Zondag 1 oktober bezocht ik het event Dressagepro live 2017. Eerder werd dit event georganiseerd onder de titel Paard & Lifestyle Masterclass door Conny Loonstra. dressagepro.nl
Wat is dressagepro live?
Een evenement dat gedurende de hele dag, ja zoiets duurt een dag, leerzame clinic’s geeft dit jaar wederom door niemand minder dan bondscoach Rien van der Schaft. Maar ook veel gezelligheid, leuke stands om heerlijk te shoppen en lekker eten. Elke editie geeft Conny een thema, dit maal was het thema back to the future met de grote vraagstelling rijden wij over 10 jaar nog paard?
Een druk bezocht evenement.
Elke editie lukt het Conny om alle kaarten uit te verkopen en ervoor te zorgen dat de hal propvol zit. Ik heb begrepen dat er dit jaar zo’n 1.000 bezoekers waren. Als locatie van het evenement kiest Conny trouw voor het KNHS centrum, hier is men voorbereid op zulke grote getallen bezoekers. Vorig jaar is ze eenmalig uitgeweken naar de Nieuwe Heuvel in Lunteren. Conny doet al het mogelijke om alle 1.000 bezoekers het naar hun zin te maken. Laten we het daarom gewoon maar niet hebben over de koffie. Ik vond het doodzonde, zag dat Conny zich eraan ergerde toen zij aan het publiek haar excuus aanbod, maar ook bijzaak. Ook denk ik dat er genoeg over geschreven is op sociaal media.
Ik kom erheen met het doel ervan te leren.
Het evenement bezoek ik met het doel om ervan te leren. En ja ik heb na lang wachten 1 kop koffie op. In de tussentijd heb ik mijn gewonnen boek laten signeren bij Q4HorseProfiles en mensen gekeken. Door het thema back to the future werd ik wel geprikkeld, zeker toen ik het programma onder ogen kreeg. Mijn 1ste ingeving was, meten is weten.
Tijdens en aansluitend van de clinics door bond coach Rien van der Schaft werden wij meegenomen naar de digitale wereld in de paardensport. Menke Steenbergen van IPOS liet haar huidige versie van de teugeldrukmeter zien en Conny demonstreerde hoeveel druk zij op welke teugel heeft via live streaming op een groot scherm (je moet het maar durven), Morghan Lesley deed een quiz met de bezoekers, is dit paard kreupel of is er sprake van asymmetrie? En welk been dan? Zie liet ons de allernieuwste diagnostiekapparatuur zien die op dit moment in de Universiteitskliniek te Utrecht intensief wordt gebruikt.
Camarillo neemt wat zorg uit handen van de wedstrijdorganisatie en biedt ook nog extra service. De protocollen kunnen dan door de jury digitaal ingevuld worden en aan het protocol wordt een video opname gekoppeld zodat je wanneer je een onderdeel aanklikt, dat stuk van proef terug kunt zien, Hylofit demonstreerde hun innovatie op gebied van hartslagmeting bij ruiter en paard, alles gekoppeld in 1 tool met live feedback, Equi Motion liet ons de nieuwste technologie zien, een zadeldrukpad dat tevens de zit van de ruiter meet en Equestic Saddleclip liet hun eenvoudig bedienbare tool zien waarmee je elke training kunt vastleggen.
Tja leuk maar wat moet ik ermee?
Rijden we over 10 jaar nog paard? Als we dit soort innovaties gaan inzetten om het welzijn van ons paard te bewaken, wellicht ja. Maar als we met gebruik van die informatie ook nog eens bewuster en effectiever gaan trainen, hebben we iets in handen. Als we weerstand ontvangen kunnen we direct data tonen waarmee we aantonen, zo goed zijn wij voor ons paard!
Wat is het thema van volgend jaar?
Dus Conny vertel wat is je thema voor de volgende editie? Ik hou de datum alvast gereserveerd in mijn agenda en kijk nu al uit naar een babbeltje met een kopje koffie.