De vraag, het bezit van een paard wat kost dat wel niet is de opvolger van beginnen met paardrijden wat kost dat wel niet. Veel mensen zijn direct verkocht aan het paardrijden en zouden daarom wel vaker dan 1 x per week willen rijden. Vaak volgt de aanschaf van een paard.

Een paard kopen is geen kunst, onderhouden wel.

De aanschafprijs van een paard ophoesten is voor veel mensen geen kunst. Het paard onderhouden is soms wel een probleem. Het bezit van een paard kost nu eenmaal geld en heel veel tijd en soms ook opofferingen. Ze zeggen niets voor niets mensen met paarden hebben de hemel op aarde, maar komen ze te sterven valt er niets meer te erven. Je kunt dit vaak vergelijken met de aanschaf van een auto. Elke week, elke maand, elk kwartaal, elk halfjaar en jaarlijks heb je terugkomende kosten.

Welke kosten heb je aan het onderhouden van een paard?

De onderhoudskosten kun je net zo gek maken als je het zelf wilt. Maar, voor mij, zijn er zaken die telkens terug blijven komen. De stallingskosten bijvoorbeeld. Deze komen elke maand opnieuw terug. Of je je paard nu thuis, op een luxe pensionstal of bij een boertje verder op hebt staan, dat paard heeft een “huis” met water, licht, bodembedekking en ruwvoer nodig. Deze kosten zijn je zogenaamde stallingskosten. Hoe hoog deze kosten zijn variëren door het type stalling dat je hebt en natuurlijk in welke regio je zit. Bij veel stallingen is er in de stalprijs de kosten van de brok niet inbegrepen, dit komt er dan nog bij. Reken minimaal op € 200,00 à € 300,00 per maand om je paard te kunnen stallen.

Schat waar heb je ons geld aan uitbesteed? Mijn paard heeft het opgegeten lieverd.

Afhankelijk van het doel wat je met je paard hebt, zullen ook de voedingskosten van je paard variëren. Is het ruwvoer niet inbegrepen op je stal, reken er dan op dat je voor een baal kwaliteitshooi als snel € 6,00 moet aftikken. Ruwvoer is de allerbelangrijkste voedingsbron voor het paard. Bezuinig niet op kwaliteit maar bezuinig ook zeker niet door het schaars aan te bieden! Daarnaast eten paarden hardvoer, ook wel brok genoemd. Ook hier luidt mijn advies bezuinig niet op de kwaliteit! Geef je paard goed kwalitatief voer. Voor € 9,00 koop je 20 kilo basisbrok, voer je je paard 2 kilo brok per dag, kun je dus 10 dagen met de zak doen. Dit is dus ongeveer een euro per dag. Wil je topsport bedrijven met je paard is dit hoogstwaarschijnlijk niet voldoen en zal je het rantsoen moeten aanvullen met bijvoorbeeld granen, muesli, slobber of voedingssupplementen. Ook hierin is er veel verschil. Ga niet op je gevoel af maar laat je adviseren door iemand met genoeg kennis over voeding voor het paard.

Dan heb je de huisvestiging en voedingskosten gehad, welke kosten zijn er nog meer?

Ongeacht welk doel je met je eigen paard hebt, de hoeven hebben vakkundige zorg nodig. Elke 6 weken een bezoek aan of van de hoefsmid is een 1ste levensbehoefte van het paard. Er zijn paarden die niet goed kunnen “functioneren” zonder hoefijzers, dan zijn je smid kosten hoger dan wanneer je paard blootvoets door het leven kan. Ook de prijs van een hoefsmid kan flink variëren. Laat jij een echt vakman of vakvrouw komen met een volle agenda dan kan het tarief hoger liggen ten opzichte van een gemiddelde vakbekwame hoefsmid. Het rondom bekappen van een paard kost ongeveer € 40,00. Staat je paard op ijzers dan worden de hoefsmid kosten direct wat duurder zo rond de € 115,00. Draagt je paard aangepast beslag zullen deze kosten nog hoger uitvallen. Bezuinig ook niet op de kosten van de hoefsmid, het bezit van een paard kost geld weet je nog?

Een gegeven paard niet in de mond kijken.

Maar toch heeft het gebit van het paard verzorging nodig. Door de malende beweging van het kauwen slijten kiezen niet vlak af en ontstaan er zogenaamde haken op de kiezen. Sommige paarden volstaan met een jaarlijkse afspraak bij de gebitsverzorger. Andere paarden hebben er meer baat bij als zij 2 x maal per jaar in de mond gekeken worden. Je kunt ervoor kiezen om een gebitsverzorger te laten komen. Het nadeel is dat zij niet mogen sederen. Moet je paard gesedeerd worden (wat ook aanbevolen wordt door de vakvereniging van gebitsverzorgers) dien je dus zelf de dierenarts te laten komen om de sedatie toe te dienen. De kosten voor gebitsverzorging kunnen per praktijk verschillen. Ik was dit jaar € 80,00 kwijt aan de gebitsverzorging van Zorro.

Na de basisbehoefte kan het echte feest beginnen.

Als je al deze kosten voor jezelf op een rijtje gezet hebt, kan het echte feest beginnen! Denk eens aan lidmaatschap kosten van de rijvereniging, aanschaf harnachement, investeren in lessen, aanschaf verzorgingsproducten, onderhoud bij de masseur, wedstrijdkosten en ga zo maar door. Het bezit van een paard nu eenmaal geld, dit waren de basis onderhoudskosten. Daarover in een latere blog meer.