Je bent aan de slag gegaan met jou eigen trainingsschema met Equilog maar hoe maak je nou een trainingsplan voor je paard? De mogelijkheden van het schema van Equilog zijn namelijk talloos, maar hoe weet je nu dat je goed bezig bent?
Cursusdag.
Alsof het zo heeft moeten zijn, volgde ik onlangs een cursusdag bij De Dierenosteopaatmet het thema cursus trainingsplan paard. Als je de ambitie hebt om de beste trainer voor je paard te worden, is deze cursus echt een aanrader. Als je ambities wat lager liggen natuurlijk ook! Ik moest er bijna anderhalf uur voor reizen, om op de locatie van Conferentieoord de Poort in Groesbeek te komen, maar het was de reis dubbel en dwars waard. Een prachtige locatie gelegen in het bos, waar we in de pauze even een verfrissende wandeling doorgemaakt hebben, de lunch was trouwens ook formidabel!
Een paard sport niet van nature.
Een paard sport niet van nature. Het gewrichtenstelsel van het paard staat op rechtuit gericht, dit hebben ze in de natuur nodig, is het dan wel zo effectief om veel rondjes te lopen? De cursusdag start met een uitleg over het beweegapparaat, bloed circulatie, hoe werkt het paardenbrein, de flight – respons en hoe paarden waarnemen. Als je weet hoe dit functioneert, heb je al een basis voor het opstellen van een trainingsplan voor je paard. Hoe functioneren de spieren van het paard en hoe krijg je nou de optimale spierfunctie ontwikkeld?
Prestatiefactoren nader bekeken.
Om een goed trainingsplan te maken, moet je kijken naar het grote geheel. Veel gemaakte fouten die ruiters en trainers maken om teveel te blijven hangen in het trainen van de spierfunctie en rijtechniek. Een prestatie hangt af van 5 factoren namelijk, Omgeving, Aanleg, Fysiek, Mentaal en Techniek / Tactiek. Het omschrijven van de ideale prestatiefactoren die je nodig hebt voor een ultieme prestatie is de basis van een trainingsplan. Heerlijke opdracht vond ik dat, beschrijf je ideale paard. Maar ook moesten we noteren hoever je al bent en welke factoren hiervan wel extra aandacht kunnen gebruiken. Het resultaat? Een gevisualiseerd mood-board. Een goed trainingsplan maak je dus door kritisch op jezelf en je paard te zijn.
Aard van een training.
Wat ga je vandaag doen en wat wil je ermee bereiken? Dat zou elke dag de vraag moeten zijn waarop je een helder antwoord kunt geven. Wat ga je vandaag trainen? Is het vertrouwd raken op een onbekend terrein (omgeving) vandaag je doel of ga je werken aan het verfijnen van bijvoorbeeld de appuyementen (techniek / tactiek). Als je weet welke aard je training heeft, weet je ook hoeveel tijd je paard minstens nodig heeft om te herstellen van de training. Talent (bijvoorbeeld voor een moeilijke oefening) verlies je niet. Als je het al kunt, hoef je het niet te trainen.
Plannen maken en doelen stellen.
En met al die informatie, maak je dus een plan, een trainingsplan! Nanne leert je over periodiseren, macro-, meso- , micro planning (lange termijn doel, opdelen trainingsperiodes en weekplanning) en de opdracht luidt om een trainingsplan te maken over een periode van 2 weken. Best lastig! Je wilt al snel teveel terwijl je paard nog midden in de herstelfase zit van die technische training de dag ervoor. Zorg ervoor dat je je paard in zijn kracht zet en het optimale uit je training haalt en gun het die hersteltijd.
Samen optimaal presteren!
In de paardensport kom je samen tot de optimale prestatie. Via een digitale test die je vooraf maakt, wordt je persoonlijkheidstype onderzocht, ik ben een verdediger. Belangrijke informatie want trainen doe je op gevoel. Ook onderzocht Nanne of onze paarden bij ons paste met behulp van de Horsenality test van Parelli. Goed nieuws, Zorro en ik zijn voor elkaar geschapen. Omdat mijn interesse heel erg ligt bij het optimaal presteren en het fysieke deel van het paard heb ik deze cursus gedaan. Niet om mijn dagdroom van de ultieme prestatie werkelijkheid te laten worden dat zou iets te ambitieus voor Zorro en mij zijn. Dankzij de cursus heb ik heel veel geleerd over het functioneren van het paard als geheel en ben ik in staat om een trainingsplan voor mijn paard te maken wat hem optimaal laat functioneren, zeker op zijn leeftijd!
Ben je geïnteresseerd geraakt in deze cursus? Like dan de pagina Team de dierenosteopaathier wordt bekend gemaakt wanneer ze deze cursus opnieuw organiseren. Want jij wilt toch ook de beste trainer voor jouw paard worden?