Of ik het nieuwe blogtalent van Nederland ben? Ik zag het langskomen en dacht oh leuk. Totdat ik de volgende vraag las, heb je verstand van paarden?

Als ik deze vraag tegengekomen was in 1995, toen ik 15 jaar was en mijn allereerste eigen paard, Zorro, kreeg van mijn ouders, had ik deze vraag volmondig met JA beantwoord, Ja ik heb verstand van paarden. Oké Zorro is nog steeds bij me, is nog niet stuk, heeft wat strammigheid ontwikkeld maar dat mag als je 26 jaar oud bent, maar hij doet het nog steeds dus ergens zal ik dingen met mijn paardenverstand goed gedaan hebben naast alle foute dingen waarin ik hem / ons heb blootgesteld. Toch als ik toen wist, wat ik nu weet….. ik zou het echt graag overdoen. Maar in 1995, was ik ervan overtuigd na bijna 10 jaar manegelessen gereden te hebben dat ik echt verstand paarden had en niet alleen dat, ik had ook nog de overtuiging dat ik onwijs goed kon paardrijden (herkenbaar?)

Wanneer heb je echt verstand van paarden?

Wanneer heb je echt verstand van paarden vroeg ik me af……want dat schijn je nodig te hebben om in aanmerking te komen voor blogtalent. Ik vindt het wel iets heel actueels voor de paardenwereld, er zijn namelijk heel veel vrije beroepen in de paardenwereld, men volgt 2,3 misschien wel 4 dagen een cursus of opleiding en daarna ben je meteen in het bezit van een certificaat. De opgeleide zijn zo enthousiast en gaan reclame maken via social media en komen zo aan het werk. Maar zijn dat mensen met echt HET verstand van dat specifieke over paarden? Ik zal een voorbeeld geven, uit eigen ervaring.

Paardenmassage had al enige tijd mijn interesse, ik had er al een boek van aangeschaft en deze ongelezen in de boekenkast staan. Via via verneem ik dat er bij mij in de regio een workshop paardenmassage gegeven wordt! Uiteraard schrijf ik mij hiervoor in en ga vol enthousiasme naar deze workshop toe. De workshop duurde nog geen 4 uur, ik heb geen benaming van een spier gehoord. Na het theorie gedeelte mochten we gaan oefenen op de paarden, hierbij volgden we een vooraf vastgesteld routineschema van oor tot de staart. Ik heb geen spier gevoeld, geen blokkade gevoeld wel kon ik waar nemen dat het paard op sommige plekken minder los in het vel zat, gelukkig bleven pijnsymptomen uit! 4 uur later heb ik enthousiast een workshop massage gevolgd, waarbij ik kennis heb kunnen maken met paardenmassage. Maar verstand van paardenmassage is er nog lang niet!

Beroepen in de paardensector zijn vaak vrije beroepen.

En zo zijn er nog zoveel vrije beroepen op te noemen waar we ervan uit gaan dat wij voor de beste prijs iemand met verstand erbij halen, een algemeen bekend voorbeeld de zadelmaker. Iemand die bij mij al 21 jaar fantastisch werk verricht, iemand die ik volledig vertrouw wordt op fora en sociaal media afgedaan als iemand zonder verstand van zaken. Ik weet tot waar het zadel mag komen, ik weet ongeveer hoe het moet aanvoelen als ik controleer op knelpunten maar daar houdt het ook op, dan moet ik vertrouwen op de expert die verstand van zadels en hoe deze moeten liggen heeft en dan ook nog over het kundige oog beschikt waardoor hij of zij met minimale aanpassingen aan het zadel een immens groot verschil kan maken op de kwaliteit van de beweging van het paard, dan heb je wel verstand van zadels maar dat staat nog niet garant dat deze persoon verstand van paarden heeft!

Paarden zijn gevoelige wezens.

Paarden zijn zulke grote maar zulke gevoelige wezens, met ieder hun karakter, de genoten opvoeding die dat karakter deels gemaakt heeft, om verstand te krijgen van alles betreffende het houden van paarden, de omgang met paarden, succesvol in de sport met paarden daar bestaat geen opleiding voor, dat is gebaseerd op theorieën maar vooral door opgedane ervaring in de praktijk aangevuld met het delen van ervaringen met andere mensen.

In de wereld van paarden ben je nooit uitgeleerd en krijg je niet zomaar verstand van paarden. Als ik later dood ben, hoop ik dat er gezegd wordt, Miranda had echt verstand van paarden. Benieuwd hoeveel bloggers er zullen beweren dat ze verstand van paarden hebben.