Het gezegde luidt, na regen komt zonneschijn! Dat nemen de weergoden dit jaar wel heel letterlijk. In April hadden we ontzettend veel regen en die zonneschijn kwam begin mei en is eigenlijk nog niet weggeweest.

Na regen komt zonneschijn

Snakken naar regen.

Een beetje regen, daar snak ik op dit moment wel naar. Op het moment dat ik deze blog schrijf, hebben we al 31 dagen geen regen gehad.

Het weer in Woerden

Ik moet toegeven, ik heb best wel een hekel aan regen. Maar als het nu zou gaan regenen zou ik echt mezelf tot op de draad doorweekt laten regen. De natuur schreeuwt om regen. Weilanden, bermen, natuurgebieden zijn kurkdroog. Het risico op branden neemt met de dag toe. Behalve dat alles dood gaat door de droogte worden de weides bijvoorbeeld knetterhard en kunnen hier ook scheuren in ontstaan.

Het hitteplan aan.

Misschien heb je op sociaal media wel eens post gezien met de #hitteplanaan. Zelf gebruik ik deze hastag ook regelmatig. Voor paarden is het hitteplan al vanaf 8 mei van kracht. Vandaag hebben ze het omgezet naar het hitteplan extreme temperaturen. In het hitteplan worden handvaten gegeven aan paardeneigenaren en paardenhouders hoe zij het beste kunnen omgaan met de extreme temperaturen. Er worden adviezen gegeven over wat je kunt doen om het een paard zo aangenaam mogelijk te maken.

Een paard heeft het aanzienlijk warmer dan een mens.

Als jij het warm hebt, bedenk je dan eens dat je paard het aanzienlijk eerder warm heeft dan dat mensen hebben. Doordat het spieroppervlak van een paard veel groter is ten opzichte van een mens, ligt de temperatuur waarin een paard zich comfortabel voelt lager. Omdat het nog veel warmer gaat worden wat tips om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je paard.

  • Paarden moeten in de schaduw (kunnen) staan. Is er geen schaduw in de weide beschikbaar, bekijk dan welke mogelijkheden er zijn voor een tijdelijke schuilstal. Zet de paarden voor de hitte in de weide, houdt ze op het heetst van de dag op stal.
  • Paarden moeten zo nodig voldoende gekoeld worden (met water of ventilatoren). Denk eraan dat je het paard goed droog trekt na het koelen met water. Het water wat je van je paard af haalt moet koel voelen. Pas dan heb je echt je paard gekoeld.
  • Er moet ruim voldoende goede kwaliteit drinkwater ten minste iedere 4-6 uur ter beschikking staan/ter beschikking worden gesteld en er moet voldoende ruwvoer worden verstrekt. Zeker nu de weide droog en stoffig is moet er goed gekeken worden of de paarden bijgevoerd moeten worden in de weide.
  • Transport is bij voldoende ventilatie mogelijk, maar de koeling moet voldoende zijn. Met andere woorden, als je niet met je paard met de trailer of vrachtwagen op stap moet, stel het dan lekker uit wat je wilde gaan doen.
  • Door organisatoren van evenementen moeten de omstandigheden ter plaatse meegenomen worden bij de beslissing een evenement wel/niet door te laten gaan.
  • Eigenaren, ruiters en menners hebben een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet aan een evenement deel te nemen.

Er is nog meer om over na te denken.

Rijbakken, longeerbakken, weides alles is droog. Er valt niet tegenop te sproeien. Een overweging die je kunt maken is alles onder water te zetten zodat je er meer dagen plezier van kunt hebben! Voor de paarden is het spelen in plassen ook een grote feest na 31 dagen zonder regen!

De weide wordt nagespoten

Gelukkig is er nog groen gras

De longeerbak onder water gezet

Plan goed wanneer je wilt gaan rijden. Omdat je paard nu misschien op het heetst van de dag op stal staat, betekent dat natuurlijk niet dat je dan wel lekker kunt gaan trainen. Dit kun je ook beter op een koeler tijdstip doen. Na de training is het van belang om je paard weer goed te koelen en het verloren zout (door het zweten) aanvullen met elektrolyten.

Ook het hoofd afsponzen om hiermee zweet goed te verwijderen

Je paard goed droogtrekken na het wassen

Zonneschijn betekent ook smeren, smeren en nog eens smeren.

Vergeet vooral ook niet te smeren met zonbescherming. De UV factor is erg hoog. Zo hoog dat je onbeschermd in de zon na 15 minuten al verbrand kan raken. Smeer daarom goed en vaak je paard of pony goed in om zonnebrand te voorkomen.

Hou het hoofd koel.

Het ziet ernaar uit dat we voorlopig nog wel gebukt zullen gaan onder de hoge temperaturen, de droogte. In een volgende blog zal ik jullie wat tips geven die ik toepas om het hoofd koel te houden.