Doe eens lief tegen de official. Dat moest de titel worden van een blog dat het vervolg is op mijn vorige blog. Dat wat ons met elkaar verbind eindig ik met  #doeislief.

#Doeislief.

Sire voert op dit moment een campagne #doeislief. Nu heb ik niet vaak tijd over om eens tv te kijken. Maar toch had ik dat grote ding van de week aanstaan toen ik een nieuwe video van ze voorbij zag komen. Sire vroeg in deze campagne om eens lief te doen tegen de scheidsrechter. En wat voor de scheidsrechter van toepassing is, kunnen we mooi vertalen naar officials in de paardensport.
https://youtu.be/kQAjgUCAwSU
   

Jureren heeft ook mindere kanten.

In mijn blog jureren heeft ook mindere kanten ga ik al in op het feit dat jury zijn soms helemaal niet leuk is. Helaas hoort ook agressief gedrag van deelnemers tegen een official erbij. Het is niet voor niets dat wij, officials, tijdens het officialcongres toegesproken werden door een professionele scheidsrechter. In zijn lezing vertelde hij over het disrespect waar hij regelmatig tegenaan loopt. Tijdens het officialcongres krijgen juryleden een lezing over weerbaarheid in de sport. Jureren heeft ook mindere kanten en agressief gedrag is daar 1 van.

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn.

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Gelukkig maar! Het gevoel van de ruiter kan heel anders overkomen dan wat de jury ziet. Het beoordelen van proeven is voor juryleden gewoon hobby, net als deelnemen aan wedstrijden voor de wedstrijdruiter hobby is. Maar we moeten elkaar wel respecteren. Zoals het voor juryleden de taak is om de beoordeling zo positief mogelijk te verwoorden is het de taak van deelnemers aan een wedstrijd om respect te hebben voor juryleden. En besef je dat jij als deelnemer verantwoordelijk bent voor het gedrag van je begeleiders!

We zitten er niet op te wachten om rapport op te maken.

Als een deelnemer of begeleider geen respect toont voor een official, wordt er een rapport opgemaakt. Ik zal een aantal van mijn eigen ervaringen waarin het respect niet aanwezig was benoemen, welke allemaal redenen zijn om rapport op te maken. Bij mijn auto wordt in verhinderd om in te stappen door een boze deelnemer omdat ik deze een winstpunt door de neus geboord heb, een beginnend ponyruiter leg ik uit na de allereerste proef ooit gereden dat de voorlezer eigenlijk niets mag zeggen dat de ruiter kan helpen om het rijden te verbeteren. De voorlezer schreeuwt over het terrein heen dat ik een …wijf ben. Allemaal aanleidingen om rapport op te maken, waar wij helemaal niet op zitten te wachten!

Respecteer elkaar en doe eens lief.

Bovengenoemde voorbeelden zijn nog maar een greep uit de gebeurtenissen die ik meegemaakt heb sinds ik jureer. En daarom vraagt Sire om ook eens #doeislief tegen de scheidsrechter te doen. Respecteer elkaar. Praat met elkaar bij een meningsverschil. Luister naar elkaar. Juryleden zijn verplicht om na de prijsuitreiking aanwezig te zijn om eventuele vragen van deelnemers te beantwoorden. Brand de official niet af op sociaal media, maar ga eens in gesprek, met respect voor elkaar. Ga de confrontatie eens aan, dat is pas stoer en lef! #doeislieftegendejury