Miep valt 

Miep valt

Paardrijden lijkt misschien simpel, maar we weten allemaal dat het heel erg moeilijk is. Om veilig en met plezier te rijden, prestaties en alle andere aspecten zijn hierbij nog uitgesloten, moet een ruiter een hele reeks aspecten tijdens het paardrijden op elkaar afstemmen. Dit zijn zaken zoals balans, coördinatie, kracht, conditie en concentratie. Om dit te bereiken kun je een fit programma voor ruiters volgen.

In de paardensport raken er 66.000 mensen per jaar geblesseerd, dit zijn er meer dan 180 per dag! Dit aantal is aanzienlijk hoger dan in alle andere sporten. Als je gaat paardrijden, dan moet je ervan uit gaan dat je wel eens kunt vallen, dat klopt! Het onderdeel veilig besteed aandacht aan veilig vallen en het ontwikkelen van valvaardigheden.

Veiligheid.nl heeft een programma ontwikkeld, Fit & Veilig, instructeurs die deze opleiding volgen worden opgeleid om ruiters te begeleiden om fit en veilig te paardrijden. Ook ik heb deze opleiding gevolgd en kan op verzoek een training verzorgen.

De training bestaat uit verschillende thema’s: samenwerking en groepsbeleving, houding en balans, veilig vallen, kracht en uithoudingsvermogen. In de training heb ik van alles een paar onderdelen gestopt, dit aangevuld met mijn eigen ervaringen uit de pilates, yoga en ruitertraining, zodat ik de deelnemer aan alles kan laten proeven. Met alles wat we tijdens zo’n training doen, besteed ik aandacht aan het voorkomen van blessures, De trainingen zijn samengesteld door het Adelinde Trainingscenter in samenwerking met veilig Nederland, zij hebben dit samengebundeld in oefenkaarten die we ook in de training gaan gebruiken.

Met het trainingsprogramma fit & veilig wordt je een completere ruiter, verbeter je de samenwerking met je paard en verklein je de kans op blessures bij een val.

Zo val je van een paard:

In dit artikel kun je lezen dat jaarlijks veel mensen op de eerste hulp belanden,na een val van het paard. In Noordwijkerhout doen ze er iets aan. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Leer veilig vallen

Iedereen die paard rijdt, ontkomt er niet aan…  je paard schrikt, doet een sprong op zij, en je valt eraf. Meestal gaat het goed, en klim je er al gauw weer op, maar soms maakt je paard zo’n rare sprong of weigering, dat je lelijk ten val komt.

Leren vallen met een bal

Vallen kun je leren. Door bijvoorbeeld over een bal te rollen. Eigenlijk kun je het vergelijken, met de val die je leert bij Judo. Je maakt je klein, en rolt over je schouder, over je ronde rug. Een grote bal, is ideaal om het goed te oefenen!