Paarden zijn een kostbaar bezit. Daarom willen we ze zo goed mogelijk beschermen tegen alles wat ze blessureleed kan bezorgen. We willen beschermen dat wat zo kwetsbaar is.

Het deel van het lichaam van het paard dat kwetsbaar is

Van een dierenarts heb ik ooit vernomen dat het meest kwetsbare deel van een paard, de benen zijn. Gewrichten, pezen, zenuwen, spieren hebben hier veel minder bescherming van vet, organen etc. Kijk maar eens goed naar het paardenbeen. Dan zal je bevestigend knikken.

Beenwonden zijn daarom vaak ernstig. Als de huid van het paardenbeen beschadigd wordt het hele bewegingsapparaat direct blootgesteld aan de invloed van buitenaf. Niet voor niets hebben de meeste paardeneigenaren een heel Skala aan beenbescherming voor 1 paard. In de weide, in de paddock, tijdens trainingen willen we de kwetsbare benen beschermen.

Kwetsbaar door de invloed van bescherming

In de paardensport zijn we de laatste tientallen jaren steeds meer te weten gekomen. Zo ook dat beenbescherming ervoor kan zorgen dat het beschermde deel van het been oploopt in temperatuur. Deze warmte kan schade aanbrengen, of misschien beter gezegd kan de kwetsbaarheid van het been verhogen. Is het dan kiezen tussen 2 kwaden? Zonder bescherming trainen met het risico op een blessure? Of met bescherming trainen met het risico op een blessure? Fabrikanten zitten absoluut niet stil en ontwikkelen steeds betere beenbescherming met een ventilerende functie waardoor de hoge temperaturen beperkt worden.

Hoe cool is het als de beenbescherming kan koelen?

Hoe cool is het als je beenbescherming hebt, die tegelijkertijd een koelende functie heeft? Bij Co Horse vonden ze dat ook een cool idee en daarom hebben zij onderbandages ontwikkeld die deze 2 eigenschappen combineren. Nog maar net op de markt gebracht in Nederland en ik mocht ze voor jullie testen. De onderbandages worden verkocht in een set van 2. Ik ontving een set M voor de voorbenen en een set L voor de achterbenen. In de verpakking bevinden zich ook meteen de koelelementen. Dit zijn flexibele zachte koelelementen die je circa 2 minuten in het water weekt en vervolgens in de vriezer plaatst. Na een nachtje in de vriezer is mijn set klaar voor gebruik.

Eenvoudig in gebruik

De onderbandages zijn echt heel eenvoudig in gebruik. Het koelelement schuif je heel eenvoudig in de onderbandages  Deze breng je vervolgens heel eenvoudig om het onderbeen van je paard aan door middel van een klittenbandsluiting. Hierna breng je een bandage aan. Tijdens het gebruik hebben wij niet ervaren dat de bandage gaat zakken. Het koelelement is namelijk helemaal niet zwaar. Zorro gaat er niet anders door bewegen. Tijdens een test waarbij ik het linkerbeen voorzag van koele onderbandage en het rechterbeen alleen van de onderbandage zag je ook geen verschil in ritme en regelmaat van de bewegingen. Na gebruik kon ik een temperatuurverschil meten van 5 graden tussen de benen. Na gebruik zijn de koelelementen herbruikbaar.

De koelende onderbandage is ook te gebruiken bij blessures

De koelende onderbandage is niet alleen voor het mogelijk voorkomen van blessures maar ook te gebruiken bij blessures waarbij er gekoeld dient te worden. Naast het feit dat dit het koelen een stuk eenvoudiger maakt,  verspil je met deze koelende onderbandage geen spetter water.

De koelende onderbandage koop je voor slechts € 40,00 per set van 2 exclusief voor Nederland hier.