Het is weer DIE tijd van het jaar, als de verharing intreedt weet je dat het voorjaar op de loer ligt.

Zodra de eerste tekenen van de verharing zichtbaar zijn.

Ik kan daar echt blij van worden, de eerste tekenen van de verharing. Het verteld me namelijk dat het voorjaar op de loer ligt. En ik hou van het voorjaar. De eerste zonnestralen, voor de eerste keer zonder jas naar buiten, meer zonuren waardoor de dagen ook langer duren. Maar ook gaat het weideseizoen dan weer beginnen. De paarden lekker op de weide. Ik kan haast niet wachten. Maar eerst maar eens door die ellendige verharing heen zien te komen.

Overal paardenharen.

Overal waar ik ben of waar ik ben geweest tref je ze aan, paardenharen. Tijdens het borstelen gaan die haren ieder zijn eigen weg. Ze komen in je ogen, je neus, je mond, gek wordt ik ervan. Het is een fase waar elke paardeneigenaar doorheen moet. Veel poetsen des te eerder ben je van de haren verlost.

In mijn poetskist.

In mijn poetskist heb ik 4 borstels (ik heb er veel meer natuurlijk) die een echte ondersteuning zijn tijdens de verhaarperiode. De klassiek rosborstel tel ik hierbij niet mee. Omdat ik, ja je leest dit goed, allergisch ben voor paarden heb ik er belang bij zo snel mogelijk de verhaarperiode achter me te laten en deze borstel helpen mij daarbij.

Magic Brush.

De welbekende magic brush. Een borstel die eigenlijk alles kan en overal voor geschikt is. Bij deze borstel hoef je niet veel inspanning te leveren om losse haren en eventueel vuil te verwijderen van je paard. Hetgeen je verwijdert hebt, “hoopt” zich op in de borstel zelf. Je hebt dus niet zoveel last van rondvliegen haren. Je kunt de borstel eenvoudig reinigen in de wasmachine, maar voor die prijs, koop je toch gewoon een nieuwe. Trouwens de magic brush zijn per 3 verkrijgbaar, dus de kans is groot dat je nog een nieuwe in de kast hebt liggen.

De Kieffer borstel.

De Kieffer borstel is misschien niet bij iedereen bekend. Ook dit vindt ik een hele fijne borstel om te gebruiken tijdens de verhaarperiode. En niet alleen voor Zorro maar ook om eenvoudig de haren van mezelf en van mijn autostoelen te verwijderen. De borstel is gemaakt van kunststof wat prettig aanvoelt voor het paard. Met deze borstel poets je niet alleen, je geeft je paard ook een massage. Wat deze borstel voor mij dan beter maakt dan de klassieke rosborstel? Het rubber gedeelte waarmee je als het ware de losse haren wegstrijkt.

De wonderborstel.

En die naam heb ik zelf niet bedacht. De wonderborstel is inmiddels al zo lang in mijn bezit, dat het een blijvende plek in het assortiment niet heeft overleeft. Ik kan de borstel in geen enkele webwinkel terugvinden. Zoals je kunt zien zijn alle haren van deze borstel licht gebogen. Hierdoor kun je wat “dieper” borstelen en kun je dus ook wat haren “los” maken tijdens het borstelen. Wat de magic brush en kieffer borstel naar mijn mening veel minder doen. Het nadeel is dat de haren in dunne plukken continu in beweging blijven. Ook is de wonderborstel een hele fijne borstel om eenvoudig vuil van de paardenvacht te verwijderen.

De ruikam.

Dit is wat mij betreft het doeltreffendste poestmiddel tijdens de verhaarperiode, de ruikam. Zorro denkt daar anders over. Die vindt de ruikam niet echt heel prettig. Met de ruikam kun je snel en heel eenvoudig losse haren verwijderen. Deze ruikam is geschikt voor alle verschillende haartypes. De slag die je maakt, kan op den duur als belastend beschouwd worden. Omdat de ruikam best een diepe werking heeft, heb ik gezien dat er ook huidvet verwijderd wordt. Dit wil ik niet. Daarom gebruik ik de ruikam hoogstens 2 x per week. De losse haren vallen in vrij dikke plukken op de grond, wat voor mij met mijn allergie heel prettig is. Het effect, het gebruiksgemak en het comfort van de kam maken dit tot mijn favoriete poetsmiddel om Zorro door de verharing te helpen.

Je kunt ook een zweetmes gebruiken.

Je kunt ook een zweetmes gebruiken om je paard mee te poetsen. Zelf beschouw ik de terugkerende beweging die je maakt als zeer oncomfortabel en bereik met de ruikam een veel effectiever resultaat met minder inspanning dan met een zweetmes.

En zo zijn er heel veel geschikte poetsmiddelen die je kunt gebruiken om je paard door de verhaarperiode heen te helpen. In deze blog heb ik me enkel gericht op de poetsmiddelen die ik gebruik tijdens de verhaarperiode.