In mijn vorige blog beloofde ik jullie te vertellen hoe Zorro en ik het hoofd koel houden.

Maar eerst kwam daar de discussie over het NK dressuur tussendoor.

Omdat er door de Facebookmaffia een discussie aangezwengeld werd over het hitteplan tijdens het NK dressuur moesten jullie er iets langer op wachten dan ik verwacht had. Ik kom er ook nog graag even op terug. De organisatie van het NK dressuur trof namelijk vrijdag nog een maatregel. De Grand Prix proef werd verplaatst naar zaterdagmiddag en de Grand Prix Special kwam hierdoor te vervallen. Voor sommige deelnemers maakte het weinig verschil, vrijdag doorweekt van het zweet de ring uit of zaterdag doorweekt van de regen de ring uit. In zijn blog zegt Jacob Melissen dat er zo altijd wat emmeren is. Ik had mezelf voorgenomen om het NK live te volgen. Maar heel spontaan ben ik er 2 dagen geweest.

Aanpassen aan de temperatuur.

De voertijden en het tijdstip dat de paarden op en van de weide gaan zijn aangepast aan de hitte. In de frisse vroeg ochtend gaan de paarden de weide op. Gelukkig hebben wij nog steeds vers gras, al komt het einde op het huidige stuk weide langzaam in zicht. Omdat mijn pensionhouder behoorlijk veel land bezit, hebben we straks nog andere mogelijkheden voor de weidegang. Als jou paard deze luxe niet heeft, let dan goed op dat je paard niet het risico loopt zandkoliek te krijgen. Het is daarom van groot belang om je paard voldoende ruwvoer aan te bieden. En dan liever niet heel fijn maar juist iets grover van structuur. Op het heetst van de dag staan de paarden op stal.

Vocht toedienen.

Onze paarden drinken uit de sloot dus hoeven wij niet meerdere malen per dag het drinkwater te verversen in de weide en drinktroggen schoon te maken. Heeft je paard geen sloot waar het uit kan drinken, sta dan eens stil bij de kwaliteit van het drinkwater. Zorg er ook voor dat je dagelijks de drinkbak in de stal schoon maakt en goed door laten lopen. Daarnaast maak ik ijsjes voor de paarden. En dat vinden ze toch lekker. Bij het krachtvoer krijgt Zorro wortels, appel en bleekselderij. Zijn slobber maak ik iets natter aan dan gebruikelijk en hier voeg ik Algae Vitalis aan toe.

Het hoofd koel houden.

Om te zorgen dat Zorro een verkoelend effect ondergaat, gebruik ik de NAF cooling wash. Dit is ook zo’n shampoo die je niet hoef uit te spoelen. Ik heb gemeten dat de shampoo binnen 20 minuten het water 0,5 graden laat dalen. Omdat ik nieuwsgierig was wat voor effect het op Zorro heeft, heb ik mezelf er ook mee gewassen. Je voelt er niets van. De shampoo is lekker fris en ruikt ook heel fris. Ook douche ik Zorro regelmatig en dan gebruik ik de NAF TeaTree Mint shampoo in combinatie met de HandsOn Gloves. Ik zorg dat zijn hoeven heel goed vochtig blijven door ze goed nat te spuiten en ze in te smeren.

Verder doen we eigenlijk helemaal niets.

Omdat de longeerbak niet dagelijks onder water gezet wordt, doen we verder helemaal niets. Het zand is te los en te stoffig in de longeerbak. Om een buitenrit op asfalt van 51° te maken, zie ik de lol niet van in. Zorro is een paard op hoge leeftijd en wat mij betreft ligt onze prioriteit nu om het hem zo aangenaam mogelijk te maken. Dus al het nu eens lekker gaat regenen, dan kunnen we weer wat gaan werken samen.

39 dagen zonder regen!