Rare titel, vreemde vraag, begrijp jij of reageer jij? Waarschijnlijk kun je helemaal niets met deze vraag maar ergens heb ik je wel getriggerd om de link naar deze blog aan te klikken.
Luisteren naar je paard.
Het is enorm belangrijk om te luisteren naar je paard. En dan heb ik het niet alleen over wat het paard ons verteld wat we letterlijk kunnen horen met onze oren. Maar eerder wens ik dat je kunt luisteren met je ogen en je gevoel. Dat je oog pijnsignalen bij je paard kunnen zien. Dat je gevoel je bevestigd dat dit een kalmerend signaal van je paard was. Paarden kunnen namelijk niet met ons praten, ze kunnen ons niet vertellen hoe zij zich voelen. En als ze dat wel zouden kunnen, moet je je realiseren dat een paard zo lang mogelijk zal proberen te voorkomen signalen te geven dat het pijn ervaart. Omdat het paard van oorsprong een kuddedier is maar ook een prooidier en zwakheid niet getoond mag worden aan de rest van de kudde, om te kunnen overleven. Paarden zijn daarom briljant geworden in het compenseren. Niets voor niets zegt men vaak paarden gaan pas kreupelen als ze helemaal uitgecompenseerd zijn.
Reageren met kunstjes.
Het lijkt wel een hype te zijn om met allerlei kunstjes het paard te laten doen wat de ruiter wenst. Er zijn genoeg instructeurs die echt gespecialiseerd zijn in het aanleren van kunstjes. Maar helaas ook juryleden die kunstjes niet herkennen en kunstjes belonen met te hoge cijfers. Niet doen, gaat je paard stuk van. Ik zal een voorbeeld geven. Laatst kreeg ik een video toegestuurd, waarin een ruiter de instructie van de instructeur ontving om het paard er gewoon doorheen te trekken. Paardenmensen begrijpen dat ik hiermee bedoel zoveel druk op het bit te zetten met de hand, dat het paard het hoofd naar beneden zal afbuigen om van het onaangename gevoel af te zijn. Compensatiegedrag 😉 Laat ik voorop stellen dat aanleuning altijd vanuit het paard uitgaat en niet vanuit de ruiter en je daarom aanleuning mag zien als een kostbaar geschenk dat je van je paard mag ontvangen. Ontvang de aanleuning dan met net zo’n lichte hand als wanneer jou echt een kostbaar cadeau wordt aangereikt.
Begrijp waarom het paard zo doet.
Als je begrijpt waarom het paard de aanleuning niet cadeau geeft, in dit geval een paard met weinig lichaamsbewustzijn en balans onder een niet correct passend zadel, dan ben je echt in staat om naar het paard te luisteren. En als je goed luistert om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren met kunstjes, ontstaat er echt connectie op een diervriendelijke manier. Wat het trainen onder het zadel voor beide een veel plezierige associatie geeft. Ik zou dit paard eerst onbelast vanaf de grond gaan trainen. Waarbij ik aan de slag ga met het creëren van meer lichaamsbewustzijn en ontwikkelen van meer balans. Pas als het paard onbelast in balans is, kan de training onder het zadel, mits deze dan wel correct past, hervat worden. Ik kan zeggen dat ik luister naar de paarden in mijn lessen om ze te begrijpen in plaats van te reageren. Nooit ben ik een voorstander geweest van kunstjes, die heb ik altijd voor circusartiesten gehouden.
Leren luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren?
Wil jij ook leren luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren? Wil jij een langdurige samenwerking in harmonie met je paard? Maak dan eens gebruik van 1 van mijn diensten. Het aanbod is reuze en draagt bij aan het verbeteren van het welzijn van jou en jouw paard. Of meld je hieronder direct aan