Bezint eer gij begint wil ik zeggen tegen alle paardenliefhebbers die overwegen om een paard of pony aan te schaffen. Met de aanschaf begint het allemaal pas. Zoals ik in een eerdere blog al schreef is de aanschaf van het paard geen kunst maar het onderhoud wel.

Het bezit van een paard.

Mensen met paarden hebben de hemel op aarde zei ik al eerder. En het is gewoon zo. Het bezit van een paard kost heel veel tijd, vraagt bepaalde aanpassingen in je levensstijl en kost keiharde knaken. Ongeacht welke discipline je beoefent in de paardensport en op wat voor stal je geliefde dier staat, paarden kosten tijd. Elke dag weer, 365 dagen per jaar. Want paarden vieren bijvoorbeeld helemaal geen kerstfeest en begrijpen niet dat je door de buikgriep gebonden bent aan bed. Paarden begrijpen wel dat ze beweging, frisse lucht en voeding nodig hebben! En alleen wij, de paardeneigenaar, kunnen hiervoor de verantwoordelijkheid nemen. Nu is er altijd wel iets te regelen met een lieve stalgenoot of een fijne pensionhouder maar dat zijn wel zaken om rekening mee te houden. Ben je gewend om regelmatig met vakantie te gaan, vergeet het maar. Buiten het feit dat je een zorgplicht bent aangegaan, blijft er van je spaargeld weinig meer over. Ook blijft er weinig tijd over voor sociale dingen want je moet naar dat paard.

Maar het bezit van een paard.

Het bezit van een paard levert ook heel veel leuke dingen op. Elke dag heb je je moment met je lieveling. Deze staat te hinniken als je op stal aankomt. Je kunt je chaotische werkdag even laten bezinken terwijl je de stal mest. Naar de sportschool voor je armspieren hoef je niet meer sinds je elke dag die stal doet. Terwijl je je lieveling uitgebreid staat te poetsen klets je met je nieuwe vriendinnen die ook bij jou op stal staan. Opschepperig praten jullie met elkaar onder het mom van mijn paard is de beste. Daarnaast wordt er natuurlijk uitgebreid gesproken over dat rare nieuwe paard dat net op stal gekomen is. Je paard stopt nog even zijn neus in je jaszak op zoek naar wat lekkers oh wat ben je toch gek op dit dier. Tijdens het rijden vergeet je even alle zorgen en lijkt de tijd even stil te staan. Na het rijden ontdek je dat je er alweer een uur op gezet hebt terwijl je thuis beloofd had wat tempo te maken en eens een avond vroeg thuis te zijn.

Een hart vol smart.

Met een hart vol smart zit je aan de buis gekluisterd. Wat zou het toch gaaf zijn als je zelf ook een paard had. Je rijdt al 3 jaar elke week manegelessen en bent toe aan de volgende stap. Een eigen dier om voor te zorgen!. Dan kun je maar liefst 7 dagen per week naar je paard toe en mag je zelf beslissen wat voor “training” je met het paard wilt gaan doen. En dat elke dag! Thuis worden jullie het al snel eens, er gaat een paard aangeschaft worden. Je kijkt op diverse websites waar paarden of pony’s te koop worden aangeboden en geïmponeerd door de ellendige lange lijst met behaalde overwinningen ben je verliefd tot over je oren op dat ene dier geworden. Totdat je gaat kennis maken denk je elke minuut met een hart vol smart aan deze topper.

Bezint eer gij begint.

Nadat je eindelijk oog in oog staat met dit prachtdier wil je nog maar 1 ding en dat is voelen hoe het paard rijdt. Het testritje gaat niet vlekkeloos, maar zegt de verkoper jullie moeten nog even aan elkaar wennen. Tegen je partner of wie er ook met je meegaat zegt de verkoper, let op mijn woorden deze 2 gaan samen heel veel prijzen winnen later. En dat is toch wat je wilt? Dat ze naast dat ze heel veel plezier samen hebben, dat ze ook nog eens heel goed worden in wat ze doen. Een eerlijke verkoper zal in dit geval vragen of je nog een aantal keer wilt komen proefrijden. Zodat jullie elkaar wat beter kunnen leren kennen en de verkoper eventueel met een gerust hart de verkoop zal sluiten. Denkt de verkoper alleen aan een snelle verkoop, zal de koop gesloten worden en het dier eindelijk in die lege stal komen te staan.

Denk goed na en laat je adviseren.

Ik begrijp dat het heel moeilijk is als je verliefd tot over je oren bent en de verkoper zegt dat jullie samen heel veel gaan winnen, gebruik je verstand. Past het dier bij het doel wat jij voor ogen hebt? Bijvoorbeeld een sportpony is niet op zijn plek bij iemand die recreatief in de bossen wil rijden. Vaak is een sportpony ook niet op zijn plek bij iemand die onervaren is. Sorry ik wil niemand kwetsen maar een ruiter met 3 jaar ervaring in de manegelessen is echt nog een onervaren ruiter. Neem mensen mee waar je je door laat adviseren. Vraag je goed af of deze aanschaf voor jou de juiste aanschaf is. Garantie op het uitblijven van blessures kan niemand je geven maar zij kunnen wel advies geven. Het is geen brood dat je even bij de bakker koopt. Dus sta je op het punt om een eigen paard of pony aan te schaffen bezint eer gij begint en voorkom dat het dier uiteindelijk de dupe zal worden.