De KNHS heeft kenbaar gemaakt dat ze met ingang van 1 juli 2018 een belangrijke wijziging leeftijd Bixie doorvoeren.

Bixie is leuk!

Ik schreef al eerder dat Bixie leuk is. Wist je dat nog niet? Je leest mijn blog hier. Dus hoe leuk is het nu de KNHS heeft besloten dat ruiters nu vanaf 4 jaar officieel mee mogen doen aan een Bixie wedstrijd. Eerder werd deze leeftijdscategorie nog wel eens zonder Bixie stempelkaart door organisaties geaccepteerd maar vanaf 1 juli 2018 kunnen ook deze kinderen een Bixie stempelkaart aanvragen bij de KNHS.

Behalve leuk is Bixie nog veel meer!

Bijna elke organisatie maakt van deelname aan een Bixierubriek een feest! Kosten nog moeite worden bespaard om de kinderen een leuke ervaring mee te geven. Maar Bixie is tracht ook heel veilig te zijn, zo mogen de allerkleinste alleen met begeleiding deelnemen aan een proef. De deelnemer moet ook nog eens 18+ zijn wat geacht wordt een redelijk verantwoordelijke leeftijd te zijn. Wat mij persoonlijk betreft, maar dat geldt voor elke rubriek die ik beoordeel, veiligheid voor alles! Na de proef geeft de speciaal hiervoor opgeleid Bixie official commentaar aan de deelnemer. Dit is het aspect leerzaam van Bixie. Omdat de deelnemers vaak erg nerveus zijn, open ik het gesprek door op enthousiaste wijze te vragen hoe het ging. Het antwoord dat de deelnemer mij geeft, bepaald de richting van het gesprek. Want als ik heel enthousiast over de proef ben, maar de deelnemer niet dan kan ik tijdens het gesprek wat gaan sturen. Als ik zeg dat ik het juist wel heel goed vond gaan, denkt zo’n deelnemer ook die jury is niet helemaal goed bij haar hoofd. Maar benoem ik een aantal dingen die ik heel goed vond, dan zal de deelnemer elke keer denken oh ja dat ging wel goed en dat ging wel goed.

Waarom willen kinderen meedoen aan een Bixie wedstrijd?

Oei het commentaar dat ik gelezen heb, na het bekendmaken van dit nieuws, liegt er niet om. Bixie is bedacht voor ouders die hun kind willen pushen succesvol te zijn in de paardensport. Naar mijn idee is de reden totaal anders. Dat 5 jarige meisje dat de shetlandpony op de pensionstal van haar moeder mag “verzorgen”. Ziet ieder weekend als ze met mama op stal is, ponykinderen op wedstrijd gaan en dat wil zij ook. Ze wil bij de rest horen. Om het laagdrempelig en motiverend te houden voor juiste de allerjongste ruiters heeft de KNHS speciaal het Bixie concept ontwikkeld, geen jaloezie wat betreft cijfers, ze krijgen kruisjes en wie hoeveel kruisjes gereden heeft maken we niet bekend, elke deelnemer is een winnaar. Bixie maakt jonge ruiterdromen waar……

Wij maken mooi gebruik van de nieuwe regel.

Vorig jaar was ik onofficieel Bixiekoningin van Utrecht, maar dit jaar is mijn titel officieel. Zondag 1 juli 2018 organiseer ik, samen met een team, HET Bixiekampioenschap van Utrecht. Omdat de nieuwe regel op die dag in gaat, maken wij meteen mooi gebruik van de nieuwe regel. Het Bixiekampioenschap is vrij uniek in Nederland. Want tijdens welk officieel regiokampioenschap, kun je als Bixieruiter de titel Bixiekampioen winnen? Dat is toch alleen in Utrecht? Voor de VIP tribune, ligt de Bixiering. We doen er alles aan om de kinderen een leuke, leerzame dag te bezorgen! Er is zoveel animo voor de wedstrijd dat we zelfs nu we een 2e ring erbij hebben, gewoon hartstikke vol zitten!

De Bixiekoningin aan het woord