De uitspraak je moet met ballen rijden heb je misschien wel eens gehoord. Maar deze blog gaat niet over die ballen. Het gaat letterlijk over rijden met ballen, Franklin ballen wel te verstaan.

Waarom je met ballen zou moeten rijden?

Waarschijnlijk heb jij je dat al 100x afgevraagd als je mij al even op Facebook of Insta volgt. Het is best een lastige klus om te beschrijven waarom je dat moet doen terwijl het juist iets is dat je moet beleven, ervaren en voelen. Maar goed ik ga het proberen want als ik het niet kan, wie kan het dan wel?

Hippische coaching Paard&Miep

Maar eerst naar de startsituatie, zonder ballen!

Als je weet hoe het is, weet je ook wat je zou willen verbeteren. Met de Franklin Methode werken we continu aan verbetering. Verbetering van hoe je beweegt, hoe je ademt, hoe bewust jij van je lichaam bent. Check even in bij jezelf is een belangrijk onderdeel van de startsituatie. Als voorbeeld ga ik mezelf maar voor de leeuwen gooien. Terwijl ik mijn tanden poets check ik elke ochtend even bij mezelf in. Deel voor deel ga ik al tandenpoetsend mijn lichaam af, mijn nek blokkeert op een wervel, mijn rechterschouder / rib verbinding zit wat vast, mijn onderrug is stijf en zeurt, mijn linkerheup doet pijn, mijn rechterknie staat op slot.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Niet heel opbeurend zal je misschien denken maar helaas wel de waarheid. Ik kan mezelf beschermen en voorzichtig zijn of ik ga kijken hoe ik het beter kan krijgen. Terwijl ik met mijn hond in de vroege ochtend wandel ga ik aan de slag. Ja je leest het goed terwijl ik de hond uitlaat ga ik mijn lichaam verbeteren. Als ik wat warm gewandeld ben begin ik bij mijn bekken. Ik geef mezelf een visualisatie mee om mijn bekken beter te laten functioneren tijdens het wandelen. Mijn bekken gaat beter functioneren waardoor mijn onderrug ook minder aan het zeuren is en die knie, die voel ik nie! En ja ik ben nog steeds aan het wandelen met mijn hond. De nek en schouder zijn minder geworden maar daar kan ik nog wel wat meer verbetering. Ik kan daar ook een visualisatie aan mee geven maar ik kan ook mijn fascia bewerken. Omdat de situatie vandaag niet zo best voelt combineer ik beide en voordat ik thuis ben, is er verbetering. Dus voordat ik begon aan mijn wandeling kraakte het overal en nu is de boel weer gesmeerd.

Hippische coaching Paard&Miep

Met de ballen in het zadel.

Dan ga ik naar stal en besluit ik te gaan rijden met Zorro maar niet zonder mijn ballen. Heel eenvoudig kan ik een tasje met vooraf geselecteerde hulpmiddelen aan de bakrand hangen zodat ik mezelf kan voorzien zonder dat ik af hoef te stappen. Mijn linkerbeen is wat gevoelig bij de belasting op de stijgbeugel maar het grote probleem zit hem in mijn rechterbeen. Door mijn rugafwijking doet dat been het niet goed als ik in het zadel zit. Ik plaats onder mijn rechter zitbeenknobbel een balletje zodat ik meer bewustzijn van mijn rechterbeen kan creëren maar tegelijkertijd de spieren in mijn bekken wat oprek. Dit balletje hoeft er niet lang te blijven want heel aangenaam is deze plaatsing niet. Terwijl ik verder aan het rijden ben voel ik verbetering maar bedenk wel dit kan beter.

Ik zet mijn been even aan.

Uit mijn tas pak ik een piepklein fascia balletje en klop ik met dat balletje op mijn been. Ik klop op mijn bovenbeen, mijn onderbeen ik klop op de bovenkant, onderkant, binnenkant, buitenkant van mijn been. Bewust voel ik daar helemaal niets van. Door het kloppen met dat balletje op mijn been vertel ik mijn hersenen dat het been daar is. Dat het been daar is en dat het aan het werk gezet moet worden. Het tappen hoeft niet lang te gebeuren. Als ik daarna verder ga rijden staat mijn been echt aan en besturen mijn hersenen dat been ook.

Hippische coaching Paard&Miep

Wat voor voordeel is daar nou aan?

Nu denk je misschien leuk Miep met je hypothetische verhaal van je hond en rijden op Zorro. Maar geloof me dit is hoe het werkt. Zo eenvoudig kunnen we verbetering brengen met de Franklin Methode. Je paard zal je echt dankbaar zijn als jij met ballen gaat rijden. Want door de ballen kunnen we jouw lichaam beter laten bewegen. Een ruiterlichaam op het paard dat goed beweegt is prettig en aangenaam voor het paard waardoor het paard eenvoudiger en makkelijker kan bewegen en hierdoor meer souplesse en impuls zal tonen.

Waarom je met ballen zou moeten rijden?

Met ballen kunnen we jouw lichaam verbeteren, dragen we bij aan het welzijn van je paard, kunnen jullie in meer harmonie samenwerken EN op een hele eenvoudige manier kunnen we verbeteren. Je paard zal je echt dankbaar zijn en jij jezelf later ook. Dus daarom moet jij met ballen rijden.

Franklin Methode voor ruiters

Wil jij met ballen rijden?

Het is heel belangrijk om niet zomaar aan de slag te gaan met de Franklin Ballen. Want zoals je leest is de Franklin Methode veel meer dan lulkraak een balletje ergens plaatsen. Je moet wel degelijk wat kennis hebben van het menselijk lichaam, je moet weten welke hulpmiddelen je waar voor welke reden je kunt plaatsen en daarom maak je eerst kennis met de Franklin Methode. Wil jij met ballen rijden? Boek dan een clinicdag Franklin Methode, je paard zal je eeuwig dankbaar zijn voor deze investering.