Ik bezocht het evenement Ice Horse Eindhoven afgelopen zaterdag. Ditmaal geen sporters in hun aerodynamische pakken op de 400 meter ijsbaan van het IJssportcentrum, maar wollige IJslanders met hun wapperende manen.

Geen enkele verwachting.

Ik had geen enkele verwachting van wat ik op Ice Horse Eindhoven te zien zou krijgen. De indruk die ik inmiddels bij deze wedstrijd had, want ja het is een wedstrijd, was dat de IJslanders rondjes zouden rennen over de ijsbaan. Door IJslandliefhebber Yvonne van Dijk, die mij ook uitnodigde voor dit evenement, werd ik hierom een beetje uitgelachen. Mijn nichtje van 9 zei, tante Miep jij zegt toch altijd dat het gevaarlijk is voor paarden om op ijs te lopen, want dan kunnen ze uitglijden en vallen. Ik zei tegen haar, klopt dus daarom ben ik heel benieuwd hoe ze dit doen.

 Een wedstrijd op ijs, vereist aangepast hoefbeslag.

Geen enkele deelnemer mag het ijs betreden zonder aangepast hoefbeslag. Aan de voorzijde van het ijzer, worden ijsnagels ingeslagen of kalkoenen ingedraaid. Aan de achterzijde van het ijzer worden kalkoenen ingedraaid. Ik heb begrepen van een deelnemer, dat de ijzers op vrijdag aangepast kunnen worden en de paarden zich dan ook verplicht moeten tonen op het ijs. Het rijden op ijs is namelijk heel anders dan het rijden op de baan. Er zijn IJslanders die op de baan succesvol zijn, maar op ijs veel minder presteren.

De IJsnagels die in het voorste deel van het ijzer ingeslagen worden

 Een uitverkochte tribune.

Het evenement was helemaal uitverkocht. En toch zat de tribune niet helemaal vol. Sterker nog toen ik arriveerde, zag ik mensen al huiswaarts keren. Reden, de kou. Buiten was het gevoelstemperatuur -10 maar binnen was het nog kouder. Op kou kun je je kleden, maar deze kou ging door merg en been. De echt liefhebbers lieten zich niet klein krijgen door de kou. Ze kregen een wedstrijd te zien met een groot internationaal deelnemersveld. En dit waren allemaal toppers! Want je mag, ja je MAG enkel op uitnodiging van de organisatie deelnemen aan de wedstrijd. Je kunt je dus niet zomaar opgeven, zoals ik dat gewend ben in de basissport dressuur. De combinatie, dus de ruiter en het paard moeten een A klasse normering hebben. De organisatie van Ice Horse Eindhoven trakteerde de liefhebbers van het IJslandse paard dus echt op absolute topsport. Voor wie er niet bij kon zijn, was er een betaalde live stream.

Dansen op ijs is een grote belasting.

Het rijden van draf, tölt en telgang op het ijs is een grote belasting voor de paarden. Stap en galop worden uit de proeven geschrapt omdat deze gevaarlijk kunnen zijn op het ijs. In de voorbereiding op de wedstrijd trainen de deelnemers vooral op het duurvermogen / uithoudingsvermogen van hun paard. Je kunt je voorstellen dat pezen, spieren en gewrichten best wat te verduren hebben tijdens de wedstrijd. Goede nazorg is daarom wel gewenst voor de paarden. Waarschijnlijk dat er daarom ook niet heel veel energie verspild wordt met een warming up. De warming up kan plaats vinden in een binnenbaan of op een gedeelte van de ijsbaan. Want de wedstrijd gaat enkel over 1 lange zijde zoals wij dit noemen. In de schaatswereld zou men dit het rechte stuk noemen. Het resterende deel van de baan kan dus gebruikt worden voor de warming up.

Wat een beweging….

Je bent jury, en je blijft jury dus ik zat echt op de tribune te kijken als jury. De jury bij deze wedstrijd let enkel op de zuiverheid van de beweging en de algemene indruk van het paard. Hier worden nooit 10en als cijfer gegeven, meestal is een 8 wel echt uniek. Ik zag een combinatie 2 x een 8,5 behalen. Leuk detail, de ruiter reedt met een KEP Italia veiligheidshelm met bling bling. De bling bling heeft nog lang zijn plek niet gevonden heeft in de ijslandse wereld. Want in de ijslandse wedstrijd draait het enkel om de beweging van het IJslandse paard. In de telgang kan een snelheid van 45 km. per uur behaald worden, net zoals bij de 500 meter schaatsen. Het publiek gaat uit zijn dak als een IJsland zuiver in de beweging met hoge snelheid over het ijs gaat. Het is net dansen…..

Ik neem jullie mee in beeld naar mijn Ice Horse Eindhoven ervaring.