Je hebt onlangs mijn blog gelezen over SPORTFIT en je dacht mmmm daar ben ik al even mee bezig. Doordat je al enkele maanden werkt aan je mentale vaardigheden en ruiterfitheid, gaan jij en je paard ontzettend vooruit in de trainingen. Zelfs je stalgenoten is het al opgevallen en gaven je complimenten over jullie trainingen.

De resultaten in de ring logen er ook niet om de laatste tijd, sterker nog je had je geselecteerd om deel te nemen aan de regiokampioenschappen.  Daar heb je lekker gereden met een fantastisch resultaat en ben je afgevaardigd naar het NK in Ermelo…… slik het NK in Ermelo en de paniek slaat toe want het is al over een paar weken.

Mij werd gevraagd heb je nog wat tips?

Misschien wel de allerbelangrijkste tip maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt.  Daarmee bedoel ik zaken zoals de bodemgesteldheid van de accommodatie, zullen de wegen niet spekglad zijn, als het maar droog is want we moeten buiten losrijden, heb ik wel een toffe jury, hoe zal de concurrentie het doen??? Steek je energie liever in zaken waar je wel invloed op hebt.

Naast het feit dat jullie als combinatie SPORTFIT aan de start dienen te verschijnen, zorg je er natuurlijk ook voor dat je keurig op tijd bent zodat je niet verast wordt door eventuele uitvallers en je eerder in de ring dient te komen. Zorg ervoor dat je papierwerk in orde is. Op de website van de KNHS wordt heel duidelijk beschreven hoe entingen correct dienen te worden geregistreerd. En ook nog allerlei andere informatie die van belang is. Laat je niet verassen door een administratie fout en kijk het even na, controleer dan direct even of het niet per ongeluk tijd is voor de jaarlijkse enting.

Ken je proef!

Zorg dat je je proef kent en het niveau van de proef machtig bent. Rijdt de proef een keer in zijn geheel, selecteer de stukken waar jullie moeite mee hebben of die je nog fijner voor elkaar zou willen hebben en neem deze mee in je training. Oefen de proef niet te vaak om te voorkomen dat je paard / pony de proef straks net zo goed als jij kent en wellicht ongevraagd het initiatief gaat nemen. Maak goede afspraken met je voorlezer, oefen een keer samen zodat je voorlezer op de hoogte is hoe jij graag voorgelezen wordt en voorkom dat jezelf uit je focus gehaald wordt omdat je de manier van voorlezen van de voorlezer niet gewend bent, je moeder leest altijd veel harder voor.

Bekijk de proef via de app van de KNHS. Hier wordt ook door deskundige juryleden ingesproken hoe je een lijn moet rijden, waar de jury op let en gebruik deze informatie in je training maar ook tijdens de uitvoering natuurlijk! Lees af en toe de proef door en train dan tegelijk je mentale vaardigheid visualiseren en visualiseer hoe jij je proef wilt rijden. Beperk het niet alleen hoe het eruit moet zien, voel je paard onder je, voel jezelf je hulpen geven en de reactie van je paard hierop.

Verander niet teveel in je wedstrijdroutine.

Verander niet teveel van je gebruikelijke wedstrijdroutine omdat het DE kampioenschappen zijn, om te voorkomen dat je uit je benodigde flow raakt. Doe je ding zoals je elke wedstrijd doet en geniet van het feit dat jij en je paard afgevaardigd zijn naar de Nederlandse kampioenschappen.