Verbaasd werd mij gevraagd, doe jij je paard tijdens de kerst? Ja (voor mij heel natuurlijk) doe ik mijn paard tijdens het kerstfeest. Paarden vieren namelijk geen kerstfeest.

Paarden vieren geen kerstfeest.

1ste of 2e kerstdag is voor een paard en dag net zoals elke andere dag. Paarden brengen geen bezoek aan de kerk of familie om het kerstfeest te vieren. Ze gaan niet uitgebreid aan tafel. Ze eten gewoon uit dezelfde voerbak, ze dragen geen kerstkleding en ze maken er geen feestje van met hun stalgenoten.

Wat doe jij met je paard met kerst?

Misschien heb je er nog helemaal niet over nagedacht, of ben je er juist al heel lang mee bezig. Wat doe jij met je paard met kerst? Misschien ga je wel op vakantie? Of breng je een bezoek aan dierbaren die ver weg wonen. Het is altijd wel een beetje schuiven hoe je aan je sociale verplichtingen kunt voldoen en toch je verantwoordelijkheid naar je paard toe kunt nemen. Want die verantwoordelijkheid, ligt bij ons, de paardeneigenaar. Wij moeten ervoor zorgen dat ons geliefde paard, ook tijdens het kerstfeest, de beweging krijgt die het nodig heeft, een schone stal heeft en op bij voorkeur de vaste tijden het gebruikelijke voer aangeboden krijgen. Neem je verantwoordelijkheid en maak een planning voor je paard tijdens de kerst.

Want het is pas echt kerstfeest, als je bij je paard op stal bent geweest.

Voor mij is het pas echt kerstfeest, als ik bij Zorro op stal geweest ben. Als ik weet dat hij de beweging gehad heeft die hij nodig heeft, zijn stal uitgemest is en ik zijn voer klaar gezet heb zodat mijn stalhouder hem dat kan voeren. Als ik dan tevreden, koud en hongerig thuis kom, schuif ik aan de prachtig gedekte tafel voor het kerstontbijt. Dan is het voor mij pas echt kerstfeest. Na het ontbijt doe ik een stap verder in de magie van het kerstfeest en trek ik mijn kerstkleding aan. Later die dag, piep ik er echt nog wel even tussen uit om nog een stukje met Zorro te wandelen. Want kerstfeest, dat vier je toch samen?

Heb jij geen zin in het kerstfeest?

Heb jij geen zin in het kerstfeest? Lees dan in deze blog hoe je het kerstfeest kunt ontwijken. Misschien kun je aanbieden aan je stalgenoot die naar verre familie gaat om de zorg van het paard op je te nemen. Want dan heb je vast ook geen zin in de kerstfilms die op tv worden uitgezonden. Hoe jij je kerstfeest ook viert, ik wens je hele fijne feestdagen. Onze paarden vieren in ieder geval geen kerstfeest.

Veel liefs Miranda