Het klinkt misschien een beetje nostalgisch, maar jeetje het is alweer December. Wat vliegt de tijd aan ons voorbij. De December maand is vaak een volle maand. We vieren Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

Er is een uitspraak, make it a December to remember. Onbewust doen we daar allemaal een poging toe. We willen geen nee zeggen op een uitnodiging voor een borrel. Maar stiekem denk je toch hoe moet ik het dan met mijn paard(en) doen?

Werk met een plan

Als je werkt met een trainingsplan kun je de rustmomenten van je paard inplannen op de dagen dat je net even wat minder tijd hebt. Jij kunt je afspraak nakomen en je paard heeft zijn hersteltijd nodig. Een hele mooie en slimme oplossing. Ook blogger Sharona heeft al wat tips gegeven over het effectief inplannen van je tijd.

Als je paard in pension staat is het eenvoudiger

Staat jouw paard op een pensionstal gestald? Dan is de kans dat je tijdens het kerstdiner aan tafel zit met nog wat stro aan je broek heel klein. Maar staat je paard aan huis of misschien wel op een pension stal waar alles zelf gedaan moet worden bestaat de kans natuurlijk terwijl je boven de pannen staat te roeren je opeens bedenkt dat de paarden gevoerd moeten worden. Paarden vieren nu eenmaal geen kerst, voor hen is het een gewone dag net zoals de dag ervoor en de dag erna. Tip nodig jezelf uit aan tafel bij een dierbare met wie je de kerst wilt vieren. Geef de paarden wat eerder te eten zodat je deze stress uit de weg kunt gaan.

 

Ik moet nog even naar stal toe

Als je niet zo’n zin hebt in kerst doorbrengen met bijvoorbeeld je familie, vlucht je gewoon lekker een paar uur naar stal toe. Je zegt dat je je paard nog moet doen. Op stal blijf je lekker extra lang hangen, je traint net even wat harder want dat past vandaag in jullie trainingsplan en je besluit dat er nodig getoiletteerd moet worden.  En je komt precies op tijd voor de borrel weer thuis. Heerlijk de kerst met je paard doorgebracht.

Oud & Nieuw

Dat vindt ik persoonlijk de rotste feestdagen. Vuurwerk is een grote irritatie bij paardeneigenaren. Elk jaar lijkt het wel alsof het vuurwerk eerder afgestoken wordt en het vuurwerk harder (en gevaarlijker) klinkt. Op Oudejaarsdag plan ik altijd een vrije dag voor Zorro. Ik heb ooit eens gereden in de binnenbak, was geen succes. Paniek!!! Waar komen al die knallen vandaan? Ik zorg ervoor dat ik altijd op tijd (lees vroeg) op stal ben, soms gaat hij aan de longeerlijn, soms mag hij gewoon los in de bak (onder toezicht uiteraard) en soms wandelen we gewoon het laantje op. Ondanks dat mijn stal zich in de polder bevindt, zijn de woonwijken vrij dichtbij. Daarna zet ik hem opgelucht op stal en zeg ik altijd zo die heeft het gehad. Onze paarden krijgen altijd extra ruwvoer gedurende de dag om de aandacht op voer te richten. Ook hebben wij in de 2 schuren de radio vrij hard aanstaan op een zender waar veel gepraat wordt.

Rond middennacht

Net voordat het vuurwerk los barst worden onze paarden gevoerd met hun krachtvoer en dan gaan alle deuren dicht. Als het ergste geweest is, worden alle boxen nagelopen en kan iedereen van zijn (korte) nachtrust genieten. Op Nieuwjaarsdag ga ik altijd weer op tijd (ja opnieuw vroeg dus) naar stal en doe ik 1 van dezelfde mogelijkheden die ik eerder noemde. Omdat ik vroeg ga, is er vaak weinig vuurwerkoverlast en kan ik Zorro op een veilige en rustige manier zijn beweging geven.

Make it a December to remember!

Ik hoop jullie zo op wat ideeën gebracht te hebben om de drukke feestmaand voor jou net even wat leuker en ontspannender te kunnen maken.  Ik wens jullie allemaal een fantastische decembermaand.