Stel, je raakt gewond na een val een paard. Wat dan? Ruiterongevallen zijn niet ongewoon. Je bent alleen op pad gegaan het bos in. Je paard is uit je zicht verdwenen en jij ligt daar in je eentje, je paard heeft de benen al genomen.
Weet wat je moet doen.
Maar het kan ook zo zijn dat zoiets gebeurd bij je stalgenoot met wie je een rit over de heide maakt. Of tijdens een les op de manege. Weet wat je moet doen. Dit is niet alleen van belang voor ruiters maar ook voor instructeurs, begeleiders en officials. Onder het mom van weet wat je moet doen bij een ruiterongeval organiseerde de Veldruiters onlangs een leerzame avond EHBO bij ruiterongevallen.
Als er wat gebeurd, is het vaak mis.
Het hoeft niet altijd maar als er wat gebeurd is het vaak mis in de paardensport. Dat was ook de drijfveer van de deelnemers aan deze informatie avond. Jeroen Middelkoop van Middelkoop opleidingen heeft speciaal een opleiding samengesteld EHBO bij ruiterongevallen. Het verlenen van de EHBO en het letsel blijft hetzelfde als bijvoorbeeld bij een verkeersongeval. Maar Jeroen heeft zich verdiept in situaties die zich kunnen voordoen in de paardensport. Daarnaast geeft hij heel veel praktische tips voor EHBO middelen die we makkelijk mee kunnen nemen te paard. Want zeg nou zelf om tijdens een buitenrit een EHBO kist mee te nemen, is alles behalve praktisch.
Weet jij wat je moet doen?
Weet jij wat je moet doen als je zojuist gevallen vriendin stil op de grond ligt en je haar ogen weg ziet draaien? Je zult vast denken dan bel ik toch gewoon 112. Fout! Je bent midden in het bos en je telefoon heeft geen bereik. Je raakt in paniek, je vriendin ligt daar op grond, jullie paarden zijn al lang uit je zicht verdwenen. Waarom doet dit telefoon het nou niet? Speciaal voor deze situaties is de opleiding EHBO bij ruiterongevallen dus ontwikkeld. Zorg dat je weet wat je moet doen en volg ook de opleiding!. Doe het niet voor jezelf, maar doe het voor een ander!
Wat kun je verwachten als je EHBO bij ruiterongevallen volgt?
Jeroen verteld je over de volgorde van de stappen die jij moet nemen als hulpverlener. Denk aan bewustzijn en ademhaling. Maar we trainen ook de stabiele zijligging. En dat doen we ook in een situatie dat een ruiter met de neus in het zand ligt. Wat doen we met de veiligheidscap die de ruiter draagt? De ruiter heeft een slagaderlijke bloeding, help wat nu? Via een duidelijk stappenplan neemt Jeroen je mee en leert je de vaardigheden om EHBO bij ruiterongevallen te verlenen. Maar ook laat Jeroen ons verbandmiddelen gebruiken die we als ruiter heel makkelijk mee kunnen nemen als we op pad gaan. Of die je als instructeur in je auto kan leggen. Al wil ik hierbij meteen vermelden dat wanneer je op een accommodatie rijdt dat in het bezit is van een veiligheidscertificaat, het verplicht is een EHBO verbandkist beschikbaar te hebben.
Doe het niet voor jezelf, maar doe het voor een ander.
Nogmaals doe geen EHBO cursus voor jezelf, maar doe het voor een ander. Er zijn natuurlijk genoeg EHBO opleidingen te volgen. Maar wil je, net als ik, meer weten over het toepassen van EHBO bij ruiterongevallen, neem dan contact op met Middelkoop opleidingen. Organiseer de opleiding op je stal of vereniging. Met als drijfveer doe het niet voor jezelf, maar doe het voor een ander.