Inside the horse, in de snijzaal.

Op facebook zag ik regelmatig via connecties foto’s langskomen van hun bezoek aan een snijzaal. Dit leek mij ontzettend leerzaam, maar ja ik ben geen fysiotherapeute of masseur. Totdat ik in Januari via facebook vernam dat er een dag georganiseerd werd die tevens opengesteld werd voor trainers en ruiters met voldoende anatomie kennis. Je kunt mij best naar wat botjes en spieren vragen dus ik schreef me heel enthousiast in voor deze unieke ervaring.

Verdieping in de anatomie van het paard.

Helaas ging er wat mis bij de organisatie waardoor ik kort voor DE snijzaaldag (11/2 week) informatie ontving waarin zij benadrukten dat het echt belangrijk is om je vooraf nog heel goed te verdiepen in de anatomie. Op dat moment was ik in de afrondende fase van mijn opleiding en had ik dus een andere prioriteit. Met frisse moed sloeg in de atlas van het paardenlichaam open zodra de studie klaar was, maar mijn atlas was in het Latijn. Bij dierenfysiotherapeut Ramona Schalkwijk mocht ik the ABC of the horse lenen. Ik had nog maar een paar dagen voordat ik de snijzaal in mocht. De vermoeidheid kreeg ruimte doordat ik klaar was met mijn studie en die ene avond die ik vrij gereserveerd had om te studeren werd de straat getroffen tot een electriciteitsstoring wat voor veel onrust zorgde. Mijn voorbereiding was dus echt NIETS.

THE day, spannend!

Met gezonde spanning reisde ik naar de Universiteit in Utrecht donderdag 29 juni. Het was wel even een zoektocht om het juiste gebouw te vinden. Al snel begreep ik dat er vele masseurs en profs in andere paardenrichting tot het gezelschap behoorde. Oeps! In groepen van 2 personen reisden we door het studielandschap met behulp van een vragenlijst. Mijn maatje schrok toen ze hoorde dat ik slechts een amateurtje ben. Samen komen we een heel eind werd onze insteek en gelukkig had ik de 3D horse app op mijn telefoon en zij the ABC of the Horse onder haar arm. Terwijl wij met onze 1ste opdracht bezig waren kwam de begeleiding om te zien of het ons allemaal lukte, de Latijnse namen vlogen me om de oren en ondanks dat ik begrijpelijk knikte snapte ik er helemaal niets van en bekroop mij het gevoel wat doe ik hier? Toch wisten we echt samen een heel einde te komen en vaak de juiste antwoorden te vinden met behulp van ons studiemateriaal en prachtige en fascinerende onderdelen van het paardenlichaam, die in het studielandschap te bezichtigen zijn.

Er even tussenuit.

Na onze reis van 2 uur genoten we van een heerlijke en gezellige lunch in een ander gebouw van de Universiteit. De tijd tussen de lunch en het vervolg van ons programma heb ik heerlijk buiten doorgebracht met was zenuwen, want we gingen zo de snijzaal in en ik had echt totaal geen idee wat ik ervan moest verwachten en of ik ertegen bestand zou zijn. Ik ben alles behalve een held.

Het betreden van de snaaizaal.

Om 13:00 uur was het dan zover, gekleed in prachtige witte ok sloffen, een lange witte jas betrad ik de snijzaal. Eerst zag ik, wat ze noemen, de droge preperaten. Dit waren vooral delen van paardenbenen. Dat ging me goed af. Toen kwamen we bij de natte preperaten, deze worden bewaard in een bad met formaline om hun taktheid te behouden en zo inzicht te geven aan studenten. Het eerste natte preperaat waar ik mee geconfronteerd werd, was een complete pony. Mijn maag draaide zich rond en mijn emoties vlogen in het wild rond. Deze pony was echt helemaal compleet, zelfs de penis was nog aanwezig. Gelukkig won mijn nieuwsgierigheid het al snel van mijn emoties en ben ik in staat geweest om verschillende spierlagen te bekijken, werking van gewrichten te zien en wat de pezen, spieren en zenuwen doen tijdens een beweging. Ik heb echt de kans gekregen om de binnenkant van een paard te bekijken.

Afsluiting van de dag.

Omdat ik op tijd naar een feestje moest, sloot ik de dag om 16:00 uur af met een certificaat, een leuke groepsfoto en heel veel informatie rijker. Wil je ook een snijzaaldag bijwonen, dan is het echt van groot belang dat je heel veel kennis hebt van de anatomie van het paard zodat je je niet net als ik een dummy voelt.