Er is een nieuwe opleiding voor instructeurs bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten. Althans nieuw? De opleiding is nu ook in modules te volgen. Wat de drempel om een opleiding bij FPG lager maakt.

4 verschillende modules.

De opleiding tot instructeur FPG is in 4 verschillende modules “gehakt”. Zo kun je als instructeur je opleiding beperken tot de doelgroep waar jij mee wilt werken.

De modules:

  • Lesgeven aan ruiters met een verstandelijke beperking.
  • Lesgeven aan ruiters met een fysieke beperking.
  • Lesgeven aan ruiters met ASS, ADD, ADHD, PDD – NOS.
  • Huifbedrijden.

Ik behoorde tot het select aantal instructeurs dat onlangs de 3e module, lesgeven aan ruiters met ASS, ADD, ADHD, PDD – NOS heeft afgerond. En wauw wat was het mooi!

Ik heb tijdens de opleiding gekeken met mijn hart. Tegen ruiters uit de doelgroep hoef je niet te commanderen, hakken laag, handen rechtop en bij elkaar, doe je schouders eens meer naar achteren. Sterker nog voor deze ruiters geldt, less is more.

Waarom paardrijden voor deze doelgroep?

Waarom paardrijden voor deze doelgroep? Voor de meeste is het paardrijden niet veel meer dan bewegen. Juist, het brengt hen in beweging. Als instructeur moet je daarom ook niet teveel van hen verwachten. Des te groter is het cadeau dat je van hen krijgt tijdens je les. Neem nu Greet, de ruiter die ik mocht begeleiden. Greet moest na 3 bordjes halthouden. Na een mislukte 1ste poging, lukte het haar tijdens de 2e poging wel. Dolgelukkig deelde ze haar blijdschap met iedereen langs de kant. Er is interactie, Greet is in beweging, dat zijn de cadeaus die jij als instructeur kunt verwachten als je deze opleiding volgt. Bekijk het filmpje U doet toch mee. En kijk niet met je ogen, maar kijk met je hart.

U doet toch mee

Een citaat van iemand met ASS.

Ik mag 1 van mijn volgers citeren, ik noem haar Annie. Zij reageerde op een post van mij over mijn opleiding met de volgende tekst wat jullie laat inzien, waarom paardrijden voor deze doelgroep. Zij heeft ASS en heeft een eigen paard.

Geen betere therapeut dan mijn paard. Het ritmische geluid van de hoeven vindt ik ontzettend fijn, hoe diep ik in die paardenogen kan verdrinken, terwijl ik in het dagelijks leven geen mens aankijk. Hoe heerlijk warm het contact is en hoe die grote longen de lucht bewegen. Hoe hij elk detail met mij lijkt op te merken, elk geluidje, elke vreemde geur. Daar waas ik in de normale wereld anders ben om de prikkels die ik opvang, ben ik samen met hem heel normaal en helemaal mij en heel heel even kan ik alles vergeten en et als mijn mezelf in het hier en nu bewegen. Liefs Annie

Zo veel geleerd tijdens de opleiding.

Ik echt zoveel geleerd tijdens de opleiding, het was gewoon een teleurstelling dat het al ten einde was. Ik had nog zoveel meer willen leren, maar helaas het zat erop. Ben jij instructeur en was de drempel van de FPG opleiding voor jouw ook te hoog? Volg dan 1 van de modules! Het is het drie dubbel waard!

Mijn speciale dank gaat uit naar Hanneke Schuts, Karen Kobes en Bineke de Vries. Zij waren het die de opleiding in modules verdeelden. Maar laat ik ook Evert niet vergeten die ons leerde hoe het is om ASS te hebben. En dan nog alle vrijwilligers en ruiters van ’t Hoefijzer die ons de mogelijkheid gaven van hen te leren. Dank jullie wel allemaal!