Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben er nog helemaal niet klaar voor! Nadat er einde kwam aan de lange periode van hitte en droogte, was het opeens pats boem daar.

Het is weer vroeg donker

Voor mij leek het alsof het uit het niets opeens veel eerder donker werd s ’avonds. Dat was het eerste teken dat de herfst eraan zou komen. De ochtenden en avonden werden killer, je zag dat er paarden begonnen met het aanmaken van de wintervacht. De laan waar ik met Zorro wandel lag alweer bezaaid met appels, peren, kastanjes en beukennootjes. De bomen gingen verder met het laten vallen van hun bladeren. En ik schreeuw in stilte, nee ik ben nog niet klaar voor de herfst!!!

Ben jij al klaar voor de herfst?

Ben jij al klaar voor de herfst? Zowel mentaal als in de zin van, heb je alle spullen voor je paard op orde? Als je over de weg moet met je paard om bij de rijbaan te komen, heb je s ‘avonds toch echt al je verlichting nodig. De zon gaat momenteel al om 19:14 uur onder. In het verleden liet ik me hier nog wel eens door verrassen, dacht ik, het kan nog wel. Wat was ik dan blij met de zaklamp die standaard op mijn mobiele telefoon zit. Want ik moet er niet aan denken om onverlicht door het donker naar huis te gaan met of op mijn paard.

Geshopt bij Divoza in Harmelen

Liggen de dekens al klaar?

De tijd van het dragen van een deken komt er ook aan. Zijn je dekens gewassen? Als je paard tijdens de herfst en de winter buiten in de weide of de paddock komt, heb je gecontroleerd of ze nog waterdicht zijn? Je wilt toch zeker niet dat je geliefde paard met een doorweekte deken op buiten loopt?

Maar denk ook aan jezelf. De tijd van in je shirt naar stal gaan is toch echt voorbij. Het wordt nu echt tijd voor een lekkere warme trui. Zelf kies ik deze periode voor een winddichte en waterdichte tussenjas. Mijn winterjas zet ik als zwaarder geschut in tegen de echte kou.

De R zit weer in de maand.

De R zit weer in de maand. Onze weerstand wordt op de proef gesteld. Maar dat geldt ook voor onze paarden. Ik heb positieve geluiden gehoord over het detoxen van je paard voordat de R in de maand zit. Ook heb ik me laten vertellen dat paarden het lichamelijk wat zwaarder kunnen hebben bij deze seizoenswisseling. Ze krijgen minder zonlicht en het aanmaken van de wintervacht vraagt ook energie. Elk jaar rond deze periode voer ik Zorro ter ondersteuning opkikker als supplement. Ondanks dat ik deze zomer ben begonnen met het voeren van de Algae Vitalis heb ik er nu weer voor gekozen de opkikker als ondersteuning te voeren.

Echter, ik ben er nog helemaal niet klaar voor!

Ik kan nog niet wennen aan het idee dat het echt gedaan is met de zomer. Maar terwijl ik in mijn favoriete ruitersportwinkel aan het rondstruinen ben wordt ik toch wel een beetje blij als mijn oog valt op de nieuwe wintercollectie.

Neem nou deze beauty. Als je daar niet droog en warm in blijft tijdens het rijden, dan weet ik het niet meer. En het liefst zou ik me oprollen in deze praktische winterjas. Nog in de vluchtfase, omdat ik er niet klaar voor ben, besluit ik ze toch nog niet te kopen. Mijn dekens liggen schoon en gecontroleerd in de kast, mijn verlichting is in orde, Zorro krijgt ondersteuning maar ikzelf ben nog niet klaar voor de herfst.