Het is altijd de schuld van de jury klinkt misschien wel een beetje overdreven. Vaak is het de schuld van de jury in de dressuursport. We geven te weinig punten of we geven teveel punten, het is zelden goed.

Ieder weekend staat sociaal media weer vol met berichten zoals, vandaag met mijn knapperd heel fijn gereden, helaas dacht de jury daar anders over of geweldige proef gereden vandaag jammer van het juryverschil of vandaag wedstrijd gehad, heel fijn gevoel alleen een super strenge jury getroffen dus super lage punten gereden. Herken je dit soort berichten al? Ook zag ik laatst een bericht waarin een ruiter alle juryleden opdroeg om de proef te beoordelen met als richtlijn de mogelijkheden die de bouw en de instelling van het paard heeft in plaats van het Skala van de africhting.

 Juryleden zitten voor hun plezier in de juryruimte.

Juryleden nemen echt geen plaats in de juryruimte met de gedachte, zo we gaan vandaag iedereen eens lekker afstraffen. Integendeel het is onze taak, als official van de KNHS, om alles positief te beoordelen. En om heel eerlijk te zijn, soms beoordeel je proeven waar het gewoon heel moeilijk is om positief te blijven. Als we een rubriek beoordelen met 30 starts met voldoende variatie van het niveau, gaan we tevreden richting huis. Het zou te gek zijn als we 30 starts met een goed niveau mogen beoordelen, maar in de werkelijkheid komt dit niet vaak voor. En dit doen we, ik citeer een juryopleider, voor een jodenfooi! Rijk worden we er echt niet van.

 

Jouw gevoel kan ontzettend verschillen van hoe het eruit ziet bij de letter C.

Je kan voor je gevoel heel goed gereden hebben, of misschien wel juist niet. Maar voor de jury bij C kan dit er heel anders uit zien. Hierdoor kan er verbazing ontstaan over totaalpunten, cijfer per onderdeel of het commentaar. Tip laat altijd je proef filmen door iemand. Dan kun je je proef terug zien, misschien stel je je mening over de beoordeling dan wel bij. Het beste kun je de proef terug kijken met het protocol erbij, zodat je het gegeven cijfer en onderdeel per onderdeel wellicht duidelijker kunt krijgen voor jezelf.

Duidelijkheid verklaart een hoop.

Duidelijkheid kan een heleboel verklaren. Daarom ga ik jullie de komende tijd duidelijkheid brengen. Ik zal jullie vertellen wat de taken van een jury zijn, de cijfers voor jullie verklaren waarom heb ik een 5 voor die volte? Ik reed toch een volte?? Ik ga commentaar voor jullie verklaren want wat bedoeld de jury nu met het commentaar meer bodem nemen bij het onderdeel lange zijde middengalop. Mijn doel is om jullie, wedstrijdruiters, meer duidelijkheid te geven over wat er nou allemaal in dat hoofd van de jury rond gaat gedurende het beoordelen van je proef.

Ik kan dat niet alleen.

Ik kan dat natuurlijk niet allemaal alleen. Voor deze serie krijg ik hulp van collega juryleden maar ook van ruiters en menners, bedankt! De lezers wens ik veel duidelijkheid toe de komende periode. Ben je zelf een keer ontzettend verbaasd geweest over een beoordeling, heb je hier beeldmateriaal van? Neem contact met mij op, misschien kan ik je helpen om je meer duidelijkheid te geven.