Het rapport Misstanden op de manege werd dinsdag 10 april 2018 gepresenteerd.

Dieren en Recht presenteert u misstanden op de manege.

Het rapport dat Dier & Recht dinsdag 10 april presenteerde kun je hier terug lezen. De Federatie van de Nederlandse Ruitersportcentra reageerde hier direct op, hun reactie lees je hier. Natuurlijk ben ik me ervan bewust, dat er in Nederland manege bedrijven zijn die hun zaken misschien niet zo goed op orde hebben. Maar weet u hoeveel bedrijven de faciliteiten en het welzijn van hun manage paarden en pony’s uitstekend voor elkaar hebben????

Ik kom als official geregeld op wedstrijd die op een manege bedrijf georganiseerd worden. En ik tref daar soms omstandigheden aan dat je denkt dit is het paardenparadijs!

Paardenliefhebber Jasmijn de Bruin moedigt ons aan, Laat je horen!

Ik werd een beetje boos, toch werd ik boos en daarna werd ik nog bozer!

Ik was deze informatie tot me aan het nemen en toen werd ik een beetje boos! Zelf heb ik ooit 2 x de dierenbescherming ingeschakeld, omdat ik ergens geweest was, waar de zaken echt niet op orde waren. De terugkoppeling die ik ontving was dat er niets mis was en er dus geen actie ondernomen werd! Nu gaan ze de hardwerkende manegehouder beschuldigen van misstanden? En wat te denken van de politiek? Terwijl men in Den Haag wijselijk zwijgt over de vreselijke omstandigheden waarin de dieren in de Oostvaardersplassen niets te eten hebben, vrijwilligers zelf het ijs moeten breken om de dieren te kunnen laten drinken en men actie voert voor betere leefomstandigheden voor deze dieren, gaan ze zich wel mengen in de misstanden op de manege?

Er worden feiten genoemd in het rapport.

9 % van de paarden heeft een gedragsstoornis, 3,8 % is kreupel, de paarden zouden depressief zijn? Hoe en waar hebben ze dit allemaal onderzocht? En zoals ik in een reactie van iemand las, er zijn bedrijven met een hoger ziekteverzuim dan deze genoemde feiten. Een manege kan alleen succesvol zijn wanneer ze beschikken over gelukkige en gezonde paarden! Zonder dat, ben je als manege houder nergens. Daarom werken manegehouders elke dag weer keihard omwille van het welzijn van hun dieren!

In gesprek bij Manege Morgenstond.

Ik ging in gesprek met Jeroen Krachten van Manege Morgenstond. Het welzijn van de paarden en pony’s staat hier hoog in het vaandel. Ze bestaan al sinds 1983 en mijn eerste rijlessen volgde ik daar. De manege wil heel graag bijbouwen om nog meer welzijn voor hun dieren te bieden. Maar ze mogen niet uitbreiden!. Het lijkt erop dat na jaren lang vechten de strijd nu gestreden is en zij door middel van veranderingen het welzijn van hun paarden en pony’s nog meer kunnen verhogen. Maar Jeroen zei ook, wat voor een manege paard of pony van toepassing is, moet ook van toepassing zijn op een paard dat in privé eigendom is van een eigenaar en niet op een manege bedrijf gestald maar bijvoorbeeld aan huis.  Bij Manege Morgenstond staat elke dag het welzijn van hun paarden en pony’s hoog in het vaandel.

Controle op het welzijn van de paarden en pony’s.

We hebben ogen gekregen. En met deze ogen kijken ze continu naar het welzijn van de dieren. Zowel de kwaliteit van het ruwvoer als het krachtvoer wordt nauwkeurig gecontroleerd zodat ze weten wat de dieren nodig hebben. Via een computerprogramma wordt exact bijgehouden hoe veel uur een paard in de les meegelopen heeft, wat het heeft gegeten. En zo wordt het welzijn nog eens extra gecontroleerd.

Ook ging ik op bezoek bij Stal Centaurus in Montfoort.

En ook hier wordt mij duidelijk dat manegehouder Annelies de Kamper het welzijn van haar dieren nauwkeurig in de gaten houdt. De paarden en pony’s komen hier elke dag in de paddock of als het weer het toelaat het weiland. Paarden worden continu gemonitord op hun welzijn. Maar ook benadrukt zij het sociale aspect. Leskinderen krijgen de mogelijkheid om aan officiële KNHS wedstrijden deel te nemen. Iedereen van stal gaat mee als fanclub.

Als er geen manegebedrijven meer zijn.

Als er geen manegebedrijven meer zouden zijn, zou dit ten koste gaan van de sociale vaardigheden van kinderen. Op de manege komen kinderen elkaar tegen door wat hen met elkaar verbind, de liefde voor het paard. Zo ontstaan er hele mooie vriendschappen. Maar ook zie je onzekere kinderen doordat zij omgang hebben met paarden, sociaal vaardiger worden! We laten dit toch niet zomaar gebeuren? Laat van je horen #wecareforhorses.