Heb jij hem al? Het nieuwe dressuur – en menproeven boekje van de KNHS? Vorige week viel het boekje bij mij op de mat. En zo op het eerste gezicht ziet het er niet heel veel anders uit.
Niets is wat het lijkt!
Als je het dressuurproevenboekje doorbladerd (want wie leest het boekje nou?) zul je zien dat niets is wat het lijkt! Want er is enorm veel veranderd met de komst van de nieuwe proeven. Elke 5 jaar worden de proeven veranderd. De wijzigingen worden uitgebreid besproken in het forum. Voor het boekje zijn het dressuurforum en het menforum hierbij betrokken geweest. Voor de forumleden was het belangrijkste uitgangspunt om een doorlopende leerlijn neer te zetten. Dat is de reden dat de proefnummers veranderd zijn ten opzichte van de huidige proeven.
Wat? Zijn de proefnummers veranderd?
Jazeker! Proef 1 is nu niet meer de vertrouwde BB proef maar een F1 niveau proef. F1 proef hoor ik je denken…… jazeker die rijden ze bij de FRNS. Wat mij direct opvalt aan die F proeven, ze staan niet vermeld in de indeling te rijden proeven! Ik heb geen kaas gegeten van FRNS jurybeoordeling en ik heb deze ambitie ook niet. Maar serieus rijden die dan elke maand dezelfde proef? Maar goed de FRNS proeven zijn dus opgenomen in het dressuur- en menproeven boekje uitgave 2022.
Dit is niet veranderd.
Gelukkig hebben ze ervoor gekozen om de beoordelingscriteria per klasse te blijven benoemen in het nieuwe dressuurproevenboekje Het is voor deelnemers namelijk heel waardevol dat er een bladzijde gevuld is met antwoorden op de vraag waar let de jury op! Het is waardevol als je overgaat naar een nieuwe klasse maar ook waardevol als het je telkens niet lukt om een winstpunt te rijden in je klasse bijvoorbeeld. Overigens is daar de feedback op je protocol ook heel waardevol voor!
Er is nog meer veranderd!
Maar er is nog meer veranderd kun je in het dressuurproevenboekje lezen. In proef 17 voor de klasse BB is het nog vertrouwd. Onderdeel 23, 24 en 25 zijn voor de cijfers stap, draf en galop. Echter vanaf proef 18, een B proef, zijn de gangen in 1 cijfer gestopt. De jury moet dus de 3 gangen in 1 cijfer proppen op takt, ruimte en regelmaat. En dat, dat vindt ik persoonlijk heel erg jammer. Niet iedere ruiter heeft een paard of pony dat 3 goede gangen toont in de proef. Stel je pony heeft een hele goede stap, een matige draf en een middelmatige galop, dan kan ik als jury geen onderscheid meer maken. Als de pony stapt voor een 9, draaft voor een 6 en galoppeert voor een 7,5, wat voor cijfer gaat de jury dan in godsnaam geven voor dat ene onderdeel? En om het nu voor mij als jurylid makkelijker te maken, beoordelen we bij het mennen de gangen weer wel apart per gang.
Andere onderdelen gaan maal 2.
Vanaf de klasse L1 hanteren we een zogenaamde coëfficiënt. Dat onderdeel telt 2x mee in de beoordeling. Scoor jij een 7,5 voor dit onderdeel is dat wel lekker maar scoor jij een onvoldoende dan komt deze wel snoeihard binnen in je puntentotaal. En dat doen ze niet 1 keer maar maar liefst 3 keer in 1 proef! Vanaf de klasse Z1 is dit grapje 4 keer toegepast. In het mennen is de coëfficiënt vanaf de klasse B al opgenomen in de proeven.
Wat me verder nog is opgevallen.
Verder viel me nog iets op in het nieuwe dressuurproevenboekje. Namelijk een verandering in onderdeel 28. Waar we in de proeven uit het boekje van 2016 hier de rijvaardigheid en harmonie beoordelen, beoordelen we nu alleen nog de harmonie. Ik begrijp echt wel dat zonder correcte rijvaardigheid er geen harmonie kan ontstaan maar toch vindt ik rijvaardigheid wel iets belangrijks om in de beoordeling mee te nemen. Sterker nog ik vindt dat heel erg belangrijk. Want zo blijven we als trainers ook stimuleren dat er rijtechnisch correct gereden blijft worden. In de baan en thuis in de training.
Wat ik van de nieuwe proeven zelf vindt?
Je bent natuurlijk mega nieuwsgierig wat ik van de nieuwe proeven vindt. Het spijt me. Ik heb nog niet voldoende tijd gehad om de proeven stuk voor stuk nauwkeurig door te nemen. Dus dat antwoord blijf ik je schuldig. Die zal ik met je delen in mijn volgende blog.