Echt afkicken van de Olympische Winterspelen moet ik. Want ja ik geef het toe, ik ben echt een Olympische Spelen junk.

Zoveel mogelijk wil ik zien. Door het kijken naar andere sporten, kunnen wij, ruiters, ook weer bepaalde dingen “leren”. Het is een veel gegeven advies tijdens de opleidingen in de ruitersport die ik gevolgd heb, kijk ook eens naar anderen sporten. Er valt van elke sport wel iets te leren.

Hup Holland Hup.

Lange baanschaatsen, daar blijf ik voor thuis! Als de mogelijkheid er is natuurlijk. Maar dat is een sport die mij altijd al fascineert. Over pieken op het juiste moment gesproken, dat kunnen ze daar! En laat dat nou DE sport zijn, waar de sporters van Team NL heel goed in zijn. En dat winst de andere sporters uit je team kan motiveren, hebben we gezien. Op dag 1 van het schaatstournooi begon Team NL direct met een clean sweep Uiteindelijk brachten de sporters van  Team NL 20 medailles mee terug naar Nederland.

De kranten stonden er bol van.

Sociaal media en de kranten stonden vol met foto’s van de successen en de verhalen achter de sporter. Omdat ik bedacht had dat ik de artikelen in de krant wilde bewaren, ligt er nu een stapel van zo’n 20 cm met uitgeknipte artikelen op mij te wachten. Want ook voor die artikelen geldt, misschien kan ik er nog iets van leren. Hoe groot was de kater afgelopen dinsdag toen er slechts, halverwege het sportkatern, 1 foto van de huldig op de Coolste baan van Nederland in de krant gedrukt stond. Voetbal domineert het sportkatern alweer.

En er komt nog meer.

Het feest in PyeongChang is nog niet eens voorbij. De Paralympische Winterspelen moeten nog beginnen. En ook deze sporters verdienen media aandacht. Want hoe knap is het, dat iemand zich niet uit het veld laat slaan, ondanks zijn of haar handicap? Wat heeft de sporter bezielt om topsporter in de parasport te worden? Welke wegen heeft deze parasporter moeten afleggen om te komen waar die nu staat?

Zo doen we dat.

De slogan van Team NL was, zo doen we dat. Nou dat hebben die Hollanders op de schaatsen wel laten zien. Zo doen we dat.

Voor mij waren het de spelen van de onbevangen sporter. Denk aan de rit van Esmee Visser. Tijdens het OKT wist ze nog niet wanneer de spelen zich zouden afspelen. Maar ook de spelen van het bewijs dat je kunt. Na het 2 x missen van de Olympische Spelen kon Kjeld Nuis laten zien dat zijn voornaam rijmt op HELD en dat hij een baas is. Ireen Wust bokst het voor elkaar om haar doel te behalen, tijdens haar 4e Olympische Spelen opnieuw een gouden medaille halen. Of zullen we over 4 jaar deze spelen alleen nog maar herinneren als de spelen van het bizarre brons voor de shorttrack relay damesploeg, het fantastische goud voor Suzanne Schulting, of Jorien ter Mors die zowel op de langebaan als bij het shorttrack een medaille wint? Of denken we weer alleen aan Kramer die opnieuw geen goud pakte op zijn 10 kilometer?

Bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

Bedankt Olympische Sporters van Team NL. We kunnen nog even genieten de komende weken van jullie laatste prestaties van dit seizoen en dan mogen jullie met welverdiende vakantie. Of misschien gaan jullie eerst langs het UWV om een uitkering aan te vragen? Met het einde van het schaatsseizoen 2017 / 2018 zijn 97 % van ONZE geweldige topsporters namelijk werkeloos. Ze wachten gespannen of ze in hun ploeg mogen blijven. Of een nieuwe ploeg hen accepteert en tja sommige van onze olympische helden zullen misschien gebeld worden of ze zich bij een ploeg willen voegen. Ik kijk nog 100 x mijn opname opnieuw, want tja je bent olympische spelen junk of niet.