Werk jij aan je eigen ruiterfitheid? Train je aan je mentale vaardigheden? Is je paard fit to compete? Dan zijn jullie als combinatie SPORTFIT en maken jullie een heel groot verschil in de training of tijdens de wedstrijd.

Ruiterfit

De dinsdagavond is voor mezelf, er moet wel iets heel onverwachts gebeuren als ik mijn dinsdagavond opgeef. Want dinsdagavond is ruitertrainingavond! Tijdens de training werken we aan onze eigen lichamelijke fitheid, van onze paarden verlangen en verwachten we dat ze fit zijn, ik denk dat een fitte ruiter hieraan kan bijdragen. Behalve dat we werken aan ruiterfitheid is het gezellig en altijd opnieuw inspirerend. De paardengekken die op deze avond wat minder tijd aan hun paard(en) besteden is een heel bijzonder gezelschap bestaande uit: een bitfitter, een dierenarts, een paardenrevalidatiecoach, een fysiotherapeute, een voedingsdeskundige paard en een deskundige op het gebied van voeding voor humaan. Oh en dan ben ik er ook nog natuurlijk, instructeur, jurylid en op dit moment druk met studies op het gebied van sportpsychologie. Tijdens het rekken en strekken van onze spieren delen we ervaringen, vragen we adviezen aan elkaar en vullen we elkaar aan. De groep wisselt nauwelijks wat betreft de samenstelling, naast de invulling van de werkweek en de intensieve zorg en training van het paard kunnen nog niet veel ruiters de tijd vinden om te zorgen dat zij ruiterfit te paard gaan.

Mentaalfit

Ik noemde het al even vlug, op dit moment ben ik bezig met studies in de richting van sportpsychologie en mentale vaardigheden. Als jury heb ik al regelmatig gezien dat een combinatie onder de maat presteert in de ring omdat het mentaal niet in orde is of erger nog de ruiter na een fout niet terug kan komen in de flow en zich niet weet te hervatten tijdens de proef. De gedachten van de ruiter bepalen de prestatie! Paarden zijn gevoelsdieren en zij voelen de gemoedstoestand van de ruiter ontzettend goed aan. Als het mentaal niet in orde is bij de ruiter, kan het tijdens de training of de wedstrijd ook niet goed gaan. Daarom is het van belang om mentaal fit te zijn! Nu hoef je niet direct te bekijken of het binnen je financiële mogelijkheden ligt om een sessie bij een mental coach te volgen. Kijk eens op internet wat je kunt vinden aan informatie en oefeningen om te werken aan je mentale fitheid. Er is genoeg te vinden! Informeer eens bij je instructeur of deze kennis heeft om met jou aan je mentale vaardigheden te werken. Wat wel belangrijk is als je aan de slag gaat met mentale vaardigheden, je moet blijven repeteren om de vaardigheden goed te beheersen. Zorg dat je mentaalfit raakt!

Horsefit

We willen allemaal een happy athlete op stal hebben staan. De hoefsmid komt elke 6 weken, de tandarts 1 x per jaar, de fysiotherapeut komt elk kwartaal, de zadelspecialist laat je komen zodra je twijfelt over de ligging van je zadel, de bitfitter heeft een bit aangemeten en je hebt hier ook een anatomisch gevormd hoofdstel aangeschaft, je hebt de allerbeste instructeur ter beschikking, maar we kunnen nog zoveel meer doen om het paard horsefit te houden. Er wordt al langere tijd gesproken over een verplichte APK voor paarden, eigenlijk is dat zo gek nog niet. Als er tijdens de APK door de “keurder” iets opgemerkt wordt is het mogelijk dat je voorkomt dat dit wellicht ontwikkeld kan worden tot een veel ernstigere blessure. Een goed management speelt een hele belangrijke rol in het fit houden van paarden. Hoe vaak krijgt je
paard voer? Heeft je paard onbeperkt ruwvoer tot de beschikking? Is de kwaliteit van het ruwvoer en krachtvoer goed? Voer je je paard de juiste hoeveelheid voeding? Voldoet je stalling aan de voorgeschreven richtlijnen? Krijgt je paard, naast de training nog mogelijkheden om een aantal uren buiten te zijn in een paddock of in de weide? Heeft je paard contact met andere paarden? Is er afwisseling van de training? Pas je hersteltraining toe na een zware training? Allemaal belangrijke zaken die maken dat het paard fit to compete is.

SPORTFIT

Ruiterfit + Mentaalfit + Horsefit = Sportfit. Sportfit worden is niet alleen voorgehouden aan de ruiters die een kapitaal ter beschikking hebben, ook met minder financiële middelen kun je ervoor zorgen dat je in de staat SPORTFIT terecht komt. Om sportfit te worden zal niet eenvoudig zijn, de weg zal ook niet kort zijn, maar ze zeggen niet voor niets, work hard, play hard!