Het weideseizoen is gesloten.
Wat een dieptepunt, met ingang van donderdag 6 oktober is voor ons het weideseizoen al gesloten.
De zomer van 2017 is voorbijgevlogen. Het weer viel wat tegen. We hebben aanzienlijk minder extreem warme dagen gekregen. De weergoden gaven ons regen, nog meer regen en nog veel meer regen. Vooral de maand september was nat! De weides zijn voldaan en kunnen veel meer regen niet meer aan. De herfststorm van donderdag 6 oktober heeft ertoe geleid dat voor onze paarden het weideseizoen 2017 gesloten is. Een dieptepunt. Nog nooit stonden onze paarden al zo vroeg op stal.
De gevolgen van een veel te natte weide.
Naast het feit dat de weide kapot gelopen wordt als deze te nat is, kan een te natte weide leiden tot nog meer gevolgen. Koliek is er daar 1 van. Paarden krijgen veel vocht binnen via het natte gras wat kan leiden tot koliek. De gevolgen van koliek zullen jullie allemaal wel bekend zijn. Natuurlijk kun je er voor kiezen om de paarden wel weidegang aan te bieden maar de graastijd te verkorten door ze later naar buiten te doen en eerder naar binnen te halen. Maar je hebt in elke kudde wel zo’n veelvraat die zich helemaal volvreet aan het natte gras omdat het paard heel goed door heeft dat de graastijd korter is geworden.
Blessures kunnen ook het gevolg zijn van te natte weide. Denk dan met name aan peesblessure ’s. Het paardenbeen “zakt” in de modder wat het bewegingsproces vertraagd. Bij renpartijen kan het mogelijk zijn dat hierdoor een blessure ontstaat. Dat wil je natuurlijk ook niet hebben. Ook dit zou je kunnen voorkomen door de kuddes kleiner te maken en de samenstelling nauwkeurig uit te kiezen waarmee je mogelijke renpartijen en de daarbij behorende glijpartijen zou kunnen uitsluiten. Nu is dit nooit 100% mogelijk maar je kunt door de samenstelling van de kudde zorgvuldig samen te stellen wel het risico verminderen.
Een goed begin is het halve werk.
We kennen allemaal de uitspraak een goed begin is het halve werk wel. Die lange donkere en koude winterperiode goed beginnen is het mooiste startpunt. Want die periode duurt altijd al wel lang en dit jaar duurt het toch wel een week of 4 langer dan gebruikelijk! Door de vele regen zijn niet alleen de weilanden ondergelopen, de longeercirckel toont hetzelfde beeld. Maar ook de buitenbakken tonen plassen, hele grote plassen. In de binnenbak zijn in de avonduren verenigingslessen gepland dus we beginnen nu al met nauwkeurig plannen en haasten om trainingen te kunnen handhaven tijdens (hopelijk) de komende periode en in het ergste geval tot aan het moment dat de paarden eindelijk in het voorjaar de weide weer op mogen.
I love my horse.
Soms moeten we allemaal wel eens tegen onszelf zeggen, i love my horse. Wanneer het ijskoud en kletsnat is, iedereen gezellig bij de warme kachel thuis blijft en wij het weer moeten trotseren om voor ons paard te zorgen. I love my horse.
Gedurende deze maanden is voor mij altijd het motto, zo veel mogelijk naar buiten in beweging, voor mijn paard dan. Ach en tja vanzelfsprekend ook voor mezelf dan. Onze stal beschikt niet over paddocks waar de paarden een dagdeel in kunnen vertoeven. De beweging die ik Zorro aanbiedt naast wat we gebruikelijk doen is wandelen over onze laan waar ik zo’n 15 minuten per ronde over doe of lekker parkeren in de longeercirckel als die mogelijkheid er is. Wij noemen het parkeren, maar het paard kan dan lekker los in het bakje en kijkt zelf lekker wat hij onderneemt. Rust roest daarom haal ik Zorro in deze periode zoveel mogelijk uit zijn stal. Nog 6 tot 7 maanden en dan begint het weideseizoen weer, jeeh!