Wat een spanning……………. het zijn de regiokampioenschappen

Het weekend van 15 en 16 juli 2017 werden de KNHS kampioenschappen regio Utrecht, dressuur klasse B tot en met M2, verreden. En wat was het weer spannend.

Regiokampioenschappen in nieuwe stijl.

Het was dit jaar niet alleen spannend voor de deelnemers maar ook voor het regio bestuur en de werkgroep die het kampioenschap organiseert. Het regiobestuur had namelijk een nieuw format uitgedacht en zo vonden dus de kampioenschappen nieuwe stijl plaats.

Wat er NIET veranderd was aan de kampioenschappen.

Wat in ieder geval NIET veranderd was, de locatie. Traditioneel vinden de kampioenschappen plaats in het stadspark Schothorst in Amersfoort Noord. Een prachtig locatie, met een goede grasbodem die wel tegen een beetje regen bestand is, veel ruimte voor het parkeren van de auto – trailercombinatie’ s en vrachtwagens, meer dan voldoende ruimte om los te rijden en de mogelijkheid om 10 dressuurringen neer te leggen. Naast de datum van het regiokampioenschap (regio midden had immers al vakantie en sommige ruiters hadden al een vakantie geboekt) was de grasbodem een onderwerp van geklaag in de regio. Vertel mij maar, waar vind je een accommodatie die 10 zandbanen, een losrijring en voldoende parkeerruimte bezit?

Dit was wel heel anders dan anders.

Wat er dan wel anders was, deelnemers aan de regiokampioenschappen hadden zich niet eerst via selectiewedstrijden hoeven te selecteren voor de kampioenschappen. Men mocht of kon gewoon inschrijven zonder selectieproces. Hierdoor waren ruiters die wellicht in het selectieproces zouden stranden nu wel in de mogelijkheid om deel te nemen aan de kampioenschappen, anderzijds ken je je tegenstander nog niet. Je kunt moeilijk inschatten wat je positie zou kunnen zijn in het deelnemersveld omdat je nog niet aan elkaar gemeten bent. Zelf vond ik het een hele positieve ontwikkeling maar ik was ook een beetje teleurgesteld omdat er uiteindelijk maar 202 combinaties daadwerkelijk aan de start kwamen zaterdag 15 juli tijdens hun 2 selectieproeven.

202 combinaties reden zaterdag hun selectieproef. 128 combinaties selecteerden zich voor de halve finale die zondagochtend gepland stond en na de halve finale waren er 104 combinaties die s ’middags de finale mochten rijden. Om dit allemaal te realiseren waren er 3 ringmeesters, 2 federatievertegenwoordigers, 2 I&R controleurs, 2 toezichthouders op het voorterrein, een hele groep rekenwonders in de rekenkamer, 46 juryleden en 2 secretariaat medewerkers nodig. Uiteraard werden al deze mensen ondersteund door vrijwilligers uit de werkgroep regiokampioenschap. Deze werkgroep had het grootste deel van hun werk namelijk vooral in de voorbereiding gehad.

Even stressen.

Het is best wel even stressen als je zaterdag startlijsten en de jurymappen in orde moet maken voor 104 combinaties die in de halve finale strijden. Omdat de rijders van de halve finale graag willen weten hoe laat ze de volgende ochtend weer moeten starten, komt er ook nog een tijdsdruk bij kijken. Hoe sneller hoe beter. Maar dit is een taak die je niet snel kunt uitvoeren, sommige ruiters komen met meerdere paarden of pony’s aan de start, ze mogen niet in de knel komen met hun tijden, de hoofdstelnummers moeten gelijk zijn aan die van de selectieproeven dus nauwkeurigheid is echt vereist. En zondag was het natuurlijk weer hetzelfde liedje want de finale moet in orde gemaakt worden.

De regiokampioenschappen waren dus niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de organisatie een beetje spannend.

Aan het einde van het weekend kon er alleen maar geconcludeerd worden dat er een prachtig sportief kampioenschap had plaats gevonden. Deelnemers en hun aanhang lieten hele enthousiaste dingen horen, op sociaal media waren de berichten positief gestemd, officials waren heel positief, de werkgroep regiokampioenschap was tevreden en het regiobestuur ook. Kortom wordt vervolgd?