Een uitnodiging om de openbare training van de AES approved dekhengst Hero ACB kreeg ik via Facebook van Anne – Claire Bongers. Ik volg haar en haar fokproducten al enkele jaren via Facebook.

Op alle foto’s of filmpjes die zij deelt op social media straalt de liefde ervan af. Voorafgaande aan deze uitnodiging deelde ze al filmpjes van trainingen van Hero ACB met hierbij een technische toch begrijpelijke uitleg voor haar volgers.

In 2006 is Anne – Claire begonnen met de fokkerij. De merrie waar ze dit avontuur mee is begonnen is Ninique. Anne – Claire liet haar dekken door de AES goedgekeurde hengst Ravel. Hieruit werd de merrie Celanique geboren die als jaarling verkocht werd aan Tim Coomans waar ze begon aan haar succesvolle carrière.

Hero ACB.

5 juni 2012 werd Hero ACB geboren, een donkerbruine hengst Zhivago x Havel x Belisar uit de elite moeder Tanetta. Direct maakte Hero indruk, hij had de looks, de bewegingen en een fantastisch karakter. Anne -Claire had een heel goed gevoel bij deze bink, Hero was dus absoluut niet te koop! De elite moeder Tanetta bracht later ook de goedgekeurde dekhengst Jackpot ACB Dreamboy x Havel x Belisar, op dit moment wordt deze hengst zadelmak gemaakt. Op 3 jarige leeftijd behaalde Hero zijn Ibop en ontving hij een ster predikaat! Tijdens de zomer van 2016 verdiende Hero een plek in de finale van de Pavo cup. In Oktober 2016 werd Hero ACB AES approved. Hero dekt nu met regelmaat, vorige week bijvoorbeeld 4x maar soms ook weken niet. Hero dekt bij Holstud in Lunteren. Om hem goed te helpen bij het onderscheid tussen dekken en bijvoorbeeld een wedstrijd, reist hij met een ander halster, deken en andere beenbeschermers. Jorgen van Holst haalt hem ook van de wagen, hij weet dan precies wat er van hem verwacht wordt.. Hero won een selectiewedstrijd van de Subli cup en plaatste zich voor de finale. Door zijn uitzonderlijke prestaties heeft Hero zich direct geplaatst voor de halve finale van de WK jonge paarden selectie.

De schaduw van het succes.

Als goedgekeurde (succesvolle) dekhengst heb je echt een volle agenda. Na een intensief traject om toegelaten te worden tot het stamboek moet je ervoor zorgen dat je continu in de schijnwerpers blijft staan en fokkers blijft interesseren. Naast de grote inspanning die het dekken met zich meebrengt, moeten ze deze paarden meedoen aan de Pavo cup, Subli cup, stamboek competitie, WK jonge paarden en dan zijn er ook nog hengstenshows. De succesvolle hengsten moeten al op jonge leeftijd heel veel pieken en doen heel veel indrukken op. Hero krijgt regelmatig lekker een weekje vrij, hij gaat iedere dag als eerste naar buiten en komt totaal 4 tot 5 keer per dag zijn stal uit. Ontspanning maar ook gedoseerd zijn energie kwijt raken zijn voor Hero heel erg belangrijk!  De hoge belasting vraagt veel van de jonge dieren, zowel fysiek als mentaal. Weinig jonge succesvolle dekhengsten bereiken het allerhoogste niveau in de sport.

Hengstenshow maar dan anders.

Anne – Claire wil haar jonge paarden opleiden tot Grand Prix niveau, zo ook Hero ACB. Hero is 1 van de weinige jonge dekhengsten die zowel Pavo cup finale als Subli cub finale gelopen heeft. Hero werd hiervoor 3 x per week onder het zadel getraind. Tijdens de andere dagen werd hij gelongeerd of kreeg hij vrij. Omdat de agenda van Hero vrij vol is met dekkingen en wedstrijden heeft Anne – Claire ervoor gekozen dat Hero niet aanwezig zal zijn op hengstenshows en krijgt hij regelmatig lekker een weekje vrij. Hero gaat iedere dag als eerste naar buiten en komt totaal 4 tot 5 keer per dag zijn stal uit. Ontspanning maar ook gedoseerd zijn energie kwijt raken zijn voor Hero heel erg belangrijk! Om geïnteresseerden fokkers niet teleur te stellen organiseerde Anne – Claire een openbare training, thuis! Zo kunnen mensen Hero ACB toch zien lopen zonder alle spanning door de indrukken die een hengstenshow met zich meebrengt.

Training van de jonge hengst.

Nadat de jonge hengst eerst wat longewerk gedaan had waren we welkom om mee te kijken bij een stukje training. De hengst liet zien over een ontzettend groot werkwillig karakter te beschikken en zo heel af en toe ontstond daardoor wel eens een foutje, maar hé dat was niet erg we zijn aan het trainen en we herhalen het gewoon nog eens. Dat zie je niet zomaar op een hengstenshow. Hero bezit over heel veel schakelvermogen en zo kon Anne – Claire laten zien dat ze veel kunnen afwisselen in tempo maar ook in hoofdhalshouding gedurende de hele training! Alsof het ingestudeerd was liet Hero zien waarom het rijden van een jonge dekhengst net wat meer alertheid vereist door precies op het moment dat Anne – Claire over het management bij hen op stal, dat allemaal in het teken staat om Hero zoveel mogelijk te ontzien van de drachtige en/of hengstige merries om zich heen. Door direct te schakelen in het tempo wordt zijn aandacht teruggewonnen en danst hij verder door de baan! Onthoudt zijn naam, Hero ACB want zonder tegenslag bereikt hij de top! Wil je op hoogte blijven van de ontwikkelingen van Hero ACB of Jackpot ACB bezoek dan de website van Anne – Claire, www.acbdressuur.com