De beoordeling van een dressuurproef is soms volledig onbegrijpbaar. Voor de beoordeelde ruiter, hun trainer, de voorlezer, het publiek maar ook voor mij als collega jurylid. Het idee dat je protocol totaal niet overeenkomt met je gevoel van de proef is je misschien niet helemaal vreemd. Ondanks dat de dressuursport zo mooi kan zijn, is het feit dat het een jurysport is niet zo mooi.

Wat je in zo’n geval echt moet doen.

Wat je echt moet doen als je gevoel en de beoordeling niet met elkaar overeenkomen is in gesprek gaan met de jury. Dat lijkt misschien een beetje eng, is misschien een beetje spannend maar het brengt je wel duidelijkheid. Maar behalve dat, kan het ook een leermoment voor je zijn. Want stel je hebt elke keer een slecht cijfer voor hetzelfde onderdeel bij verschillende juryleden. Dan kun je leren van de juryleden wat er beter kan aan de uitvoering van dat onderdeel om het cijfer wat op te poetsen! En dan heb ik meteen een tip voor je die je kan helpen als je met lood in je schoenen op de jury afstapt. Besef dat de jury hoogstwaarschijnlijk zelf ruiter is of is geweest en zelf ook weet hoe moeilijk paardrijden is. Daarnaast is de jury ook gewoon mens.

Hippische coaching Paard&Miep

Ook heel waardevol is het opnemen van je proef.

Ook heel waardevol is het laten opnemen van je proef. Dan kun je de beelden terugkijken met het protocol ernaast. Misschien begrijp je dan de beoordeling beter. Maar ook als dat niet het geval is, is de opname waardevol. Mocht het zo zijn dat je het echt niet eens bent met de beoordeling van de jury kun je protest aantekenen. Echter staat er ook weer in de reglementen beschreven dat er geen bezwaar gemaakt kan worden tegen het oordeel van de jury. Maar goed het insturen van het beeldmateriaal samen met het protocol aan de KNHS kan misschien iets in werking zetten.

De beoordeling van een dressuurproef is soms onbegrijpbaar.

En daar wil ik verandering in aanbrengen. Dat onbegrip is voor mij 1 van de belangrijkste redenen geweest om mijn Online Dressuur beoordeling te versterken met een audio bestand. De deelnemer kan het audiobestand aanzetten terwijl de video met de proef loopt. De deelnemer hoort de emotie in mijn stem, ik kan impact maken met mijn stem en dat gaat niet met het schrijven / typen op een protocol. Daarnaast is mijn ervaring dat deze manier van communicatie laagdrempelig is en de ruiter uitnodigt om door te vragen als er nog onbegrip is over bepaalde dingen. En ik blijf net zo lang vragen beantwoorden totdat er geen nieuwe vervolgvraag gesteld wordt aan mij.

Hippische coaching Paard&Miep

Dressuurbeoordeling nader verklaard.

Daarnaast heb ik een e-book geschreven waarin ik de beoordeling van de dressuur wat nader verklaar. Dit e-book is geschikt voor elke ruiter en menner. Het niveau dat je rijdt maakt daarin geen verschil. Zoals ik in de inleiding ook zeg, dit e-book is er voor iedereen. De eerste exemplaren zijn al verkocht. En dus ook de eerste reacties. Denk aan waardevol, goed voorbereid op volgende start, heel leerzaam. Het schrijven en vooral vormgeven van het boek heeft veel tijd in beslag genomen. Daarom heb ik besloten dat ik wel een investering wil vragen voor het e-book. Het bedrag, slechts 2,50 euro doneer ik opnieuw aan het goede doel. Het zal je niet verbazen dat ik hiervoor opnieuw het voerfonds van Federatie Paardrijden Gehandicapten heb gekozen. Dus….. gun jezelf voor slechts 2,50 euro dat e-book en steun opnieuw het goede doel! Bestel hem vandaag nog.