Nog lang niet uitgestudeerd maar toch heb ik me ingeschreven voor de opleiding lesgeven aan ruiters met A.S.S.

Wat is A.S.S.?

Misschien is het verstandig als ik eerst uitleg wat A.S.S. is. A.S.S. is de afkorting voor Autisme Spectrum stoornis. A.S.S. is een informatie verwerkingsstoornis. De wereld wordt in losse delen waargenomen. Voor mensen met A.S.S. is het moeilijk om informatie met elkaar in verband te brengen. Helaas is A.S.S. niet te genezen.

Wat is autisme?

Ik biecht direct op, de omschrijving heb ik niet zelf bedacht, maar gepikt uit de presentatie die Evert. Evert gaf de presentatie tijdens de bijscholing lesgeven aan ruiters met A.S.S. op de Maxima Manege. Evert is zelf autist en daarom heb ik zoveel respect voor hem, ga er maar aan staan een presentatie geven over je beperkingen.

Autisme is een aangeboren, diep doordringende ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en (non) verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon.

 Er is zoveel te vertellen over autisme.

Er is zoveel te vertellen over autisme, want er zijn ook zoveel verschillende autisten. Ik zal elke blog jullie iets meer vertellen over autisme en wat het met je doet.

Mijn interesse naar autisme is er omdat er autisme in de familie aanwezig is. Maar als ik Evert al zijn “beperkingen” hoor opnoemen, denk dat bijvoorbeeld aan planning tot in detail, voor het verlaten van het huis controleren of alle ramen en deuren gesloten zijn, tja dan komt er in mij toch ook wel een autist naar boven.

 Nieuwe opleiding van Federatie Paardrijden Gehandicapten.

De Federatie Paardrijden Gehandicapten heeft hun opleidingsprogramma aangepast. Hierdoor ontstond dus de zogenaamde module 3, lesgeven aan ruiters met A.S.S. Ik zag de openstelling voor inschrijving langs komen op Facebook. En ik dacht, ik wil het, ik wil het. Het is een mooie aanvulling op mijn opleidingen sportspychologie en mental coaching. Maar de moed zakte met in de schoenen toen ik las dat er ruime praktijkervaring vereist was. Tijdens het symposium in het zadel met online marketing liep ik bijna letterlijk commissielid Bineke de Vries tegen het lijf en ik vroeg haar direct naar de praktijkuren. Nadat ze me dit uitgelegd had, zei ik tegen haar dat ik het zou gaan overwegen. Ik moest snel zijn, er was nog slechts 1 plek beschikbaar. Gelukkig kon ik op korte termijn regelen op mijn werk dat ik kon verzuimen en schreef ik me in.

De 1ste opleidingsdag.

Woensdag 7 november was het zover. De 1ste dag van de opleiding! En ik had er zin in…. Ondanks dat het helemaal in Zwolle op Manege ’t Hoefijzer georganiseerd is. De groep deelnemers is best groot te noemen en ook heel divers. Dat maakt het alleen maar leuk. Na de inleiding, het kennismakingsrondje en de presentatie van Evert mochten wij de les van Evert observeren. Door te observeren zie je hoe belangrijk paardrijden voor mensen met een “handicap” is. Hierdoor ben ik alleen maar extra gemotiveerd om deze opleiding met succes af te ronden. Na de les hebben wij met elkaar en ook met Evert de les nabesproken. Dit zijn belangrijke leermomenten voor ons die in de toekomst gaan lesgeven aan mensen met A.S.S. We sloten af met deze video.

En zo vloog de 1ste opleiding dag voorbij. Met tegenzin stap ik in de auto en vertrek richting Woerden. De tegenzin is vanwege de files, tijdens de spits richting Woerden rijden wordt voornamelijk kont – kop rijden. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Ik kon met slechts 10 minuten vertraging de voordeur open doen.

In de blog over de 2e opleiding dag zal ik jullie wat meer vertellen over de kenmerken van autisme en wat het met je doet.