Het outdoor seizoen is begonnen. Het is lente dus de wedstrijden kunnen weer lekker buiten plaats vinden!

Outdoor seizoen versus indoorseizoen.

Tijdens een indoor wedstrijd weet je dat je waarschijnlijk buiten zal losrijden en de proef in de binnenbak rijdt. Outdoor kan het verrassend zijn. Zo kan het zijn dat de wedstrijd op gras gereden wordt en niet op zand. Misschien moet je wel in een bloedhete binnenbak losrijden en in de buitenbak rijden. Daarom is het belangrijk dat je het vraagprogramma van de wedstrijd bekijkt zodat je goed voorbereid bent. Want staat je bijvoorbeeld rondom op ijzers maar heb je nog geen stiftgaten? Dan is het niet zo prettig om op gras te moeten starten.

Als jury kijk ik uit naar het outdoor seizoen.

Tijdens het indoorseizoen rijden de ruiters vaak hun beide proeven bij dezelfde jury. Ik kijk na een indoorperiode altijd uit naar het outdoor seizoen omdat de kans groot is dat ik de deelnemers dan maar 1 x in de ring tref. Maar ook vindt ik dat er tijdens een outdoor wedstrijd vaak veel meer belangstelling van toeschouwers is vergeleken met een indoor wedstrijd. De sfeer is altijd goed! Ook ik moet me als official aanpassen aan het seizoen. Zo neem ik tijdens het indoor seizoen andere dingen mee dan tijdens het outdoor seizoen. Ik laat jullie dat in deze video zien.

Maar ook betekent het outdoor seizoen voor mij dat ik vaak mijn auto moet wassen en uitzuigen. Wij, officials zijn namelijk verplicht om aan de ring te staan met een schone auto. Laat dat nou net niet mijn hobby zijn! Wel die van jouw? Stuur me een berichtje dan????

De 1ste outdoorwedstrijd is een feit.

Afgelopen weekend jureerde ik de 1ste outdoorwedstrijd van dit seizoen. Ik werd weer even op scherp gezet. Outdoor heb je, met name op deze wedstrijd die plaats vond in een openbaar stadspark, veel afleidingen. Doordat ik afgeleid werd van mijn taak, had ik niet gezien dat de bakletters niet goed stonden. Ik had alles verwacht van deze wedstrijd, maar dat dus net niet. Paarden hebben ook te maken met afleidingen en menig maal heb ik in het verleden heel wat bijzondere en ongewenste praktijken door paarden gezien in de ring. Maar juist daar was niet of nauwelijks sprake van.

Niet 1 maar 2 paarden in mijn ring!.

Wel zag ik dat een paard onder protest naar de verder gelegen ring liep. Toen de ruiter vrijwillig afstapte, gaf ik het startsignaal aan 1 van de laatste deelnemers. Bijna ten einde van deze proef had ik niet 1 maar 2 paarden in de ring. Het protesterende paard had zich losgetrokken van de begeleider en zich uit de voeten gemaakt. Gelukkig is alles goed afgelopen en mankeert het paard niets. Mijn deelnemende combinatie hadden het paard eerder door, hierdoor kon de ruiter direct reageren op zijn paard en zijn ook zij ongedeerd gebleven. Om daarna de proef te hervatten is een lastige opgave, voor ruiter, voor het paard maar ook voor mij als official.

Veiligheid staat voorop.

Met z’n allen moeten we weer even alert worden op de veiligheid die de outdoor wedstrijden soms vereisen. Maar hé het outdoor seizoen is begonnen, yes!