Goede vraag, waarom en hoe wordt je jury?

Waarom ben ik jury geworden?

 Eigenlijk ontstond dit bij mij al toen ik tegen problemen aanliep in de klasse L dressuur. Ik kreeg te maken met zure punten, op 1 punt na geen winst, met lage beoordelingen die door collega juryleden aan mij bevestigd werden dat de punten te laag waren. Maar uiteindelijk, toen bleek dat ik moest stoppen met de paardensport vanwege mijn rugklachten, heb ik pas jaren later de opleiding gedaan met als doel zo blijf ik betrokken bij de sport. Ik mag graag naar dressuursport kijken, dus ik ben hier echt op mijn plek. Ik vind van mezelf dat ik schappelijk in mijn punten ben maar streng in mijn commentaar. Zo kritisch als ik voor deelnemers ben, ben ik voor mezelf ook altijd geweest. Vooral de Bixie rubrieken en de ponyrubrieken vindt ik erg leuk om te doen, ik wordt hier ook vaak voor gevraagd.

Soms is het ook wel moeilijk om even geen official te zijn, dan heb ik het bijvoorbeeld over mijn gewoonte om te groeten als iemand binnenkomt, zo deed ik dit dus ook op de tribune in London tijdens de Olympisch Spelen. Ook let ik vaak heel erg op het technische aspect in plaats van achter over te leunen en ervan te genieten.

Waarom zijn zij jury geworden?

Mijn eigen beweegredenen zijn mij bekend, maar wat dreef mijn collega’s ertoe om jury te worden? Ik stelde deze vraag aan een aantal. Met toestemming mag ik wat reacties met jullie delen.

Collega jury Daphne ten Hoeve; Ik ben jury geworden omdat ik een positieve bijdrage aan de sport wil leveren en het een mooie aanvulling vind naast het lesgeven dat ik ook doe. Ik draag de sport een warm hart toe en vind vooral dat de jeugd de toekomst heeft. Ik jureer tot en met het m2 waarbij alle klassen leuk om te beoordelen zijn. Zeker ook de lagere klassen en de jongste starters. Doordat ik iedereen die bij mij start van gedegen positief kritisch commentaar voorzie, denk ik ze daarmee iets mee te geven om verder aan te kunnen werken. Ik houd daarbij van duidelijkheid. Niet goed weten de ruiters vaak zelf ook wel, dus die onvoldoende is geen verrassing maar juist het verschil maken in de cijfers boven de zes zodat de ruiters echt zien wat goed is en waar verbetering mogelijk is.

Collega menjury Janna Moorlag: Ik ben jaren menner én instructeur geweest voor ik de jurycursus ben gaan doen. Ik zie t als een soort driehoek…de uitvoerder…de leraar en de beoordeling. Daarbij vond ik het een uitdaging ook eens op de stoel van de jury te gaan zitten. Ik vind het een enorme verantwoording om uiteindelijk zoveel passie, energie, zienswijze en methodes gebundeld te zien en daar een, dát vooral, eerlijk en objectief oordeel over te geven .

 Collega jury Karin van de Merwe; In 1985 ben ik met mijn pony begonnen met wedstrijden rijden. Al die jaren zaten er altijd juryleden achter de C om de proeven van mij en vele anderen te beoordelen en ik vond dat het tijd werd dat ik iets terug ging doen voor de sport.
Je moet de sport met elkaar maken; met de ruiters, juryleden, secretariaten, schrijvers, parkeerhulpen en alle andere vrijwilligers die nodig zijn. Maar ook weet ik dat mijn gezondheidsklachten er op een dag voor zullen zorgen dat ik gedwongen word om te stoppen met rijden. Als official blijf je betrokken bij de sport.

In 1999 heb ik de B/L-opleiding gedaan en in de jaren daarna ook de M en de Z cursus. De laatste jaren heb ik ook de cursussen voor de afdelingsdressuur en het mennen gedaan. Ik doe het jureren al die jaren met veel plezier en ik zit regelmatig op zaterdag en zondag te jureren en soms ook door de weeks.  Daarnaast mag ik ook graag schrijven bij subtop-wedstrijden en op de verschillende kampioenschappen in Ermelo (leerzaam!), waar ik soms ook actief ben als protocolrunner of bandjescontroleur.

Collega jurylid Christianne Weijer, Waarom ben ik jury geworden? Die vraag heb ik bij het aanmelden voor de jurycursus in 2012 ook moeten beantwoorden. En nog steeds denk ik er precies zo over. Alleen kwam mijn aanmelding in een stroomversnelling vanwege een aankomende rugoperatie eind 2012. In die tijd ging ik erg vaak mee om te schrijven bij een ander jurylid. Doordat ik vaak mee ging kreeg ik al snel een visie in de sport. Waarom krijgt iemand nou dat punt en wat kan er nog beter? Onder andere daardoor werd ik steeds meer geïnteresseerd om zelf ook te jureren. Daarnaast reed ik zelf ook en kreeg ik met regelmaat protocollen terug waar geen tot heel weinig constructief commentaar op stond. Dat was in de eerste plaats wat ik zelf anders wilde doen. Ik wil een jury zijn die, al beoordeel ik 40 combinaties, de combinaties iets positiefs en constructiefs mee geeft. Dat de ruiters en amazones ook echt kunnen groeien en ontwikkelen. Ik kreeg daarbij vaak te horen dat ik er zicht op had. Dus ja dan opgeven…. Uiteindelijk zou ik eind 2012 geopereerd worden aan mijn rug waardoor ik minstens een jaar uit de roulatie zou zijn in het zelf rijden. Maar ik wilde zo graag betrokken en bij blijven in de sport. Dit was dé kans om dat te doen terwijl ik niet op het paard mocht. Nog steeds schrijf ik regelmatig bij (Inter)nationale wedstrijden en ook daar leer je elke keer ook weer wat van. Immers in de paardensport ben je nooit uitgeleerd en moet je zo betrokken mogelijk zijn om alles bij te houden.

 

Hoe wordt je jury?

Deze informatie vind je allemaal terug op de website van de KNHS, hier worden al je vragen beantwoordt. Toch ga ik je wat dingen vertellen over hoe je jury kunt worden.

Allereerst moet je aan toelatingsvoorwaarden voldoen, welke dit zijn verschilt in het niveau waarvoor je official wilt worden. Deze voorwaarden staan altijd in de opleidingsbrochure vermeld. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, heeft het geen zin om nog verder te gaan. Zorg eerst dat je aan die 1ste stap voldoet.

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden, dan kun je, zodra de cursus geopend is voor inschrijving, via mijn KNHS jezelf inschrijven. Je dient wel een motivatiebrief mee te sturen bij je inschrijving, hierin vertel je waarom je wilt gaan jureren, welke ervaring je in de paardensport hebt, wat je doet om je kennis op peil te houden etc. etc. etc.

Daarna volgt een selectietraject. Je dient op het KNHS centrum een interview af te leggen en een toets te maken waarin je een aantal proeven beoordeeld. Als alles positief is, zul je toegelaten worden tot de opleiding jurylid.

 

Tijdens de opleiding jurylid.

Tijdens de opleiding jurylid wordt je wekelijks door de opleidingsdocent klaar gemaakt voor het echte werk. Elke avond bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte. De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Als je deze allebei met goede resultaten gemaakt hebt, mag je je officieel KNHS jurylid noemen.

Ik heb jullie nu inzicht gegeven waarom en hoe je jurylid kunt worden. Tijdens mijn volgende blog zal ik jullie vertellen wat de taak van de jury nu eigenlijk is.