Nascholing voor instructeurs, open monden en het aansnoeren van de neusriem.
Een lezing over open monden en het aansnoeren van de neusriem door Natascha van Eijk van Bitsymmetrie / Passend bit werd door de KNHS geaccrediteerd voor 50 licentie punten voor instructeurs. Deze werd georganiseerd bij de Hollandse IJsselruiters te Oudewater, dat is bijna bij mij om de hoek, het onderwerp sprak me aan dus ik schreef me in. Nadat ik de volgende dag mijn enthousiasme deelde op facebook werd mij gevraagd of ik er over wilde bloggen….. want zij die niet aanwezig waren wel benieuwd waar het allemaal over ging. Met mijn schrale hoeveelheid aantekeningen ga ik mijn best doen om jullie te vertellen over de effecten en de gevolgen van aangesnoerde neusriemen en wat een open mond eigenlijk verteld. Maar eerst even over Natascha, voor wie haar niet kent
Natascha van Eijk.
Natascha van Eijk is éen van de eerste bitpassers in Nederland. En niet alleen in Nederland ook buiten Nederland wordt zij om hulp gevraagd door ruiters. Natascha is vorig jaar haar eigen school voor bitpassers gestart de ICPBC wat staat voor International College for Professional Bitfit Consultants. Hier leidt Natascha mensen op tot het bitfitter vanuit een whole body approach. Samen met haar studenten doet zij onderzoeken naar de invloed van bitten, maar ook de neusriem. Deze kwamen nog niet aan bod maar wel verschillende onderzoeken gedaan door externe partijen. Niet allemaal waren even optimaal opgezet. Zo werd een voorbeeld aangehaald waar de testpaarden allemaal voor het eerst in hun leven een stang en trens inkregen, terwijl de studie gericht was op het meten van de stress van de neusriem. Je begrijpt dat alleen het inkrijgen van een stang en trens set (die ook nog eens hetzelfde was bij alle paarden) al genoeg stress gaf en de meting voor de neusriem niet meer heel duidelijk was.
Het openen van de mond.
Als het paard de mond opent tijdens het rijden kan dit duiden op pijn en ongemak in de mond, het kaakgewricht of elders in het lichaam. Tongproblemen zoals bijvoorbeeld de tong uit de mond steken komen bijvoorbeeld nog wel eens voort uit kreupelheden, maar kunnen ook het gevolg zijn van een niet goed passend bit of hoofdstel. Het tandloze gedeelte van de onderkaak wordt namelijk gebruikt om met de tong bijvoorbeeld voedsel naar buiten te werken dat het paard toch niet zo lekker vindt. Wat ook vaak voorkomt is het optrekken van de tong naar boven. In die gevallen zal het paard niet in staat zijn de onderkaak te ontspannen. Kaakspanning werkt door in het hele lichaam van het paard. En wat doen we bij problemen zoals het openen van de mond of de tong uitsteken? De neusriem strakker trekken want het is geen fraai gezicht en de jury mag me 1 punt per onderdeel hiervoor “korten”.
De neusriem.
Het aansnoeren van de neusriem heeft voor de ruiter als effect dat het paard lichter wordt op de teugel, maar de vraag die in de lezing beantwoord werd was waarom is het paard lichter op de teugelhulpen bij het aansnoeren? Neusriemen zijn in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Welke neusriem het beste is, kan niet op geantwoord worden. Elke combinatie kan net als bij bitten een andere voorkeur hebben voor een bepaalde type. Uit onderzoek is wel gebleken dat paarden de voorkeur geven aan de zogenaamde aansnoerneusriem, omdat deze neusriem onderbroken wordt door 2 ringen wat de “druk” een beetje opheft ten opzichte van de niet onderbroken neusriemen en ze de kaken heen en weer kunnen bewegen mits uiteraard niet aangesnoerd.
Wat zit er eigenlijk onder die neusriem?
Een paardenschedel bestaat uit 34 botten die in loop van tijd met elkaar zullen vergroeien. Sommige botten blijven wel speling houden. Daarnaast lopen er ook heel veel spieren zoals bijvoorbeeld de kauwspier, oorspier en jukbeenspier. Maar er lopen ook allerlei zenuwen. En die zenuwen lopen precies onder de neusriem. Meting van de druk van een aangesnoerde neusriem heeft bewezen dat de kwikdruk hoger dan 400 HG kan zijn. Om een voorbeeld te stellen bij mensen kan de bloedtoevoer geremd worden bij 230 HG. Gelukkig is het in Nederland zo (wij lopen wel degelijk een paar passen voor ten opzichte van andere landen) dat we inmiddels veel meer weten en fabrikanten met deze kennis aanpassingen in de hoofdstellen hebben aangebracht, de zogenaamde anatomische hoofdstellen. Hierbij worden zenuwen en spieren vrij gehouden om het voor het paard zo aangenaam mogelijk te maken.
Hoe strak moet de neusriem dan?
De FEI had als stelregel dat er 2 vingers tussen het neusbot en de neusriem moesten kunnen. Had, want doordat 2 vingers nogal vrij geïnterpreteerd kan worden, ruiters wisten mensen tevoorschijn te toveren tijdens de controle van de FEI stewart met ieniemienie kleine dunne vingers, heeft de FEI deze regel geschrapt. Zij hebben nog geen nieuwe stelregel kunnen aannemen omdat het heel moeilijk is om uberhaupt iets te ontwikkelen dat echt geschikt is om de druk van de neusriem te meten en om dit vervolgens in een onderzoek samen te brengen met een meting van comfort van het paard. Te los is ook weer niet goed. Het paard kan het als storend ervaren dat de neusriem bewegelijker is op de neus dan wanneer het wat strakker zit, het paard kan huidirritatie krijgen doordat de neusriem wat zal gaan schuren en het bit kan onstabieler in de mond gaan liggen wat weer gevolgen zal hebben op de werking van het bit. Twijfel je over je neusriem? Haal er dan een expert bij. Veel bit passers kunnen je adviseren hierbij.
De voor – & nadelen van een aangesnoerde neusriem op een rij.
Voordelen:
- Teugelhulp lichter
- Hulp komt beter door
- Gevoel van stabiliteit
- Hogere punten van de jury
Nadelen:
- Vermindering van de bloedtoevoer
- Zenuwen + ander weefsel komen in verdrukking
- Kaakgewricht komt onder spanning te staan
- De beweging van de kaak wordt beperkt
- Lateroflexi van de hals wordt beperkt.
- Dode gevoelloze tong
- Headshaking
- TMD
Het doel van de avond.
Het doel van deze avond van Natascha was instructeurs genoeg informatie mee te geven zodat deze anatomisch kunnen onderbouwen wanneer een neusriem te strak zit. Maar Natascha heeft veel meer gedaan. Ze heeft met haar informatie echt weer stof tot nadenken aan ons meegegeven en hierover werd nog heel lang nagepraat. En ik denk, dat we voorlopig hierover ook nog niet zijn uitgepraat. Als het goed is, zal deze lezing ook nog in Zeeland georganiseerd worden en binnenkort in Noord Holland, dus woon je daar in de buurt, hou het in de gaten, dit wil je niet missen!