Er is een gezegde dat luidt, mensen met paarden hebben de hemel op aarde, maar komen zij te sterven, valt er niets meer te erven. En zo is het.

Het bezit van een paard kost nu eenmaal geld.

Niet iedereen staat er goed bij stil voordat er een paard aangeschaft wordt. Het bezit van een paard of pony kost nu eenmaal geld. Ik maak vaak de vergelijking met een auto. De aanschaf van een auto is geen kunst, maar de onderhoudskosten zoals reparaties, apk, brandstof, wegenbelasting, verzekering, die probleem kunnen betalen dat is wel kunst!. En zo gaat dat met een paard ook. Ik ben van mening dat je geen paard of pony aanschaft als je de onderhoudskosten niet kunt dragen en daarbij zelfs geen ruimte hebt voor onvoorziene omstandigheden.

Het ken net…….

Regelmatig zie ik paardeneigenaren die zeggen, het ken net….. Op financieel gebied. Die hebben een berekening gemaakt van de vaste lasten zoals stalling, hoefsmid, voerkosten, contributie vereniging, lesgeld, ontwormen en inenting.

Die eigenaren kiezen er vaak voor om hun paard of pony niet te verzekeren. Het zijn vaak ook die eigenaren die voor hun paard een betalende bijrijder zoeken omdat ze anders financieel niet rond kunnen komen. Het potje onvoorziene omstandigheden is vaak leeg bij deze paardeneigenaren. En juist dat potje is een belangrijke, noodzakelijke onderhoudspost van je paard.

Onvoorziene omstandigheden kosten vaak het meeste geld.

De meeste centen zullen besteed worden aan het kopje onvoorziene omstandigheden. Denk hierbij niet dat je de aankoop van dat leuke dekje als onvoorziene omstandigheid moet beschouwen. Denk hierbij eerder aan dierenarts kosten wanneer je paard of pony acuut iets mankeert en dus medische hulp nodig heeft. Die rekeningen zijn vaak niet mis. Tenminste als ik zo’n rekening onder ogen krijg, schrik ik toch altijd een beetje. En als je dat niet kunt ophoesten, moet je niet aan het bezit van een paard of pony beginnen. Bedenk niet op het moment dat het nodig is, dat je het niet kunt betalen. Elke diereneigenaar heeft een zorgplicht voor zijn of haar dier. En natuurlijk ook ik koop liever iets leuks voor mezelf of mijn paard, maar zorg gaat voor.

De verzekering betaald toch.

Nu kun je denken, de verzekering betaald toch. Als je je paard hebt verzekerd voor medische kosten, kun je in de polis nalezen welke kosten er wel vergoed en welke kosten er niet vergoed worden door je verzekeraar. Dit is per aanbieder verschillend. En lees het echt eens na, want misschien ben jij in de veronderstelling dat die dure behandeling die je paard nodig heeft vergoed wordt. Hoe zuur is het als blijkt dat het niet zo is en je er financieel niet klaar voor was.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je paard de nodige zorg ontnomen moet worden, maar zorg dat je zelf mentaal klaar bent voor het bedrag van de rekening die op de deurmat valt. Hou er trouwens ook rekening mee dat er vaak een eigen risico, vaak een bepaald percentage van de gemaakte kosten, voor je rekening komt.

Mensen met paarden hebben de hemel op aarde.

Maar komen zij te sterven, valt er niets meer te erven. Het bezit van paarden kost nu eenmaal geld. Dit is een continu terugkerend feit. Komen ze te sterven, valt er niets meer te erven, alles is naar de paarden gegaan. Het is niet iedere paardeneigenaar voorgehouden dat zij de kosten van het paard niet zullen voelen in de hun portemonnee. Maar mensen met paarden hebben wel de hemel op aarde…… zou het er echt zo uitzien????