Kijk naar wat er wel kan, na de aankondiging van de nieuwe maatregelen tegen Corona die gisterenavond door onze minister president bekend gemaakt werden. Ga niet zitten mokken.

Per 29 September nieuwe maatregelen van kracht.

Per 29  September 2020 zijn er nieuwe maatregelen van kracht. Maatregelen die opnieuw vele van ons zullen raken. Maatregelen die getroffen moeten worden om die mammoet Corona in te dammen. Want als je een beetje het nieuws gevolgd hebt dan zaten dit soort maatregelen er gewoon aan te komen. Nieuwe maatregelen lopen altijd tegen weerstand op, dat is heel menselijk. En Nederland zou Nederland niet zijn als we niets zouden hebben om over te klagen. Natuurlijk is het in en in triest dat de horeca sector opnieuw de sjaak is en natuurlijk begrijpen we dat niet met z’n allen.

De horeca is weer de sjaak

De sportkantine is dicht.

Als je dit weekend op wedstrijd gaat, bereid je dan alvast voor. De kantine is namelijk dicht. Niet even een ontspannen bakkie doen voor je je paard klaar gaat maken, geen consumptie voor je groom en voorlezer. Tenminste ik ga ervan uit dat het toegestaan is dat je 1 groom/voorlezer/mentale ondersteuner mee mag nemen naar wedstrijden. Dus je moet je eigen versnapering mee nemen. En eerlijk is eerlijk dat heeft toch ook wel weer wat. Een koelbox gevuld met drankjes, broodjes en een thermofles koffie of thee op de achterbank.

Picknick mand mee

Voor verenigingen is dit natuurlijk een strop. Juist dat kleine extraatje dat ze “verdienen” met de kantineopbrengst kan ervoor zorgen dat de baklampen kunnen blijven branden. Dus support de vereniging door wel gewoon deel te nemen aan de wedstrijd waarvoor je ingeschreven hebt. Durf je het risico niet te nemen en rij je liever niet? Maak dan het startgeld naar ze over om ze te steunen.

Geen publiek bij wedstrijden.

Geen publiek bij wedstrijden. Voor ruiters die druk ervaren door het feit dat er publiek naar hen zit te kijken moet het een zege zijn. Gaan we het missen, het publiek? Ik denk het niet. Mijn ervaring is dat het publiek veel liever ziet dat een ruiter op zijn bek gaat, het publiek houdt ervan deelnemers af te kraken onder genot van een bakkie. Dus hoe fijn is het dat je nu alleen door de jury op je vingers gekeken zal worden.

Kan het allemaal nog wel door gaan?

Hoogstwaarschijnlijk zullen vele organisaties van paardensportevenementen worstelen met de vraag of hun evenement nog wel door kan gaan. Kunnen ze de maatregelen handhaven? Nemen we het risico en gaan we door met onze voorbereiding? Gelukkig bestaat onze sport uit veel meer dan competitie. Gaat je evenement niet door kun je in de daarvoor gereserveerde tijd misschien lekker naar het bos of het strand. Of neem je eens de tijd om je harnachement te poetsen. Het geluk dat wij hebben in de paardensport dat we afstand kunnen houden want zo close zijn we vaak niet, we sporten individueel en niet in teamverband (tenzij je in een meertal actief bent). We zijn veel in de buitenlucht wat goed is voor onze weerstand maar ook voor onze mentale gezondheid.

Kijk naar wat er allemaal WEL kan.

Kijk dus wat er allemaal wel kan met de nieuwe maatregelen.  In andere landen is er zelfs sprake geweest dat paardeneigenaren niet naar hun paard mochten gaan. Ruiters in Nederland hebben altijd deze vrijheid nog gehad. We konden doortrainen in tegenstelling tot je buurmeisje dat aan hockey doet. Ga niet zitten mokken omdat je opa niet kan komen kijken naar je proefje dit weekend, laat het opnemen door je voorlezer en laat het daarna aan opa zien. Opa zal nog steeds net zo trots op je zijn als hij je proef heeft bekeken. Hou vol. Alleen met elkaar krijgen we corona weer onder controle. Met een beetje creativiteit kunnen we allemaal kijken naar wat wel kan.