Wat is het hitteplan tijdens het NK dressuur dat dit weekend plaats zal vinden? Ik kan me voorstellen dat jullie je dat afvragen na het lezen van mijn blog na regen komt zonneschijn. Ik beloofde jullie in deze blog ook dat in mijn volgende blog zou uitleggen hoe ik het hoofd koel houdt. Die komt er ook echt wel. Maar eerst even dit.

Het weerbericht, code rood.

Omdat er code rood geldt voor het hele land, en dit maal niet omdat er een zware storm over ons land heen raast, maar omdat we gebukt gaan onder extreme hitte, zijn we een beetje in paniek. In het nieuws hoorde ik dat code rood ook misschien een beetje overdreven is. Maar feit is, het is me een potje heet en droog!

Eerder schreef ik dat paarden het aanzienlijk warmer hebben dan dat wij mensen het hebben. De KNHS nam daarom het besluit dat er geen kosten verschuldigd zijn door wedstrijdorganisaties, die vanwege de extreme hitte, besluiten hun wedstrijd af te lasten.

NK dressuur met een aangepast programma.

Enkele uren later maakte de KNHS bekend dat het programma van het NK dressuur dat dit weekend op het programma staat, is aangepast. Donderdag is compleet komen te vervallen en vrijdag zal er in de ochtend en in de avond gestart worden (dan kan ik lekker de Grand Prix kijken, jeeeh). Daarnaast zijn er veel voorzieningen gemaakt en maatregelen getroffen om de deelnemers en bezoekers ondersteuning te bieden bij deze extreme temperaturen.

Maak je niet druk.

Op sociaal media werd er flink op los gekletst. Het NK moest verplaatst worden naar een andere datum. Maar wie zegt dat het op een latere datum minder warm zal zijn? Ik maak me er niet druk om. Ja je leest het goed, ik maak me daar niet druk om. Staat ook in het hitteplan hé, dat je je niet druk moet maken. Ik was eigenlijk meer aan het nadenken of ik het NK wel of niet zou gaan bezoeken. Waarom ik me er niet druk om maak? Anne Claire Bongers van Topfit Horseshop>>rel=”nofollow”< verwoorde het heel mooi op sociaal media.

Het is topsport en deze topsporters weten heel goed waar de grens ligt. Zij zullen hun paard ook nooit over de grens laten gaan.

Presteren in de hitte.

Para dressuurruiter Sanne Voets >rel=”nofollow”<, heeft zichzelf en haar paard Demantur goed voorbereid op NK deelname in de hitte. Was het een vooruitziende blik van haar?

Al enkele weken geleden heeft ze haar dagelijkse routine aangepast. Rond 5 uur in de ochtend begon ze haar trainingen. Doordat dan de temperatuur nog aangenaam is, kon ze haar paard Demantur intensief blijven trainen. Ze bouwde vooral door in kracht, techniek en conditie van Demantur.

Maar ook voor haar zelf stonden er extra conditietrainingen naast het paard op het programma. Zoals ik zo vaak zeg, als je van je paard verlangt dat het fit is, moet jij dat als ruiter ook zijn!

Lichter werk.

In deze laatste dagen voor het NK gaan ze juist lichter werk doen. De verwachting is dat Sanne en Demantur beide topfit aan de start zullen verschijnen door deze aanpak. Tijdens het NK zullen Sanne en haar team dezelfde werkwijze hanteren als tijdens de Olympische Spelen in Rio. Hier kwam het kwik ruim boven de 40 graden uit! Er zal kort los gereden worden en ze houden tijdens het losrijden heel veel stap pauzes. Ook zal het lichaam van Demantur telkens gekoeld worden met koud water. In Rio hebben ze al bewezen op deze manier het hoofd koel te kunnen houden.

Meten is weten.

Om te weten hoe Demantur ervoor staat heeft Sanne extra nauwkeurig bijgehouden hoeveel water er per dag gedronken werd. Wat zijn lichaamstemperatuur was. Door de automatische drinkbak af te sluiten en enkel via de hand water aan te bieden kon ze meten hoeveel liter water er gedronken werd. Voor de stal had ze een logboek waar telkens de informatie in opgeschreven werd. Zodra de lichaamstemperatuur gaat afwijken, zal dit direct opvallen bij het team van Sanne. Hierdoor kunnen ze bij het eerste signaal al maatregelen treffen. Het welzijn van haar paard staat op nummer 1! Zie hier<rel=”nofollow”/a> de waanzinnige video die Sanne maakte.

Go Sanne, go Sanne.

Ik heb besloten het NK niet te bezoeken. Vanuit mijn zwembad zal ik in de koelte via de live stream naar het NK dressuur gaan kijken. Go Sanne Go Sanne knalluh….!