Doelen die SMART gesteld worden hebben meer kans van slagen dan doelen die niet aan de SMART methode voldoen.

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd dat het beter is om doelen te stellen in plaats van goede voornemens hebben. Je weet nu welke type doelstellingen en doelen er zijn. Ook heb ik uitgelegd welke vragen je moet kunnen beantwoorden tijdens je doelstelling. Mocht je dit niet meer eten of wil je je geheugen opfrissen, lees de blog hier.

De voorbeeldrol.

Gebruikte ik in mijn vorige blog Sven Kramer als voorbeeld, neem ik nu een 14 jarige ponyruiter, ze staat op een doe het zelf stal zonder accommodatie, haar pony is een 13 jarige E pony waarvan de afstamming en het stamboek onbekend is. In het uiterlijk van de pony is terug te zien dat het een type koudbloed is. Ze zijn nog nooit uitgekomen op wedstrijden. Zijn lid van de vereniging waar ze 25 minuten onder de man naartoe stapt om er te komen. Haar doel voor 2018 is zich plaatsen voor de outdoorkampioenschappen in de klasse L2 dressuur en L springen. Weet je we geven haar een naam, dat is net wat makkelijker. We noemen haar Sam.

 

 

We gaan de doelen SMART maken.

Specifiek, je doel met specifiek zijn. Sam’s doel is heel specifiek gesteld. Ze wil in 2 disciplines in een bepaalde klasse uitkomen.

Meetbaar, dit wel zeggen kun je het meten? Oftewel hoe weet je of je doel bereikt is? Ook in dit geval is het doel meetbaar. Zodra Sam L2 dressuur en L springen is weet ze dat ze haar doel behaald heeft.

Acceptabel, dit draait vooral om de medemens. Zijn er geen mensen die je kunnen tegenwerken? Ga je geen ruzie krijgen met mensen als je het doel behaald hebt? Hier zie ik een vraagteken bij het gestelde doel door Sam. Gezien haar leeftijd en haar huidige wedstrijdstand (0+0) zal ze wedstrijden moeten gaan rijden, hiervoor zal ze zelfs wellicht met de trailer op pad moeten gaan. Daarvoor is ze afhankelijk van een volwassen persoon in het bezit van het juiste rijbewijs, een auto die geschikt is om een ponytrailer te vervoeren en natuurlijk die trailer.

Realistisch, dit gaat om de haalbaarheid van je doel. Doelen moeten uitdagend zijn maar niet te uitdagend. In het geval van Sam vindt ik het doel niet helemaal realistisch. Ze heeft nog geen enkele wedstrijdervaring en legt de lat in 2 disciplines al direct op het lichte niveau. Wellicht is het realistisch om het doel te stellen B dressuur en B springen. Dit is gezien haar wedstrijdervaring een doel dat misschien realistischer is dan het door haar zelf gestelde doel.

Tijdgebonden, wanneer wil je dit doel behaald hebben. Sam’s doel is redelijk tijdgebonden. De outdoorkampioenschappen vinden over het algemeen plaats in de maanden juli en augustus.

 

SMART aan de gang.

Nu ik jullie ook een uitleg gegeven heb over hoe je je doelen SMART kunt stellen, mogen jullie zelf SMART aan de gang gaan. Pak pen en papier en werk met behulp van mijn blogs jouw doelen voor 2018 SMART uit.

 

 

Lukt het je niet? Geef dan een reactie waar je in de knoop komt. Ik kies uit de reacties 1 persoon uit die ik ga helpen om zijn of haar doelen SMART te maken.

Veel liefs, Miranda