SPORTFIT

“Sportfit? Werk jij aan je eigen ruiterfitheid? Train je de mentale vaardigheden?

Is je paard fit to compete? “

~ Dan zijn jullie als combinatie SPORTFIT en maken jullie een heel groot verschil in de training, tijdens een buitenrit of tijdens de wedstrijd.

Ruiterfit

De dinsdagavond is voor mezelf, er moet wel iets heel onverwachts gebeuren als ik mijn dinsdagavond opgeef. Want dinsdagavond is ruitertrainingavond! Tijdens de training werken we aan onze eigen lichamelijke fitheid, van onze paarden verlangen en verwachten we dat ze fit zijn, ik denk dat een fitte ruiter hieraan kan bijdragen. Behalve dat we werken aan ruiterfitheid is het gezellig en altijd opnieuw inspirerend.

Mentaal fit

Als jury heb ik al regelmatig gezien dat een combinatie onder de maat presteert in de ring omdat het mentaal niet in orde is of erger nog de ruiter na een fout niet terug kan komen in de flow en zich niet weet te hervatten tijdens de proef. De gedachten van de ruiter bepalen de prestatie! Paarden zijn gevoelsdieren en zij voelen de gemoedstoestand van de ruiter ontzettend goed aan. Als het mentaal niet in orde is bij de ruiter, kan het tijdens de training, een buitenrit of de wedstrijd ook niet goed gaan. Daarom is het van belang om mentaal fit te zijn!

Horsefit

We willen allemaal een happy athlete op stal hebben staan. De hoefsmid komt elke 6 weken, de tandarts 1 x per jaar, de fysiotherapeut komt elk kwartaal, de zadelspecialist laat je komen zodra je twijfelt over de ligging van je zadel, de bitfitter heeft een bit aangemeten en je hebt hier ook een anatomisch gevormd hoofdstel aangeschaft, je hebt de allerbeste instructeur ter beschikking, maar we kunnen nog zoveel meer doen om het paard horsefit te houden. Er wordt al langere tijd gesproken over een verplichte APK voor paarden, eigenlijk is dat zo gek nog niet. Als er tijdens de APK door de “keurder” iets opgemerkt wordt is het mogelijk dat je voorkomt dat dit wellicht ontwikkeld kan worden tot een veel ernstigere blessure. Een goed management speelt een hele belangrijke rol in het fit houden van paarden. Hoe vaak krijgt je paard voer? Heeft je paard onbeperkt ruwvoer tot de beschikking? Is de kwaliteit van het ruwvoer en krachtvoer goed? Voer je je paard de juiste hoeveelheid voeding? Voldoet je stalling aan de voorgeschreven richtlijnen? Krijgt je paard, naast de training nog mogelijkheden om een aantal uren buiten te zijn in een paddock of in de weide? Heeft je paard contact met andere paarden? Is er afwisseling van de training? Pas je hersteltraining toe na een zware training? Allemaal belangrijke zaken die maken dat het paard fit to compete is.

SPORTFIT banner

SPORTFIT

Ruiterfit + Mentaalfit + Horsefit = Sportfit. Sportfit worden is niet alleen voorgehouden aan de ruiters die een kapitaal ter beschikking hebben, ook met minder financiële middelen kun je ervoor zorgen dat je in de staat SPORTFIT terecht komt. Om sportfit te worden zal niet eenvoudig zijn, de weg zal ook niet kort zijn, maar ze zeggen niet voor niets, work hard, play hard! Wil jij samen met je paard sportfit worden? Neem contact met mij op en ik leg het je allemaal uit. Ik hoop je snel te spreken. 

Miranda van Dongen – Paard&Miep Hippische coaching auteur SPORTFIT