Jureren is heel leuk, maar helaas heeft het ook wat mindere kanten.

Jureren van een vroege rubriek, vroeg opstaan.

Dan heb ik het nog niet zozeer over het feit dat je soms heel vroeg moet opstaan. Als je de pech hebt dat je een vroege rubriek jureert en ook nog eens een behoorlijke reistijd hebt. Dan moet je vroeg opstaan om je op tijd op het wedstrijdsecretariaat te melden. Ook gaat er veel meer tijd in zitten, dan jullie misschien denken. Soms ben je bijna een hele dag kwijt met het reizen en het jureren zelf.

Ruiters moeten zich aan de spelregels houden.

Als official moeten we erop toe zien dat ruiter zich aan de spelregels houden. Deze regels zijn omschreven in het algemeen wedstrijdreglement en het disciplinereglement. Deze regels zijn opgesteld om de paardensport zo goed mogelijk en zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Bij overtreding is het de taak van de official om de betreffende deelnemer hiervoor te straffen. Geloof me, dat vinden we echt niet leuk!

Verliespunten.

Bij de dressuur wordt in de klasse B nog geen verliespunten geregistreerd. In de overige klassen wel. Verliespunten zijn van toepassing als:

De beoordeling komt op een:

  • gemiddeld eindpercentage minder dan 35% 3 verliespunten
  • gemiddeld eindpercentage 35% tot 45% 2 verliespunten
  • gemiddeld eindpercentage 45% tot 50% 1 verliespunt 2.

Verliespunten worden in mindering gebracht op de eventueel behaalde winstpunten. Wanneer geen winstpunten meer in voorraad zijn of wanneer geen winstpunten zijn behaald, worden het minpunten.

Een combinatie die wegens uitsluiting de ring moet verlaten, krijgt 2 verliespunten, met uitzondering in geval van:

  • kreupelheid van het paard.
  • vrijwillige verlating van de ring.
  • ernstige blessure.
  • wanneer bij het paard bloed in de mond wordt geconstateerd zonder dat dit het gevolg is van wreedheid.
  • wanneer het jurylid bij gevaarlijke situaties besluit tot uitsluiting. Dit dient duidelijk door het jurylid op het protocol te worden vermeld.

Aftrekpunten.

Aftrekpunten halen we direct van het cijfer voor het onderdeel af. Stel het zou een 6 zijn maar omdat je op het verkeerde been lichtrijdt trekken we er in het cijfer direct 1 punt vanaf en krijg je dus een 5 voor het onderdeel met het commentaar verkeerde been lichtrijden.

Waarvoor kun je allemaal aftrekpunten krijgen?

  1. Het lichtrijden waar doorzitten wordt gevraagd en omgekeerd, wordt altijd bestraft en wel door het cijfer van de desbetreffende drafreprise van de proef met 1 punt te verminderen. Hetzelfde geldt voor het “op het verkeerde been” lichtrijden.
  2. De aftrekpunten dienen in het cijfer voor het desbetreffende onderdeel te worden verwerkt. De jury dient dit op het protocol te vermelden. Wedstrijdreglement Dressuur versie 2013, met wijzigingen 2014, 2015, 2016 en 2017 verwerkt pagina 23 van 40
  3. Het gebruik van de stem op welke wijze dan ook en enkele of herhaalde tonghulpen zijn fouten, waardoor het waarderingscijfer van de oefening waarbij er gebruik van gemaakt werd, omlaag gaat. Tot en met de klasse ZZ-Zwaar geeft dit 1 aftrekpunt en bij alle internationale proeven 2 aftrekpunten.
  4. De hierboven bedoelde aftrekpunten, staan los van de strafpunten als bedoeld onder de kop ‘Strafpunten’ en zijn niet cumulatief

 In mijn volgende blog zal ik jullie vertellen over strafpunten, uitsluiting en diskwalificatie.