Heb jij wel eens een paard voor je wagentje gespannen? Ik bedoel het niet figuurlijk maar letterlijk gaat deze blog over het paard voor de wagen spannen.

Rijden met paard en wagen.

Het rijden met paard en wagen wordt ook wel mennen genoemd. Ik had al enkele keren als vrijwilliger mijn bijdrage geleverd bij een Mini Marathon. Ik vond het gewoon een feestje. De sfeer is ontzettend goed op deze wedstrijden. Dus toen ik 2 jaar geleden zag dat ik me kon aanmelden voor opleiding tot jurylid mennen heb ik geen enkel moment getwijfeld. Ik wilde official in de mensport worden! Mijn aanmelding was al snel een feit.

Verdieping in het aangespannen rijden.

Toen ik het nieuws kreeg dat ik werd toegelaten tot de opleiding tot jurylid mennen dressuur, ben ik me direct gaan verdiepen in het aangespannen rijden. Ik las boeken, maakte aantekeningen, keek mijn ogen uit op YouTube, schreef verenigingen aan of ik mocht komen schrijven bij menwedstrijden en ik ging zelf op les. Wat? Ja, je leest het goed. Ik had nagenoeg geen enkele ervaring in het aangespannen rijden.

Waar moet je zijn als je wilt leren mennen?

Ik vroeg me af, waar moet ik zijn als ik echt goed wil leren mennen? Al snel was de keuze gemaakt. Ik heb zoveel bewondering voor internationaal vierspanrijder IJsbrand Chardon. Ik wil geen andere menner beledigen, maar voor mij is hij de meester van de aangespannen sport. Helaas bleek lessen van de meester zelf niet mogelijk. Ik nam genoegen met de leerling van de meester, namelijk zijn zoon Bram Chardon. Het was op de bok bij Manege Chardon dat ik zag en voelde wat je als menner allemaal kunt doen.

Regelmatig zeg ik zelfs……

Regelmatig zeg ik zelfs, dat elke ruiter zijn of haar paard eens voor de wagen zou moeten spannen. Ik geef toe, als menner mis je het gevoel van je zit, je mist je beenhulpen. Je hulpmiddelen zijn beperkt met stem, zweep en leidsel. Maar je krijgt er wel iets bij cadeau dat je onder het zadel niet krijgt. Zicht!.

Je ziet voor je wat er gebeurd in het paardenlichaam. Wat gebeurd er in het lichaam als ik iets meer stelling vraag in deze wending? Onder het zadel is het aftasten op gevoel. Voor de wagen zie je het letterlijk voor je ogen gebeuren. En daarom zou iedere ruiter eens een paard voor de wagen moet spannen.