9 fabels over juryleden wordt een totaal andere blog dan jullie van mij gewend zijn. Uiteraard zal deze blog ook als podcast ingesproken worden.
Ik hoor ze regelmatig, fabels over juryleden uit de mond van deelnemers aan een wedstrijd. Je kent dat wel, dat je aan een stalgenoot vraagt hoe is je wedstrijd gegaan en dat resultaten verbloemd worden met fabels.
-
De jury heeft gewoon vriendjespolitiek gebruikt.
Regelmatig hoor ik dat juryleden mensen voortrekken. Ook wel vriendjespolitiek dus. Dat zijn dan mensen die ze goed kennen of heel erg leuk vinden. In het reglement is vast gelegd dat je geen lesklanten en/of familie leden mag beoordelen. Maar het beoordelen van een proef van iemand die je heel goed kent bijvoorbeeld een vriendin of stalgenoot is voor deelnemer en jurylid een vrij ongemakkelijke situatie. Persoonlijk neem ik in dat geval eerst contact op met de organisatie. Leg ik de situatie uit en kijken we of we misschien van rubriek kunnen ruilen. Meestal valt er wel wat regelen om vriendjespolitiek te voorkomen. Fabel dus.
-
De jury van vandaag leek Sinterklaas wel.
Hiermee bedoelen ze dat de jury ontzettend fijn heeft kunnen punten. Deelnemers (bijna) allemaal lekkere score’s behaald hebben. Soms heb je die wedstrijden er bij. Soms….. Dat je een rubriek mag beoordelen waar je lekker mooie cijfers kan geven. Heerlijk zijn zulke rubriek om te mogen beoordelen. Het is de taak van de jury om te belonen wat er goed gaat. Misschien waren de ruiters aan de rubrieken wel heel erg goed deze dag. Een jurylid zal never nooit onnodig met punten gaan strooien. Dus dat de jury Sinterklaas is, is dus ook een fabel.
-
De jury vond mijn paard gewoon niet mooi.
Een dressuurwedstrijd is niet te verwarren met een Miss verkiezing. Het gaat hier niet om schoonheid maar om de kwaliteit van de gevraagde oefeningen en overgangen. En natuurlijk is jouw paard mooi, elke eigenaar vindt zijn eigen paard toch het mooiste? Dat begrijpen wij juryleden echt wel! Dressuur draait niet om wie het mooiste is, een fabel dus. En direct wil ik uitleggen dat het cijfer verzorging van het geheel gaat om je mooie jasje, je glimmende laklaarzen en die veel te dure veiligheidscap. Het cijfer dient voor zaken zoals past het harnachement, oogt het paard gezond, oogt het paard fit, staan het paard goed op de hoeven etc etc.
-
De jury vond mijn paard niet goed.
Als jury kijk ik niet hoe goed of hoe slecht een paard is. De taak van de jury is het beoordelen van de proef die op dat moment in de ring gereden wordt. Het scala van de africhting is de leidraad voor het tot stand komen van het cijfer. In het veld opmerkingen op het protocol benoemt de jury wat er beter moet om tot een hoger cijfer te komen. Omdat er niet altijd veel tijd is om uitgebreid uit te leggen wat er beter moet kan het commentaar soms wat bot overkomen door het gebruik van korte zinnen en afkortingen. Jij vindt jouw paard de beste, dat begrijpen wij juryleden echt wel. Opnieuw een fabel dus.
-
Deze jury is altijd super streng.
Het is absoluut een fabel dat juryleden ervan genieten ruiters af te zeiken en opzettelijk besluiten extra streng te zijn vandaag. Zoals in fabel 4 uitgelegd kan het soms zo zijn dat de opmerkingen een beetje bot over komen. Als dan ook het cijfer niet is wat jij ervan verwacht had, begrijpen wij dat het een teleurstelling kan zijn. Elk jurylid heeft zijn of haar eigen aandachtspunt. Zo wil ik overgangen vloeiend en actief uitgevoerd zien worden en let ik enorm op de juiste verbinding. Misschien is deze super strenge jury, de jury die je de laatste 4 wedstrijden gehad hebt. En de jury die nu voor 5e keer op je protocol vermeld dat het paard meer vanuit het achterbeen naar de hand toe gereden moet worden. Een rubriek lijkt vele malen langer te duren wanneer je als jury weinig leuke punten kwijt kunt dus een jury is nooit met opzet super streng. Zet deze ook maar op je lijstje met fabels.
-
Deze jury zit er alleen maar voor het geld.
Rijk wordt je absoluut niet van jureren. Het uurloon is maar liefst 5 euro per uur. Jureren doe je dus niet voor het geld. Jureren doe je vanuit passie voor de sport, jureren doe je omdat je de sport een warm hart toedraagt, jureren doe je om ruiters met jouw input verder op weg te helpen met de africhting van hun paard. Als je jureert voor het geld duurt de rubriek ontzettend lang want je hoogtepunt is het moment van afrekenen. Ook deze uitspraak is dus een fabel.
-
De jury was extra streng want het was een selectie / kampioenschap.
Mijn persoonlijke favoriet is fabel nummer 7. Veel ruiters schijnen te denken dat juryleden strenger gaan jureren op een selectiewedstrijd of tijdens een kampioenschap. Voor elk cijfer is een verklaring van hoe het jurylid tot het cijfer komt. Dit lijstje veranderd echt niet per type wedstrijd. Zelf heb ik me ook nog nooit kunnen betrappen op het feit dat ik strenger ga jureren op zulke wedstrijden. De ruiters die dit wel zo ervaren moeten eens goed kijken naar de namen van de overige deelnemers in hun rubriek. Rij je vaker tegen ze of kom je ze nu voor het eerst tegen? Vaak is het laatste het geval en kun je je kansen vooraf niet goed inschatten. Dus dat juryleden strenger jureren op een selectie of een kampioenschap is ook een fabel.
-
De jury is omgekocht door de winnaar.
Ik jureer toch al heel wat jaren maar dat geluk heb ik nog nooit gehad. Natuurlijk wel eens een vader van een ponyruiter die alleen die ene winstpunt in de b dressuur moet halen om eindelijk te mogen springen. Die vader die dan grapt hoeveel kost het 1 winstpunt? Zeker in de basissport, waar waarschijnlijk de meeste van jullie in actief zijn komt omkoping echt niet voor. Opnieuw een fabel ontkracht.
-
Vooraf weet de jury al wie de rubriek gaat winnen.
De laatste fabel, de jury weet vooraf al wie gaat winnen. Het jureren van dressuur vindt plaats in het hier en nu. Er kan van alles gebeuren. Een grote kanshebber op de winst waarvan het paard gruwelijk bang wordt voor iets en die niet rond kan komen….
Ja je begrijpt hem al die kunnen we onmogelijk als winnaar van de rubriek aanwijzen. Het is mijn taak om met focus en aandacht de proef te beoordelen, onderdeel voor onderdeel in het hier en nu cijfers toe te kennen voor de uitvoering van het gevraagde. Een jury kan dus nooit van te voren weten wie er gaat winnen, allemaal fabels!
Welke van de 9 fabels heb jij wel eens gebruikt?