Nog nooit werd er zoveel gesproken over een neusriem als tegenwoordig. Het publiceren van de video van de KNHS heeft hiervoor gezorgd. De KNHS heeft namelijk als standpunt ingenomen dat te strakke neusriemen verboden zijn.

Dit is helemaal geen nieuwe regel.

Als official was het al enige tijd 1 van onze taken om te letten op de neusriem. Deze mochten niet te strak vastgemaakt zijn. Tijdens de lezing van Natascha van Eijk open monden en het aansnoeren van de neusriem had ik al heel veel geleerd over dit onderwerp. Daarom had het mijn interesse al enige tijd. Als een combinatie bij mij de ring in komt, hetzij onder het zadel, hetzij voor de wagen, behoort de neusriem tot 1 van de dingen die ik standaard bekijk voordat ik een combinatie laat starten. Daarover vertel ik later meer. Maar nu de KNHS de video verbod op te strakke neusriem heeft gepubliceerd nemen ruiters deze maatregel opeens wel serieus. Terwijl daarvoor al opgenomen was dat een neusriem niet te strak mag zitten.  

Waarom gaat men nu dan wel de neusriem losser doen?

Waarom nu dan wel? Ik vermoed dat het te maken heeft met de aankondiging dat er meer toezichthouders ingezet gaan worden op wedstrijden. Tijdens kampioenschappen en grote wedstrijden waren toezichthouders altijd al verplicht. Maar na een succesvolle pilot vorig jaar heeft de KNHS besloten om vaker toezichthouders bij wedstrijden aanwezig te laten zijn. Diverse regiobesturen organiseren daarom een opleiding voor geïnteresseerden. Als deze mensen de opleiding afgerond hebben zullen zij ingezet worden als toezichthouder op kleinere wedstrijden. Het zal jullie niet verbazen, ook ik heb me aangemeld en zal de opleiding bij de KNHS Zuid Holland volgen. 1 van onze belangrijkste taken zal waarschijnlijk ook het controleren op te strakke neusriemen zijn. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte.

Wat is te strak?

Zoals ik in mijn blog open monden en het aansnoeren van de neusriem al vertel, verschilt het per paard wat te strak is. Het ene paard ervaart het prettig als het wat druk krijgt van de neusriem en het andere paard kan er absoluut niet tegen. Maar neem van mij aan, te strak, dat zie je. Eerder zei ik al dat ik er bij elke combinatie die bij mij de ring in komt, op let. Maar om heel eerlijk te zijn, ik wist niet zo goed hoe te strak eruit zou zien, totdat ik het echt in mijn ring had. Organisaties geven ons niet de tijd dat wij als official het harnachement kunnen controleren van de deelnemende combinatie. Er is vaak al niet eens tijd om de papieren te controleren. Toen ik enige tijd geleden een combinatie in de ring had waarbij het hoofd aan 2 kanten boven en onder de neusriem opgeblazen waren, wist ik zeker dit is te strak.

Maar wat doe je dan, als official?

Ja maar wat doe je dan als official? Na de proef ben ik op de deelnemer afgestapt. Ik heb mezelf voorgesteld en uitgelegd dat ik de indruk had dat de neusriem te strak bevestigd was. Daarna vroeg ik aan de deelnemer of ik dit mocht controleren. Nadat de deelnemer mij toestemming gegeven had probeerde ik de veelbesproken 2 vingers tussen de neus en de neusriem te krijgen, niet gelukt. Daarna probeerde ik 1 vinger, ging ook niet. Ik vertelde de deelnemer dat ik er geen vinger tussen kon krijgen en daarmee tot de conclusie kwam dat de neusriem te strak zat. Ik legde de deelnemer direct uit dat uit onderzoek is gebleken dat onder de plek van de neusriem diverse belangrijke zenuwen en spieren lopen die door de te strakke neusriem belemmerd kunnen worden. Na mijn uitleg bedankte de deelnemer mij voor mijn heldere uitleg en beloofde ze mij de neusriem voortaan losser te doen.

Hoe strak mag de neusriem dan?

In mijn blog open monden en het aansnoeren van de neusriem heb ik geprobeerd om jullie dat te vertellen. Maar de KNHS heeft er ook een hele mooie duidelijke video van gemaakt. verbod op te strakke neusriem   Dus nogmaals, te strakke neusriemen is niets nieuws, het verbod wel.