Ja maar zij, hij eigenlijk een uitspraak die je verwacht uit de mond van een peuter of een kleuter. In de paardensport komt het (helaas) nog te vaak voor dat je (jong) volwassenen hoort zeggen ja maar zij, hij.

Ja maar….

Ja maar dat houdt voor mij in dat je het aanneemt maar direct een verdediging aan gaat. En het dus niet wilt aannemen. Je zegt ja en plakt daar een maar aan vast. Laatst was ik weer getuige, vroeg de lesklant meer mee te zijn in de beweging en toen de klant dit deed en het paard hier zichtbaar beter het lichaam kon gebruiken kwam er een ja maar. En voordat er iets achter het woordje ja geplakt werd, werd het paard behoorlijk op de handrem getrokken met een schop van het spoortje erbij. Hij of zij moet nu naar mij luisteren. Oké en dat bereik je zo? Ja maar……..en dan denk ik laat maar. Waarom heb je mij gevraagd om te komen? Waarom heb jij vrijwillig jezelf opgegeven voor een les van mij?

Maar zij, maar hij.

Ik vroeg een deelnemer aan een dressuurrubriek die ik beoordeelde, waarom rijd je je paard zo vreselijk diep? Mijn paard moet meer zakken in de schoft kreeg ik als antwoord. Oké en dat bereik je op deze manier? ( en ja mijn brein dacht op deze manier bereik je absoluut niet dat je paard gaat zakken in de schoft) Ja maar dat train ik zo onder leiding van mijn instructeur. Ik antwoorde duidelijk. Begrijp je dat ik de vreselijk diepe hoofd – halshouding heb moeten afstraffen op vrijwel ieder onderdeel? Ja maar….. waarop ik zei sorry in dit geval geen ja maar. De take home message van de verplichte bijscholing voor KNHS juryleden was dat we dit niet meer mogen accepteren. En een geïrriteerde ruiter verliet mijn baan.  En geloof me als ik zeg dat ik het heel subtiel gezegd heb, mijn stem vreselijk timide geknepen heb om de boodschap zo zacht mogelijk over te brengen aan deze ruiter. Want ik ben mezelf er enorm van bewust dat mijn voorkomen ontzettend intimiderend kan zijn terwijl ik helemaal zo niet in elkaar zit.

Ja maar zij, hij,

Later vernam ik dat de ruiter in kwestie na de prijsuitreiking verbaasd reageerde ja maar zij, hij, heeft veel hogere punten dan ik gekregen heb. Klopt! Helemaal waar. De koudbloed had hogere punten omdat rijtechnisch beter gereden werd en ja deze koudbloed mocht meer ontspanning hebben in nek en kaak wat ik ook als advies meegegeven heb op het protocol maar deze koudbloed kreeg ruimte en kon blijven ademhalen terwijl jouw snuitje dit niet kon. Ja maar……

Stop met ja maar zij, hij,

Stop met ja maar zij, hij. Die zij of die hij betaalt jouw rekeningen toch niet? Die hij of zij is jou toch niet! Niet voor niets luidt de uitspraak de enige tegenstander ben jijzelf. En ja het is niet eenvoudig uit te leggen als we de ruiters op het allerhoogste niveau de paarden aanleuning zien afdwingen terwijl jij blijft hopen dat je aanleuning als een kostbaar geschenk van je paard mag ontvangen. En toch moet je hier doorzetten! Want uiteindelijk is diegene die rijtechnisch correct rijdt de beste van de rubriek en niet het paard dat van ellende blauw aanloopt omdat het geen lucht kan krijgen, de poten door de lucht heen zwaait omdat het van pure ellende niet meer weet hoe het in godsnaam pijnvrij kan bewegen.  Stop met ja maar en ga eens overwegen om ja je hebt gelijk hoe kom ik daar te gaan gebruiken.

Wil jij weten hoe je daar kunt komen? Vul het formulier in en we plannen een gratis kennismakingsgesprek.