Nergens lees je het, maar het bezit van een oud paard is leuk! Wat je ook leest over het oudere paard, vaak wordt benadrukt dat het hebben van een oud paard veel zorgen met zich mee brengen.

Eerlijk is eerlijk, ook ik maak me regelmatig overdreven zorgen over Zorro. Laatst sprak ik met iemand die ook een oud paard gehad heeft en ze zei tegen mij, maar Miran een jong paard bezitten is ook heel zorgelijk alleen dat zijn hele andere zorgen dan voor een oud paard.

Diciretha de buurvrouw van Zorro (die op de achtergrond gekke bekken staat te trekken) 34 jaar

En dat is natuurlijk ook zo, het bezit van een paard kan gewoon een heel zorgelijk iets zijn. Maar de titel van deze blog luidt, een oud paard is leuk! Dus laat ik daar mijn aandacht op vestigen en jullie aandacht voor vragen.

Deze 42 jarige dame doet nog aan een schriktraining mee

Het is om te gieren.

Want soms is het echt om te gieren, dat de tranen om je wangen heen biggelen. Doordat oude paarden al even mee draaien weten ze precies hoe het werkt en dat laten ze maar al te graag merken. Het lijkt wel alsof met het oplopen van de leeftijd het autistische gedrag toeneemt. Probeer het zeker niet anders te doen dan dat ze al jaren lang gewend zijn want dan zijn ze ook echt over de zeik. Maar daar schuilt ook een gevaar! Zorg dat je zelf consequent blijft, anders nemen die oudjes het er echt van.

Bijvoorbeeld van de zomer met Zorro, zijn weiland kun je alleen maar betreden via een ander stuk weide en laat daar nou lekkere klaver groeien. Dus meneer mocht van de stalbaas vanaf het begin weideseizoen daar in zijn eentje blijven hangen en werd pas later op stal gezet. MAAR als iemand anders de paarden binnen haalde, denk maar niet dat ze hem mee kregen rechtstreeks de stal in, ik wil mijn klaver eten!!! Een stalgenoot die dit overkwam, gaf het goedbedoelde advies om dringend een dierenarts te laten komen omdat hij niet in orde was en dit uitte door niet te willen lopen. Mijn stalbaas heeft hier smakelijk om zitten lachen en legde uit welk privilege Zorro gegund is.

Zorro, 28 jaar

Wat kun je met een oud paard?

Eigenlijk best heel veel. Als je je paard goed observeert, zie je vanzelf wat er allemaal mogelijk is. Een oud paard hoeft niet zomaar te worden afgedankt. Wat ik wel belangrijk vindt dat je het oude paard echt meer dan voldoende beweging geeft. We weten allemaal dat rust roest laat het paard daarom zoveel mogelijk bewegen. En weet je wat nu zo leuk is, dat oude paard heeft de grens van zijn of haar kunnen allang gevonden en weet zelf heel goed wat er wel en wat er niet meer kan.

Zorro is een werker en wordt erg blij als hij hard aan het werk mag. Daarom doet hij nog best wel veel voor een heer van zijn leeftijd. Hij wordt gelongeerd, gereden op de weg en heeft hooguit 2 echte vrije dagen. Op deze dagen gaan we samen wandelen en weet hij precies op welke plek hij de beste grassprieten kan scoren. Of hij mag lekker buiten in de bak rondhangen. Als Zorro meer dan 2 vrije dagen in een week heeft wordt hij chagrijnig. En zolang als ik zie dat hij nog blij wordt van de dingen die hij doet, mag hij dat van en met mij doen, samen met heel veel plezier.

Fly van Annemieke van Straaten, bijna 34 jaar

Wat moet je met een oud paard?

Een aantal jaar geleden werd aan mij de vraag gesteld, waarom doe je Zorro niet weg, kun je met een ander paard verder dat is voor jouw ook veel leuker? Met zulke vragen krijg je me echt boos, want ik heb nog elke dag heel veel plezier samen met Zorro. Er is geen enkele dag dat ik met tegenzin naar stal toe ga. Als Zorro hinnikt als ik de stal binnen kom, doet hij niet dagelijks (vast iets met een strippenkaart ofzo), dan smelt mijn hart stiekem een beetje want jeeh hij is blij om mij nog steeds te zien. Nu is Zorro al behoorlijk wat jaren bij mij waardoor ik hem echt niet zomaar wegdoe. Trouwens, wat moet iemand anders met de zorgen over MIJN oude paard????