Bixie is zo leuk!
Je kijkt nog eens goed om je heen in de drukke kantine en op je gezicht staat een glimlach van trots. Je dochter heeft net meegedaan aan haar allereerste Bixie wedstrijd. Wat was het geweldig! De verenigingsinstructeur stuurde het al langer erop aan dat er begonnen werd met wedstrijddeelname, maar je vond het nog wat te vroeg, met 7 jaar is het nogal niet wat allemaal. Via via hoorde je over Bixie en je hebt daar wat informatie over opgezocht.
De Bixie rubrieken zijn er voor de allerkleinste.
Voor de allerkleinste ruiters heeft de KNHS speciaal de Bixie ontwikkeld. De Bixie rubrieken laten kinderen tussen 6 en 13 jaar spelenderwijs kennis maken met wedstrijd rijden. Of je nu dressuur, men of spring ambities hebt maakt niet uit, de KNHS heeft alle 3 deze vormen van paardrijden in de Bixie ondergebracht. Tot de klasse L mag je zelfs meedoen aan Bixie en “gewone” wedstrijden! Daarnaast hebben ze ook nog allerlei leuke spelletjes in het boekje gezet zoals stoelendans, zaklopen etc. Reken maar dat de kinderen dat onderdeel het hardste willen oefenen en het belangrijkste is hoe dit onderdeel gaat op de “wedstrijddag”.
Het maakt niet uit of je geen witte rijbroek hebt, want je mag lekker aantrekken wat je zelf wilt! Een gekeurde veiligheidscap is echter wel verplicht! Bij de Bixie verdien je stempels voor op je stempelkaart en dat is veel stoerder dan een winstpunt die je aan niemand kunt laten zien! Bij 3 stempels mag je al een klasse hoger gaan. Als je een keer niet zo lekker gereden hebt en je proef hierdoor echt slecht was, geeft niet! Want je kunt niet naar een klasse lager gestuurd worden!
Wat was ze druk geweest.
De dag voor de wedstrijd is ze zo ontzettend druk geweest, de pony moest gewassen worden, hoefjes gevet, je wilde haar helpen maar ze wilde het perse zelf doen. Gisterenavond met afstallen kreeg je echt medelijden met de pony, het invlechten totaal mislukt, de rosé strikjes vallen er al bijna uit. Met glitterspray is er een hartje op de bil gesprayd. Die ochtend was ze zo zenuwachtig en ze moest nog zeker tot de middag wachten. Ze haalde haar mooiste rose rijbroek uit de kast en eiste dat ze die aan mag die dag. Op het wedstrijdterrein aangekomen slik je zelf ook nog even, je vindt het eigenlijk net zo spannend als je dochter het vindt. De mensen van de vereniging zijn erg behulpzaam. Het losrijden vindt plaats in een afgesloten ring en gelukkig is het niet al te druk in de losrijring. Oh jeetje ze wordt opgeroepen door de ringmeester, slink nu komt het erop aan……
Wat deed ze goed haar best….. je moederhart smelt van trots! De jury kon er wel om lachen toen jullie pony dacht stil te gaan staan om te mesten. Toch heeft ze dit heel netjes opgelost.
De prijsuitreiking.
Als iedereen heeft gereden en de speciaal opgeleide Bixie jury alle proeven beoordeeld heeft wordt het pas echt spannend! De KNHS adviseert namelijk om geen uitslag te doen van de Bixie maar alle kinderen een leuke attentie te geven samen met het protocol. Alle kindjes zoeken elkaar op, ze vergelijken het cadeautje wat ze gekregen hebben, de familie blijft trots aan de tafel zitten. En jij, jij straalt de komende uren nog van trots.
In een ideale wereld.
In een ideale wereld ziet een Bixie wedstrijd er zo uit. Maar helaas is er sinds het ontstaan van de Bixie rubrieken al snel een andere draai aan gegeven. In gewone rijkleding zie je geen enkel kind de baan betreden. Allemaal in de mooiste wedstrijdjasjes, met lakleren laarzen en in sommige gevallen zelfs een zeer populaire veiligheidshelm op. De druk ligt hoog, ouders brullen aanwijzingen naar de kinderen en deze betreden met een stalen gezicht de ring. Het spelelement wordt bijna nergens uitgeschreven. Het secretariaat maakt een klassement op en er komen een paar deelnemers als winnaar uit de bus en de rest gaat met lege handen naar huis. Bixie moet weer leuk worden voor de ouders en voor het kind! Misschien kunnen organisaties beginnen door de Bixie niet om 08:00 uur te laten beginnen op zondagochtend maar bijvoorbeeld zaterdagmiddag om 16:00 uur zodat iedereen kan komen kijken en toch hun verplichte dingen kunnen doen voor die tijd. Die kantine stroomt vol en dat is weer mooi voor de baromzet! Het kind vindt het fantastisch dat opa en oma komen kijken. En ouders zijn organisaties dankbaar dat zij een Bixie wedstrijd hebben willen organiseren. Ik kreeg zelfs een keer een luid applaus van alle aanwezige voor mijn inzet als bixie jury.
De KNHS organiseert 26 april een Bixie dag en ik ga erheen, om te kijken. Want daar snappen ze het wel, een versierwedstrijd, clinics en allerlei gave spelletjes voor de deelnemers. Het serieuze wedstrijdgedoe kunnen die kinderen de rest van hun leven nog doen. Lol met je knol daar draait het om!