Je mist motivatie.

Je mist de motivatie om heel bewust met je paard te trainen. In je planning heb je geen wedstrijden staan omdat je de motivatie mist. De privélessen volg je dan nog net aan trouw. Maar naast die lessen ontbreekt het je aan motivatie om je paard op te zadelen en te gaan trainen. Ook heb je geen bepaalde dingen die je bij je paard wilt verbeteren.

Verkoop je paard.

Je stalgenoten hebben al eens gezegd, verkoop je paard dan. Maar je vindt het paardrijden wel leuk, het ontbreekt je alleen aan motivatie. Je hebt ook geen bepaalde doelen gesteld waar je naar toe wilt werken. Elke dag ga je naar stal, verzorg je je paard. Soms maak je een buitenrit, of je gaat zonder zadel een rondje door weide scheuren. Je hebt er nog wel lol in, alleen de motivatie om keihard te werken ontbreekt. Verkopen is dus absoluut geen sprake van. Maar wat nu dan?

Wat betekent het begrip motivatie.

Het woord motivatie komt af van het latijnse woord “movere” dat letterlijk vertaald in beweging brengen betekent. Bij motivatie gaat het dus om beweegredenen, drijfveren en impulsen die leiden tot gedrag. Motivatie in de sportpsychologie wil zeggen dat we ons afvragen wat iemand tot bepaald brengt en in hoeverre de behoefte daarachter bepalend is voor de richting van het gedrag, sterk of zwak. Elk gedrag is gebaseerd op een bewust of onbewust geformuleerde doestelling, voortgekomen uit een behoefte. Een onbevredigde behoefte is het startpunt voor het motivatieproces. Op basis van de behoefte wordt een doelstelling geformuleerd en om de doelstelling te realiseren, wordt een handeling (gedrag) gekozen. Is de doelstelling gerealiseerd, dan ontstaan er nieuwe bewuste of onbewuste behoeften.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Bij intrinsieke motivatie is iemand vanuit zichzelf gemotiveerd om in actie te komen, Bij extrinsieke motivatie daarentegen is sprake van moeten. Er is een bron van buiten die ervoor zorgt dat de persoon gaat handelen, de prikkel die aanzet tot het gedrag is afkomstig van een bron die buitenaf ligt.

En daar wilde ik het nou even over hebben, extrinsieke motivatie.

Want wat hebben we op dit moment een mooie bron voor extrinsieke motivatie. De voetbalvrouwen! Nee ik bedoel niet de types alà Jolanthe maar de oranjeleeuwinnen zoals ze zichtzelf noemen. Het Nederlandse elftal dat deelneemt aan het EK voetbal voor vrouwen. Tot een paar jaar terug werd er lacherig gepraat over vrouwenvoetbal. Vorige week opent RTL nieuws met de woorden WIJ zijn door naar de kwart finale. Ze verbreken kijkcijfers. Vele Nederlanders zijn spontaan fan geworden (nee ik niet). Er is een voetballied voor de dames geschreven en al voor de kwart finale werd er gesproken over een huldiging voor het team. Beseffen jullie ook hoe bijzonder dit is? Ik krijg er elke keer weer kippenvel van. Het succes van het dames voetbalteam is een prachtig voorbeeld van extrinsieke motivatie.

De intrinsieke motivatie van de dames zelf.

Ik sprak er met mijn collega over. Hij maakt deel uit van het begeleidingsteam van de oranjeleeuwinnen. Het feit dat het EK in eigen land georganiseerd wordt, is een intrinsieke motivatie. Net voor aanvang van het EK is oud speelster Sylvia Nooij op 32 jarige leeftijd overleden. De gedachte, wij doen het voor jou Syl kan wellicht hun grootste intrinsieke motivatie zijn. Nederland ging als nummer 12 van de wereldranglijst het EK in. Door de geweldige, unieke prestatie van dit elftal zullen zij absoluut plaatsen gaan stijgen.

Laat je motiveren.

Kun je wel wat motivatie gebruiken? Kijk dan zeker vandaag naar de finale tussen Nederland en Engeland. Stel je ervoor open. Ook als je, net als ik, helemaal niets met voetbal hebt. Zie met eigen ogen wat de oranjeleeuwinnen los gemaakt hebben bij ons gekke Nederlandse volk. Motivatie kun je echt op zo’n simpele manier vinden.