Jij maakt het verschil, die uitspraak van Bineke de Vries hakte er wel even bij mij in. Ze zei dit tegen onze groep deelnemers aan de opleiding Huifbedrijden georganiseerd door de Federatie Paardrijden Gehandicapten op de Prinses Maxima Manege.

Voor welke doelgroep is er het huifbedrijden?

Huifbedrijden is er voor wie het rijden op een paard of pony niet geschikt. Lichtelijk verward rij ik naar Den Dolder. Ik heb namelijk in de bestudeerde theoriestof gelezen dat ik vanwege mijn chronische rugklachten geen ritje op een huifbed mag maken. Daar gaat mijn droom om ooit nog Grand Prix dressuur te rijden. Vragen spoken door mijn hoofd, is het dan echt zo erg wat ik mankeer? Ben ik misschien gehandicapt?

Huifbedrijden is geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking die niet op een paard of pony kunnen rijden. Je kunt dus wel stellen dat deze mensen een zware beperking hebben die zich vaak niet beperkt tot het lichamelijk deel maar vaak gecombineerd is met een geestelijke beperking. Deze mensen kunnen vaak niets anders dan in hun rolstoel zitten. Tijdens een ritje, liggend deinend op de beweging van de pony’s onder zich zijn ze eindelijk een keer uit hun rolstoel. Als huifbedrijder kun je dus een plus zijn in iemand zijn leven.

 

 

Wat is een huifbed?

Het huifbed is in de zestiger jaren “bedacht” door melkboer Johan Roelofsen. Het begint eigenlijk als een echt sprookje, er was eens een melkboer in Wageningen…….

Deze melkboer liet kinderen karweitjes doen en in ruil daarvoor mochten de kinderen een rondje rijden op de pony’s. Johan zag dat met name de kinderen met een beperking hiervan enorm genoten. Maar de kinderen met echte zware beperkingen konden niet op de pony’s, daarop bedacht Johan een constructie die wij nu kennen als het huifbed. Wil je meer lezen over de geschiedenis van het huifbed, klik dan hier.

Wat voor effect heeft een ritje op een huifbed op de cliënt?

Behalve dat de cliënt eindelijk eens uit die rolstoel is, heeft een ritje in een huifbed nog veel meer effecten. De cliënt ligt op een doek dat op de ruggen van 2 pony’s rust. Elke beweging die zij maken is duidelijk waarneembaar. Zelf mocht ik even proefliggen en kijk de video hieronder om te zien hoeveel beweging waarneembaar is als een pony op rust gaat staan.

De deinende beweging en de warmte van de paardenruggen zorgen voor doorbloeding en stimulering van de organen bij de cliënt. Het lichaam wordt warm, de darmfunctie verbetert, spasmes verdwijnen en de longen reinigen zich. Daarbij ervaart de cliënt vaak een totale ontspanning, liggen op de deinende beweging, het suizen van de banden, de klank van de paardenhoeven, de geur van het bos waar het huifbed zijn ronde mag maken.

Ik maak het verschil.

Onderweg naar huis zing ik uit volle borst, ik maak het verschil. Ik kan wat betekenen voor deze kwetsbare groep mensen. Deze opleiding had niet op een beter moment in mijn leven kunnen komen. Na het volgen van de opleiding Lesgeven aan ruiters met ASS, ADD, ADHD, PDD – NOS is dit opnieuw een waardevolle aanvulling en besef ik steeds meer dat ik het verschil kan maken voor deze doelgroepen. Ik hoef geen aanwijzingen te geven, ik hoef alleen maar te zijn. In mijn volgende blog zal ik jullie wat meer vertellen over hoe deze doelgroep in een huifbed terecht komt en hoe ik dat verschil kan maken. Wil jij weten waar je kunt huifbedrijden, kijk dan hier.