Gedragscode voor officials van de KNHS, wat is dat dan?

 

Ruim een jaar geleden viel bij alle officials van de KNHS een envelop op de deurmat met hierin de gedragscode voor officials. Bij mij was de postbode traag waardoor ik via sociaal media allerlei ophef las over dit schrijven. Ik las uitspraken zoals de KNHS wil officials hun vrijheid van meningsuiting ontnemen……… Zo nieuwsgierig als ik kan zijn, vroeg ik iemand kun je het naar mij sturen in een private message. Vol verwachting opende ik dan ook het bestand…. Mijn reactie was en is nog steeds mensen waarom zoveel ophef? Ik heb dan ook geen moment getwijfeld en toen de post mij eindelijk bereikt had, heb ik de gedragscode direct ondertekend en geretourneerd.

De discussie heb ik langs mij heen laten gaan.

Alle discussie over de gedragscode heb ik een beetje langs mij heen laten gaan. Echter, bleef er een deel van de officials dat deze discussie niet los kon laten.
Het juryplatform heeft diverse gesprekken met de KNHS gestuurd, echter dit hebben ze in eerste instantie gedaan uit naam van alle officials, wat ook weer een facebookrel opleverde. Er zijn gesprekken gevoerd tussen het bestuur van de KNHS en tegenstanders op de gedragscode. De KNHS verschoof de uiterste inzenddatum van 31 maart naar 30 juni. De KNHS heeft de officials waarvan nog geen ondertekende gedragscode ontvangen was, nog 2 keer aangeschreven ter herinnering dat ze de gedragscode nog niet ondertekend hadden en dat het gevolg hiervan is dat de licentie komt te vervallen. Echter, de gedragscode bleef van kracht.

1 April zijn de nieuwe reglementen van kracht.

Op 1 april aanstaande worden traditioneel de nieuwe reglementen van kracht. Met ingang van de nieuwe reglementen zijn alle officials die de gedragscode niet ondertekend hebben uit hun functie ontheven. Deelnemers aan wedstrijden kunnen er nu dus vanuit gaan dat de officials op de wedstrijd akkoord gegaan zijn met de gedragscode van de KNHS waarmee de KNHS het doel heeft dat iedere paardensporter de sport op een mooie, verantwoorde en veilige manier kan beoefenen. Want dat is toch wat organisaties, officials en deelnemers allemaal willen, genieten van mooie paardensport.

Nieuwsgierig naar de gedragscode? Hier lees je er meer over. Als official hoop ik dat wedstrijdrijdende ruiters die gebruik maken van sociaal media zeker artikel 6 gaan lezen.